Categorieën
MeerBomenNu Natuur

De ontdekking van het Ananasbos (2)

‘Vandaag is de oogst 365 zaailingen, voor elke dag dus één’, rapporteer ik aan de mannen die mee hielpen in het Ananasbos. ‘Dan missen we nog een boompje Cor, want het is 2024 een schrikkeljaar….’. M’n eerste geslaagde oogstdag zit er woensdag op in mijn favoriete Ananasbos bij Schagerbrug. Hier spitte ik voor MeerBomenNu het vorig seizoen 2184 boompjes. Wat zal dit seizoen brengen?

Het plannen van oogstdata ging wat minder soepel dan vorig jaar. De nieuwe eigenaar van het bos de NTKC is blij met ons. Het bos heeft nogal wat achterstand in onderhoud. Er staan duizenden zaailingen die kansloos zijn omdat ze elkaar verdringen. De buurtbewoners zijn echter kritisch naar de NTKC en zijn bang dat ze hun bos kwijtraken. Daarom ben ik eerst bij Ruigeweg bewoonster Janny op bezoek geweest, om uit te leggen dat wij van MeerBomenNu juist bomenredders zijn.

Het natuur waarde onderzoek dat de NTKC heeft laten uitvoeren, gaf aan dat veel jonge boompjes elkaar verdringen, maar ook de biodiversiteit bleek matig te zijn. Esdoorns en Es staan er het meest. Gelukkig, de kritische Janny begrijpt dat MeerBomenNu zuinig is met de natuur, dus kan ik woensdag 3 januari het jaar goed beginnen.

Dinsdag was nog een natte dag en raasde ’s avonds storm Henk over, maar dag erop hadden we geluk: goed weer! Negen mannen die staan te popelen om te spitten. De meeste (Derco, Wim, Ton, Teun en Leo) ervaren bikkels. Ben van Johanna’s Bos heeft zijn aanhangwagen mee om z’n voedselbos verder aan te planten. Martin uit Dirkshorn (die ik pas nog in het Zwanenwater en Kolhorn zag) met Roald uit Sint Maarten waren voor het eerst. Ook Roald heeft een grote tuin wilde flink wat bomen herplanten.

Maar nooit eerder trof ik het bos zo nat aan. Alleen met laarzen aan kon je over de wandelpaden. Ik leg aan de mannen uit dat het Ananasbos omkomt in de Esdoorn. ‘Van deze boompjes heeft MBN genoeg, dus niet oogsten. Liever hebben we andere soorten zoals Es, Meidoorn, Iep of Lijsterbes’, luidt de opdracht.

Wim en Roald spitten de zaailingen meidoorn en es eruit.

Hierna verdwijnen de mannen in het ruige en zompige bos en spreken af dat het om 11.00 uur koffietijd is. Zelf ga ik met Ben en Roald op jacht naar zaailingen dichtbij de zandstuw. Het spitten is een makkie, het niet kwijtraken van de oogst en naar het pad brengen is was lastiger. Na een royale rustpauze en een tweede spitronde, verplaatsen we rond het middaguur onze buit naar het betonnen pad bij het weiland.

Het op soort leggen is best nog een klus. Is dit nou een Meidoorn of toch een Iep? Gelukkig Leo en Ton zijn kenners en herkennen de soorten. Ze gaan op hoopjes van tien met een label.

Secure klus, de oogst telling. Dit keer 365 zaailingen gespit en uitgedeeld.

Het bundelen en inkuilen is niet nodig, want Ben en Roald verdelen samen de oogst, die bestond uit: Meidoorn 50x, Es 200x,Lijsterbes 20x, Iep 60x, Kastanje 9x, Beuk 5x, Hulst 8x, Liguster 10x, Gemengd 10x.

2e Oogstdag 13 januari:

Voor de tweede oogstdag van zaterdag 13 januari kreeg ik opvallend veel aanmeldingen van vrouwen. Daarom op Facebook een campagne gevoerd onder het mom ‘Waar blijven de mannen?’.

Uiteindelijk waren er elf die meededen (Christina, Trudy, Joke, Afra, Hannie, Cor, Derco, Ton en Dirk. Nieuw was het stel Gerrit en Marrie uit Wieringerwaard die ook lid van de NTKC zijn. Met hun 253 zaailingen geoogst en ingekuild: 110x esdoorn, 60x es, 25x meidoorn, 20x iep, 10x hulst, 10x eik, 6x kastanje, 5x linde.

Ook niet onbelangrijk genoten van de natuur en erg gezellige pauze!!!

3e Oogstdag 7 februari

De oogsters met de klok mee: Hannie, Wim, Ton en Peter

Helaas kon ik de oogst niet begeleiden, maar die was dit keer in goede handen bij Derco. Samen met Wim, Christina, Annelies, Joke, Ton, Hannie, Rinse, Teun en Martin was de opbrengst: 3x Hulst, 60x Lijsterbes, 40x Iep, 1x vlinderstruik,  12x Es, 200x Kamperfoelie, 7x nog te identificeren. Nagenoeg de hele opbrengst van vandaag werd met een opgehaald voor een camping in Julianadorp als plant locatie.

Uiteraard werd de koffie en thee pauze niet vergeten, hier zitten ze in de zon de bikkels.

Historie Ananasbos

Het Ananasbos bestaat al ruim 400 jaar. In 1607 werd de Belg Philips Doubleth eigenaar en werd daarbij ‘Heer van Sint Annaland’. Uit eerbetoon aan moeder en dochter die beide Anna heette, noemde hij het landgoed Anna’s bos. Die naam is in de volksmond verbasterd naar Ananasbos. Toen Doubleth het kocht was het nog maar pas poldergrond. Het perceel ligt bij een oude zandstuw in de Zijper polder.

Polder Zijpe komt was vroeger een kwelder wadden gebied. De zee stroom heette Zipe.

Na verschillende inpolder mislukkingen (mede door Allerheiligenvloed in 1570), werd het in 1597 bedijkt. Het Zijper bekken werd afgesloten, hierin lag het voormalig eiland Oge (heet nu Callantsoog). De zandstuw aan de weg kant van de Ruigeweg ligt is beschermd erfgoed.

NTKC nieuwe eigenaar Ananasbos

Sinds april 2022 is de NTKC eigenaar van het Ananasbos  (8 ha.). Zij zijn met de gemeente in overleg om het terrein te gaan herindelen. Op de luchtfoto is het weiland (2 .6 ha) te zien. Op de landkaart van 1920 was dit nog één geheel met het bos. Rechtsonder de landkaart van nu.

De landbouwgrond (2.6 hectare) wil de NTKC terugbrengen naar bos en meenemen in het beheer van het Ananasbos. Binnen het totale perceel wordt bepaald wat voor NTKC is en wat openbaar wandelgebied blijft.

Het plan om van een gedeelte van het Ananasbos een kampeerterrein te maken in het kort: twee percelen (Ananasbos en landbouwgrond) worden als één geheel benaderd met als hoofdbestemming ‘natuur’. Perceel landbouwgrond wordt teruggebracht naar bos en komt in het beheer Ananasbos. Er wordt actief beheer gevoerd om beide percelen weerbaarder te maken en de natuurwaarden en biodiversiteit te vergroten. Het bos zal op bepaalde gedeelten voor publiek toegankelijk blijven zo lang dit in overeenstemming blijft met de natuurontwikkeling. Binnen het geheel van beide percelen wordt bepaald waar kampeermiddelen van eenvoudige omvang en grootte zijn toegestaan. Dit blijft binnen een contour van 2.6 hectare, met de bedoeling om deze plekken op een natuurlijke wijze in het totale terrein in te weven. Het plaatsen van een eenvoudig sanitair-gebouw en onderhoudsopslag via een container wordt in het bestemmingswijziging meegenomen.

In de Schager Courant van donderdag 28 september 2023 verscheen een pagina waarin het plan door voorzitter Gerd-Jan Mense wordt uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *