Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Hoera, het is weer bomen-redders-tijd

Na zes maanden zomerslaap, mag ik weer los. Mijn favoriete club ‘Meer Bomen Nu’ (afdeling Schagen) hield zaterdag de aftrap van de oogstdag.  Bij het natuurgebied het Zwanenwater in Callantsoog mochten we overtollige eiken en berken spitten. Goed werk, maar nog leuker is het om mijn natuurvrienden van vorig jaar weer te zien.

Boswachter Lucien van het Zwanenwater kon zo’n vijftig vrijwilligers voor de natuurwerkdag verwelkomen. Nadat ik mijn roeifiets parkeerde, meldde ik me met tien anderen bij Bonnie, onze coördinator van Meer Bomen Nu Schagen. Terwijl de groep van Lucien ging zagen, takkenrails maken en plaggen spitten, gingen wij de ongewenste boompjes redden.

De oogsters van Meer Bomen Nu: Wim, Teun, Wethouder Hans en Peter.

Op de site van Meer Bomen Nu is te lezen waarom ze de wereld mooier willen achterlaten voor de volgende generatie: ‘We slaan de handen ineen om ieder plantseizoen honderdduizenden bomen te planten in Nederland. Dit doen we omdat wij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden aan iedereen met klimaatzorgen’. Een mooi streven, waar ik graag aan mee werk. Maar ook oergezellig om gelijkgestemden mensen te ontmoeten en lekker in de buitenlucht aan de slag te zijn.

Onze ploeg van de hub Schagen aan de gang in het Zwanenwater
Een eikje geoogst inclusief zijn lange penwortel.

Het Zwanenwater is een schitterende oogstplek. De zandgrond maakt het spitten gemakkelijk en de ongewenste boompjes waren hoofdzakelijk eiken en berken. Precies de soort die bij het vorig seizoen het meest gewild was. Met Wim, Teun, Trudy en Judith ga ik direct aan de slag om eikjes te spitten. Ik heb goed onthouden (met dank aan Franke van der Laan) hoe je de lange penwortel van de eik eruit krijg.

Judith laat trots haar eik met penwortel zien.

Ik ontmoet ook een bekende, Jaap uit Oudesluis. Hij is met zijn buurman komen spitten en heeft met Bonnie afgesproken dat na het tellen hij er gelijk een paar honderd meeneemt. De dag erop regelt Brigit dat ik bij Jaap volgende week de eiken en berken ga herplanten. Ook spreek ik Peter (van manege Noot) die net als Jaap van plan is om boompjes te planten. Hij woont in Julianadorp, vlakbij Noorderhaven waar ik een aantal oogstdagen ga organiseren. Peter biedt aan om ook daar te spitten en te helpen om onze oogst naar de hub in Schagen te rijden.

De vrijwilligers van Natuurmonumenten bezig met takken zagen en plaggen spitten.

Hoewel het spitten best zwaar werk is, zijn er opvallend veel vrouwen actief. Zo is Monique uit Breezand etr ook weer. Zij regelt met Irene en Rob het labelen en tellen. Met Rob raak ik later aan de praat. Hij werkt bij Urgenda (de organisatie die Meer Bomen Nu ondersteunt) en was er voor het eerst bij een oogstdag.

De oogst van lading 2 en 3: berken, eiken, lijsterbes en wilg.

Wanneer we in de duinen een krap uur hebben gespit denken we dat het koffietijd is. De catering van Natuurmonumenten (waar het Zwanenwater onder valt) is geweldig. Onder de middag krijgen we lekkere broodjes en kunnen onbeperkt koffie, thee en soep nemen. De pauzes dreigen te gezellig te worden, als Lucien ons met een lach weer aan het werk zet. ’s Middags ontmoet ik Bas en Pluk van de groenploeg Gemeente Schagen, die met de wethouder (Hans Heddes) zijn gekomen.

Links boven Rob en Monique, onder Hans, Bonnie en Bas. Rechts Monique, Jaap en z’n buurman.
Judith en Rob aan de koffietafel.

Nadat ik nog zo’n twintig eikjes eruit spit, zit voor mij de middag erop. Terug wandelend spreek ik Johan uit Heiloo die voor het eerst in het Zwanenwater is en in de ploeg van Lucien heeft gewerkt. We praten over onze hobby’s, mijn kamperen bij de NTKC in Limmen. Hij kent het terrein niet, maar als kampeerliefhebber gaat hij er een kijkje nemen. Op z’n vrije dagen maakt hij graag lange tochten op z’n racefiets of atb’er en deed voorheen aan roeien. Ja hoor, daar tref ik weer een potentiële roeifietser!

Volgende evenement die ik op de bomenplanner van Meer Bomen Nu heb staan is: vrijdag 18 november in recreatiegebied Geestmerambacht.  Hier doe ik een workshop Oogstbegeleider (en spitten), zodat ik straks in Noorderhaven Julianadorp mijn ploeg oogsters aan het werk kan zetten.

Hoe blij kan je zijn met deze prachtige eikjes?

3 reacties op “Hoera, het is weer bomen-redders-tijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *