Categorieën
Sport Zwemmen

Ik snap niet wat je eraan vindt….

Veertien graden is het Oude Veer en vandaag lig ik er voor de tweede keer in. Vanochtend met de frisse-duik-club in zwembroek en vanmiddag in wetsuit met de openwater-zwemmers. Brigit vindt het lollig dat ik er zo euforisch over ben: ‘Het zal de kick wel zijn, maar echt snappen doe ik het niet….’

Leuk geschreven en mooie foto, boek van Jim Jansen o.a. met interview Willem van der Voort.

Het boek ‘Zwemmers geluk’ heb ik zojuist gelezen. Schrijver Jim Jansen gaat in het boek op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik. Het leest gemakkelijk weg, mooie zwemplaatjes en interviews van sporters die vertellen waarom ze van buitenwater zwemmen houden. Ik kan me goed vinden wat zwemcoach Jacco Verhaeren zegt: ‘zwemmersgeluk is omringd worden door water en je volledig vrij voelen. Zodra ik het water raak, voel ik een vrijheid die je op het land nooit kan evenaren’.

Zondagochtend 9 oktober: zwemmaat Jaap bij de Boermansweg

Al jaren zwem ik met mijn triathlon vrienden in het Oude Veer. Dit jaar maakte ik een slechte start. Hoewel het in april al lekker weer was, lag ik met een longontsteking een maand in bed. Nooit voelde ik me zo ziek en had de maand mei nodig om te herstellen. Hierdoor bleef het zwemmen op een laag pitje staan. Daarna volgde een snikhete zomer. Het water warmde op tot 25 graden en mijn zwemachterstand werd ingehaald.

Het echtpaar dat ook elke zondag net voor ons zwemt.

Voor onze triathlonclub is de haven-tot-haven (4 km. naar Ewijcksluis) eind augustus het sein om afscheid te nemen van het Oude Veer zwemmen. De echte fanatiekelingen plakken er dan nog een kleine maand aan vast. In september krijg ik de uitnodiging om me aan te sluiten bij de app groep ‘Frisse duik’: ‘elke zondagochtend om 8.45 uur zwemmen zonder wetsuit’. Een beetje doen als ijsman Wim Hof en als het te koud zal ik afhaken. Nou moet ik zeggen dat de temperatuur tot nu toe best meevalt. Surfsokken aan m’n voeten en een neopreen hoofdband en twee zwembroeken over elkaar. Zo lukt het me om tien minuten lekker te zwemmen zonder onderkoelt te raken.

Een paar jaar geleden was de nazit nog vaste prik, rechts Jaap.

Op de andere dagen in de week spreek ik met mijn zwemmaat Jaap Hofman af. Dan gaat wel de wetsuit aan en zwemmen zo’n 20 minuten. Het zwemmen met mijn achterneef Jaap doe ik al jaren. We hebben ongeveer dezelfde snelheid en houden beide van een gezellige nazit. Jammer genoeg is dat koffieleuten bij de picknick bank wat minder vaak dan vroeger. Onverwachts was het zondagmiddag toch nog een keertje gezellig nazitten. Chris van de Helderse zwemploeg had koffie mee en Patrick kwam met lekkere speculaasbrokken.

Maar het leukst was toch de zondagochtend. M’n wekker gaat om 8 uur: ‘Je lijkt wel gek’ zegt Brigit. Het is schitterend zonnig weer. Buurman Bert gaat met z’n fiets achterop z’n auto crossen in Schoorl, ik rij op de ligfiets naar het strandje van de Boermansweg. Een ouder echtpaar stapt net uit het Oude Veer. Ik zet ze op de foto en we praten over de lol van het buitenzwemmen.

Bart, Jaap, Richard en Daniëlle van de ‘Frisse duik app’ praten met het echtpaar dat ook elke zondagochtend zwemt.
Zwemmersgeluk op zondagochtend.

Daarna ligt Richard er als eerste in, gevolgd door Bart en z’n dochter Daniëlle. Jaap en ik gaan er als laatste in, maar blijven het langst in het water. De zon schijnt en er staat geen zuchtje wind. Net als we stoppen met zwemmen, spurt ik nog even naar  om m’n camera op te halen.

Dit gelukzalige moment moet vast gelegd worden: een selfie en daarna nog eentje met Jaap! Deze zondag mag in de boeken als het toppunt van zwemmersgeluk!

Zwemmersgeluk op zondagochtend in tweevoud.

Even voorstellen de Frisse Duik groep: Rene, Richard, Jaap, Danielle, Ron, Jaap en  Cor.
Zondagochtend 23 oktober 8.45 uur het water is 13.8 graden. De eerste minuut fris, maar daarna voelt het heerlijk!
Woensdagmiddag 26 oktober. Neef Gerard belt: ‘Ga je zwemmen in zee met ons?’. Zo’n aanbod sla ik niet af. Het levert weer een mooi plaatje op.
Zondagochtend 30 otiboer. Het is ‘World Swim Hat Day’. Daarom ben ik creatief en vouw papierenhoedjes die we voor de foto opzetten.

3 reacties op “Ik snap niet wat je eraan vindt….”

Leuke foto’s geworden! Het was weer lekker om te zwemmen in t Oude Veer, tintelfris 😉
Wij zwemmen volgende week in de Vogezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *