De twintig terreinen van mijn kampeerclub NTKC ken ik intussen bijna allemaal: die prachtige stille plekjes in de natuur. Maar wat zijn het voor mensen die lid zijn van deze club? Voorzitter Jan Kuiper omschrijft ze als ‘saaie mensen’. Intussen heb ik er aantal beter leren kennen en… Nog geen enkele saaie ontdekt!
Zaterdag was er een inloopbijeenkomst die de NTKC georganiseerd had vanwege hun aankoop van het Ananasbos in Schagerbrug. Het werd hoognodig tijd dat de buren bijgepraat werden over de plannen. Wegens achterstallig onderhoud waren van de winter een aantal bomen omgezaagd. De buren schoten in de stress en maakten zich zorgen om hun mooie wandelbos. Via de tam-tam hoorde ze ook van campingplannen. Hoog tijd om ze te informeren.
Jan Kuiper, voorzitter van de landelijke NTKC was uitgenodigd om te vertellen hoe het bij zijn vereniging werkt. Bij de NTKC wordt er wel gekampeerd, maar op een hele andere manier als de standaard camping. Alleen leden kunnen op het terrein kamperen. Wie als eerste komt of als laatste blijft is kampmeester, voert de administratie en ontvangt gasten. Veel NTKC leden zijn trekkers. Eind van de middag komen ze op de fiets aan en ’s morgens vroeg zijn ze weer vertrokken ‘Eigenlijk hele saaie mensen’, zegt Jan om de kritische belangstellenden gerust te stellen.
Na zijn speech loop ik naar hem toe en stel me voor. ‘Goed gesproken Jan, ik zit in de werkgroep Ananasbos, maar saai ben ik niet hoor’.
Twee weken ervoor was het jubileumweekend (2 en 3 september) van NTKC Limmen. Dit terrein bestaat 35 jaar maar is verkocht omdat er huizen gebouwd gaan worden (vandaar de aankoop van het Ananasbos). Een aantal keren had ik in Limmen geholpen met de werk-weekenden. Heel gezellig om samen te natuurklussen, koffie teuten en pannenkoeken eten.
Zo’n jubileumfeest is vast ook leuk in combinatie met kamperen. Vrijdagmiddag reed ik er met m’n roeifiets heen. Mede organisator George stond bij z’n mini-caravan me op te wachten. Achterin het terrein was het tentenveld al aardig bezet.
Ik zie de mooie oude Erdman Schmidt tent van Wim. Verderop staat Ruurd met z’n gezin, naast hem zet ik m’n tent. Even later komt Frederique naast me staan, haar ken ik nog van een werkweekend. ’s Avonds is het kampvuur en dat helaas snel gedoofd wordt door de regen.
Zaterdagochtend barst het feest los met een serenade van een boerenhofkapel de Kinkeluters. Ja hoor die NTKC’ers gaan los als Heleen de polonaise inzet. ’s Middags is er een veiling van oude tenten en kampeeraccessoires. Veilingmeester George veilt het topstuk, een fietsbagagewagentje voor 10 euro. Bij de tentharingen wordt er flink geboden en ik was de gelukkige voor 7 euro.
Zondagochtend krijgen we van de feestcommissie een lekker Engels ontbijt, dus spek, bonen en eieren daar kan ik op fietsen. Maar eerst nog even een vergadering om 12.00 uur. Met de projectgroep Ananasbos moesten we nog even overleggen.
Eind van de middag vertrek ik naar het noorden. Bestemming ligt op zeventig kilometer verder. Anna Paulowna laat ik links liggen en rij nog even verder naar Wieringen. Maandag tuinier ik bij Rijk aan het Wad, daar kan ik gemakkelijk een nachtje slapen en een kampvuurtje maken.
Zo heb ik in een paar weken tijd heel wat nieuwe en zeker géén saaie NTKC mensen leren kennen. Hopelijk wordt het plan goedgekeurd bij de Gemeente Schagen en kan ik over een paar jaar m’n tentje in het Ananasbos neerzetten. Net als vorig jaar ga ik vanaf november voor Meer Bomen Nu weer oogstdagen organiseren. Zie mijn blogbericht De Ontdekking van het Ananasbos.
Het plan om van een gedeelte van het Ananasbos een kampeerterrein te maken in het kort: twee percelen (Ananasbos en landbouwgrond) worden als één geheel benaderd met als hoofdbestemming ‘natuur’. Perceel landbouwgrond wordt teruggebracht naar bos en komt in het beheer Ananasbos. Er wordt actief beheer gevoerd om beide percelen weerbaarder te maken en de natuurwaarden en biodiversiteit te vergroten. Het bos zal op bepaalde gedeelten voor publiek toegankelijk blijven zo lang dit in overeenstemming blijft met de natuurontwikkeling. Binnen het geheel van beide percelen wordt bepaald waar kampeermiddelen van eenvoudige omvang en grootte zijn toegestaan. Dit blijft binnen een contour van 2.6 hectare, met de bedoeling om deze plekken op een natuurlijke wijze in het totale terrein in te weven. Het plaatsen van een eenvoudig sanitair-gebouw en onderhoudsopslag via een container wordt in het bestemmingswijziging meegenomen.
In de Schager Courant van donderdag 28 september verscheen een pagina waarin het plan door voorzitter Gerd-Jan Mense wordt uitgelegd.
Ook dit jaar ben ik als oogstcoördinator voor MeerBomenNu weer actief in het Ananasbos om bomen en struiken te redden. Voor 2024 zijn de data: woensdag 3 en zaterdag 13 januari van 10.00 tot 14.00 uur. Opgeven kan aan mij persoonlijk per mail (zwaagcor@gmail.com) of via de bomenplanner van MeerBomenNu.