Ongerepte natuur vind je helaas in de Noordkop niet. Ik woon in de polder en om heen is het meestal een kale zandvlakte. Dat zand, lekker voor die bollen, maar bomen zie je er amper. Gelukkig daar is de oase ‘het Ananasbos’ in Schagerbrug, een verwilderd bos omgeven door bollenvelden. Hier ga ik op de komende tijd op ontdekkingsreis…
Dankzij mijn kampeerclub de NTKC ben ik met het Ananasbos in aanraking gekomen. De NTKC heeft het sinds kort gekocht. Hun terrein Limmen is verkocht en gaat plaatsmaken voor woningbouw. Als de vergunningen rond zijn, gaan ze over een paar jaar verhuizen naar Schagerbrug om in het bos en op het nabij gelegen weiland een nieuw terrein te maken.
Daar hebben ze een gigantische kluif aan, want het Ananasbos is behoorlijk verwaarloosd door de vorige eigenaar. Bij de terreinman van NTKC Bas heb ik me aangemeld om te helpen met deze klus. Daarbij kwam het idee om ook de club Meer Bomen Nu in te schakelen. Die kunnen de zaailingen oogsten en wellicht helpen om te herplanten op hetzelfde terrein. Bas vond het direct een goed idee en sinds woensdag 21 december is het Ananasbos een nieuwe oogst locatie van Meer Bomen Nu.
Naast Noorderhaven is dit nu de tweede plek waar ik een spitploeg mag aansturen. De chef Bonnie (kartrekker van o.a. regio Schagen) heeft mij gepromoveerd als oogst-coördinator. Een serieuze functie met verantwoordelijke taken. Bijna dreigde die eerste oogstdag in de soep te lopen en zou ik bezwijken onder die zware druk.
Op de roeifiets reed ik ’s morgens naar Schagerbrug. Tussen ’t Zand en de Stolpen trof het noodlot, ik reed lek. Wat nu? Tis al laat, dus op tijd komen gaat niet meer lukken. Gelukkig had Derco zich ook aangemeld en was op z’n fiets er heen. Even bellen: ‘Ik heb een lekke band Derco, kan je me helpen?’. Hij fietste net voorbij de Stolpen. ‘Ik rij wel even terug’. Terwijl ik m’n wiel eruit haal om de binnenband te verwisselen, komt m’n redder aangefietst. Derco gaat de mede-oogsters bij het Ananasbos opvangen en zal het inleidende praatje doen. ‘Neem eerst een bakkie koffie en zeg maar ik een half uurtje later ben’.
Het bandje verwisselen ging snel, slechts een kwartier te laat. Derco heeft met vier andere spitters even rond gekeken en ik neem het stokje van hem over. Bij de vrijwilligers is ook Jan, die zich voorstelt als de vleermuizen kenner van het gebied. Hij is lyrisch over de natuur van het Ananasbos. Hij komt er al jarenlang, meestal ’s nachts vanwege de vleermuizen waarnemingen. Als ik hem vertel over de plannen van de kampeerterrein plannen van NTKC, dat het een club is van natuurvrienden die van rust houden, zijn de zorgen van Jan een stuk minder. Jan gids ons naar een plek waar het gemakkelijk oogsten is en waar we de zaailingen in een greppel tijdelijk kunnen opslaan.
Mijn oogstploeg bestaat uit naast Derco en Jan uit nog vier spitters: Geert was er met zijn dochter Nikki en de dames Trudy en Madeleine uit Tuitjenhorn. Tijdens de koffie gaan we op een paar omgevallen bomen zitten en maken met elkaar kennis. Ik heb het geluk dat ons ploegje bestaat uit ervaren oogsters. Trudy en Derco weten al aardig welke soorten het zijn. Ze worden geteld en uiteindelijk is onze eerste oogst al heel mooi: 70x es, 40x meidoorn, 35x esdoorn, 30x eik, 6x beuk, 3x lijsterbes en 2x els. Totaal zijn dat er 185. Een mooi aantal, wel ruim 100 minder als een week terug (in Noorderhaven hadden we 299 zaailingen geoogst).
Van de oogstlocatie die ik intussen gehad heb is voor mij het Ananasbos verreweg de mooiste. Daarom ga ik zeker in januari hier weer aan de slag (woensdag 4e, zaterdag 14e en 21e). Hopelijk helpen dan ook de toekomstige kampeerders van de NTKC, want in hun ongerepte bos valt nog wel wat te doen….
Woensdag 4 januari was de 2e oogstdag met opnieuw acht spitters. De meeste ervaren mannen zoals Peter, Wouter, Derco, Geert en Wim. Nieuw waren Paul en Nathalie uit Breezand die gelijk een voorraadje bomen meenamen. Na de koude start in december was het nu erg nat en winderig. De regen van de laatste weken had er voor gezorgd dat de droge greppel (die de tijdelijke hub was) onder water stond. Oei, niet best voor de oogst, want zo gaan de wortels rotten. De eerste klus was dus om nieuwe sleuven te graven voor een droge hub.
Het werd weer een gezellige en vruchtbare oogstdag daar in Schagerbrug. Koffie/thee en schaften lekker luw in het bos, zittend op de omgevallen bomen. Hoewel het lastig is te bepalen welk soort we gespit/getrokken hadden, kwamen we op deze telling: 329x Es, 27x Tamme Kastanje, 21x Iep, 54x Meidoorn, 6x Esdoorn en 2x Prunus.
Qua weer kon het niet slechter op de derde oogstdag van zaterdag 14 januari. Toch waren we met elf ‘gekken’ die de wind en regen trotseerden en uiteindelijk 710 boompjes (hoofdzakelijk Es) oogsten. Samen met Louis reed in de auto er heen. Derco mocht meerijden, maar koos voor z’n fiets, de bikkel! Het zeil dat in het bos spanden kwam goed van pas. Hieronder konden we droog zitten. Naast de harde kern (Peter, Wouter, Afra, Derco, Teun) ook 2 nieuwe gezichten: Margret en Ad uit Warmenhuizen die gelijk 45 boomjes in hun busje meenamen. Een pittige klus was ook het graven van 5 sleuven, want het grootste gedeelte van de buit ging in een tijdelijk hub. Vanuit de NTKC (de nieuwe eigenaar) was er voor het eerst ook hulp: Els uit Oudorp en Ruurd uit Grootschermer konden vast dromen dat ooit hun tentje in dit bos gaat staan…
Dankzij het mooie weer was de vierde oogstdag in het Ananasbos voor mij de mooiste tot nu toe. Ik was er met Derco, Judith, Geert, Joke & Ton en een nieuwe oogster Mathijs van Wageningen uit Schagerbrug. Verder verraste Teun ons op lekkere pannenkoeken bij de koffie/thee pauze. Zelf was ik nogal veel aan het kletsen met m’n NTKC vrienden, Edwin en Frans (die 2 pakken koeken meenam). De score was 410 (alles ingekuilt). Handig ook de bomenkennis van boswachter Ton. Hij ontdekte ook 80x kamperfoelie, die moeten vaker oogsten! Ook maak ik kennis met buurman Ron Rijnshoeven die de Anna’s Parck vakantie appartementen beheerd. Op hun site is veel historie te lezen over het Ananasbos.
Vijf keer oogsten vier je natuurlijk met pannenkoeken bakken (woensdag 8 febr.). Gelukkig was het ook stralend mooi weer, dus konden Derco, Judith en Wim genieten van mijn bakkunsten. Teun kwam ook even koffiedrinken, maar had meer belangstelling voor de moppen hout. Met z’n viertjes hebben we niet al te hard gewerkt. De es en esdoorn lieten we staan. Geoogst is: 75x kamperfoelie, 37x meidoorn, 25x iep en 5x hulst.
Ook in 2024 ben ik als oogstcoördinator voor MeerBomenNu weer actief in het Ananasbos om bomen en struiken te redden. Op de planning staat o.a. woensdag 3 en zaterdag 13 januari van 10.00 tot 13.00 uur. Opgeven kan aan mij persoonlijk per mail (zwaagcor@gmail.com) of via de bomenplanner van MeerBomenNu.
Één reactie op “De ontdekking van het Ananasbos”
Hallo Cor dank je wel voor de fijne kennismaking en dat je ons wil benoemen. ff een aanpassing Anna’s Parck is geen B&B . Het zijn vakantie appartementen .En de naam is Rijnshoeven. Die naam moet je weten aangezien je met mijn zoon Jordy hebt gewerkt bij de krant . groetjes Ron