Door het evenement ‘Na-zomeren in Niedorp’ kom je op plekjes die normaal privé zijn. ‘Heerenweg 57 Barsingerhorn’ deed mee, stond in het programmakrantje, dus gingen Brigit en ik op pad om een ongegeneerd te gaan glauwen (gluren op z’n Westfries)
Zondagmiddag: ik op de ligger, Brigit op de Gazelle, wind en naderende regen trotserend, maar de voldoening was groot na dit fietstochtje. Barsingerhorn is sowieso een pracht dorp langs een zeer oude dijk en het perceel Heerenweg 57 wilde ik graag zien. Ooit was er een statig weeshuis en later werd er een bejaardenhuis aangebouwd. Nu vormt het een soort woongemeenschap. De pijltjes leiden ons door het doolhof van aan-bouwtjes, naar de expositie van Greetje van Roon. We kennen haar en Herman Koopman van o.a. het Open podium Barsingerhorn waar Brigit in 2016 met Three of Us optrad. Greetje vertelt over haar bijzondere woonplek, waarbij haar buren in het voormalig bejaardenhuis de gezamenlijk tuin delen.Hierin heeft Greetje haar kunstwerken opgesteld en ze verteld er enthousiast over: Het aardewerk beeld ‘dorpsplezier’ heeft een prijs gewonnen en is op een andere plek in het dorp in het groot nagemaakt. Ik kom in gesprek met ’n andere bezoeker. ‘M’n dochter heeft kort geleden een appartementje gekocht, en heeft het hier geweldig naar haar zin’.
Even verder het perceel inlopend, komen we bij het huis van Marie-Louise Hummeling. Ze heeft een prachtige tuin met vrijuitzicht en woont in de voormalige peuterspeelzaal. We mogen even binnenkijken in haar B & B De Roze Klaproos.
Het mooiste bezoek doen wij bij Inge van den Brande in Kolhorn. Zij exposeerde met macrofotografie: waterdruppels en reflecties. Ook prachtig was haar serie Urbex foto’s (foto’s van vervallen gebouwen). Het doet me denken aan mijn fietstocht deze zomer door het platteland van Frankrijk. Ik zag vele prachtige oude landhuizen leeg staan. Toen dacht ik: onbewoond zijn ze, maar vast niet leeg. Zullen er mensen zijn die er brutaal inbreken en kijken hoe het er binnen uit ziet? Nadat ik de Urbex foto’s van Inge zag, ben ik alleen maar nieuwsgieriger geworden naar de interieurs van al deze ‘verborgen schatten’. De locaties van de Urbex panden blijven geheim, maar staan overal op de wereld. Goed opletten voortaan dus als ik op m’n roeifiets door afgelegen streken rij…..
De foto’s van Inge van den Brande zijn te zien op haar site (macro foto’s) of op Facebook Places of Decay (Urbex foto’s).
Één reactie op “Legaal ‘gluren bij de buren’”
Geinig Cor, ik ken Greetje en Herman van Midgard. Herman was daar vrijwilligers coordinator. Grz..