Categorieën
Familie

Broer en Zus-dag geluk

Zaterdag 1 oktober was het ‘Nationale Broer en Zus-dag’. Dat kwam even mooi uit! Op de planning stond al een tochtje met mijn zus Rennie op de duo-bike. Maken we er gelijk een feestdag van….

Wanneer ik niet op pad ben, is mijn invulling voor de zaterdag meestal een bezoek aan Rennie. Elke vrijdag belt ze: ‘Ha broertje, tis weer beldag…hoe gaat het… kom je morgen?’ Omdat Brigit een weekend aan het klussen is, maak ik er gelijk een extra lange dag van. ‘Zullen we na het ritje fietsen ’s avonds een happie doen zus?’.

Op Facebook van Noorderhaven lees ik toevallig het volgende bericht: ‘Het is Nationale Broer en Zus-dag! Heb jij je broer, zus of ‘brus’ vandaag al een lief berichtje gestuurd? Als brus heb je een extra bijzondere broer of zus. Want een brus is een broer of zus van iemand met een (verstandelijke) beperking’. Vorig jaar werd ik verrast door ’s Heerenloo (waaronder zorgpark Noorderhaven valt) met een leuk interview over Rennie en mij.

Wanneer ik zaterdagochtend op de ligfiets naar Julianadorp rij, neem ik ook ons strand-windscherm mee. De bestemming van onze ritjes op de duo-bike is meestal het strand. We graven een kuil, Rennie draait zich op haar zij en doet een tukkie en ik pak m’n boek. Maar het is gebeurd met het mooie weer en waait pittig. Voor het eerst gaat daarom het windscherm mee.

Vroeg in de middag laden we onze bagage (incl. regenpakken) op de duo-bike en gaan op avontuur. Paal6/Juliandorp aan Zee is de plek waar we de duo-bike lekker dicht aan het strand kunnen parkeren. Hier zien we een aantal kitesurfers langs de branding scheuren. Het zwemmen in zee kan ik vergeten, maar het windscherm opzetten moet lukken.

Op de duo-bike komt Rennie tot leven. Ze is lyrisch over onze ritjes: ‘M’n hoofd leeg maken en als ik thuis kom ben ik helemaal mak’. We nestelen ons aan de zijkant van de strandtent achter een zandverstuiving. Het waait behoorlijk, maar na even pielen lukt het om het windscherm op te zetten. Zo, hier gaan we ’t een uurtje volhouden!

Ik pak mijn oude liefde erbij: het SF boekje ‘Blauwe Wereld’ van Jack Vance, terwijl Rennie zich op haar zij draait en wegdoezelt. Mooi luw en af en toe komt het zonnetje tevoorschijn om ons op te warmen, het leven hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Daarna vervolgen we onze tocht naar het centrum van Den Helder. Op de zeedijk langs het Marsdiep windje in de rug. Op het terras van ‘Kunst en Kitchen’ nemen we koffie & appeltaart. Ik spreek de uitbater George die ik nog ken van vroeger toen hij de kunstuitleen runde. Op de menukaart ziet Rennie geen nasi of bami, bovendien moeten we nog wat hongerkweken. Oei, de elektrische aandrijving is bijna op, dat wordt nog werken. Onze lunch eten we bij de chinees in Julianadorp en proosten op deze mooie broer-zus dag.

Thuisgekomen lees ik op wat ‘Brus’ (mantelzorg) betekent: Een brus (een  porte-manteauwoord van broer/zus) is een broer of zus van iemand die zorg nodig heeft vanwege een chronische ziekte, verstandelijke beperking. De term wordt vooral gebruikt voor kinderen. Een lid van het gezin dat zorg nodig heeft beïnvloedt alle leden van het gezin.

Zaterdag erop doe ik opnieuw een duobike ritje met haar. Niet naar het strand dit keer, maar zoals vrouw dol op zijn: winkelen. Ze heeft wat spulletjes nodig. De laatste winkel is de kringloop die sinds kort bij het industrieterrein van de Kooij is. Hier ziet ze voor 2 euro 85 een bord met spreuken. Te leuk om te laten liggen. Bij haar huisje aangekomen, vinden we er een mooi plekje voor….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *