Categorieën
Diversen Familie

Leren van geschiedenis

‘Geen goed boek afraffelen’. Dat is mijn antwoord als Brigit vindt dat ik zo lang over een boek doe. Zij leest in een paar dagen een boek uit, daar kan ik niet aan tippen. Momenteel heb ik m’n tanden gezet in de ‘Kingsbridge saga’ van Ken Follett. Drie boeken ruim 3000 bladzijden, waarvan nog zo’n 200 te gaan. Hoewel het een steengoed boek is, sla ik af en toe wat over, anders krijg ik deze pil niet weg…

Van de zomer ben ik begonnen in deel 3 ‘Het eeuwige vuur’ (jaren 1558-1606), daarna volgde deel 1 ‘Pilaren van de aarde (jaren 1123-1174). Het dikste deel ruim 1100 bladzijden ‘Brug naar de hemel’ speelt zich af in de jaren 1327-1351 en heb ik bijna uit.

SF & fantasy: mijn boeken passie van vroeger.

Deel 1 en 2 van Kingsbridge cyclus speelt zich af in de middeleeuwen en laatste deel in de gouden eeuw. Het lijkt een beetje op de boeken die ik vroeger graag las SF/Fantasy, bijvoorbeeld Frits Leiber (Zwaarden-serie met Fafhrd en de Grijze Muizer) of Jack Vance (Alastor, Lyonesse of de kronieken van Cadwal). Van Ken Follett heb ik inmiddels tientallen boeken gelezen. Vaak waren het spannende thrillers. Ook een historische cyclus was de ‘Century trilogie’ dat zich in de 1e en 2e Wereldoorlog afspeelt. Deel 1 ‘Val der titanen’ start in 1911 en volgt vijf families met Amerikaans, Russische, Duits, Engels en Welsh achtergrond, voor en tijdens de 1e Wereldoorlog.

Naast de ontspanning, leren de boeken van Follett mij hoe de geschiedenis is gegaan en de lessen die we hieruit kunnen leren. Zo lees ik in ‘Brug naar de hemel’ over de dodelijke ziekte de pest in Engeland en Frankrijk en wat voor ontwrichting dit voor samenleving was. Met die paar jaar corona ellende van ons, leven wij in een paradijs in vergelijking met vroeger.

Op excursie met Astrid & Yoeri: de verschrikkingen van de eerste Wereldoorlog in de buurt van Ieper.
Kampioen feestjes vieren: Marijke & Niels trakteerden ons op een geboortefeest

Toen we in oktober in Ieper op familiebezoek waren bij Marijke & Niels, zagen we de gevolgen van de ‘Grote oorlog’, wat in het boek ‘Strijd der titanen’ wordt beschreven. Samen met Astrid en Yoeri bezochten we een museum waar de verschrikkingen in beeld werden gebracht.

Die geschiedenis lessen kreeg ik ook vorige week bij de Kunst10-daagse van Bergen. In de hoftuin was een expositie van levensgrote foto’s uit de Sovjet-Unie tijd met Stalin en Lenin. Na de deprimerende foto’s loop ik met m’n roeifiets door het park.

In de hoftuin van Bergen mooie exposities van oude foto’s.

Een bord met met oude foto trekt m’n aandacht. Het blijkt een expositie te zijn van Timeview Vintage Images uit Heerhugowaard. Altijd leuk om nostalgische foto’s te zien, daarom deze privé collage van mijn vader & moeder uit de jaren vijftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *