Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Ton Visser stelt zich voor

In de appgroep ‘MeerBomenNu Schagen en Hollands Kroon zitten 42 vrijwilligers en het worden er steeds meer. Niet iedereen kent elkaar, daarom deze kennismakingsronde. Ton Visser is nummer zes in deze estafette.

Nadat buurvrouw Joke van der Lem hem introduceerde tijdens een door haar georganiseerde oogstdag (2023) in ‘De Noordelijke Nollen’ in Schoorl: ‘Ik vind het oogsten en verspreiden van inheemse boom- en struiksoorten vooral het belangrijkste, omdat dit een (laagdrempelige) manier is om die beplantingen terug in het landschap te krijgen, immers er is al zo vreselijk veel verdwenen.’

Ton Visser is 58 jaar woont met zijn vrouw Aranka en twee dochters Thirsa & Noor in Schoorl. Van beroep is Ton boswachter.

Verspreid over het seizoen probeert hij MBN te helpen waar nodig. ‘Meehelpen bij een uitdeeldag vind ik een mooi besluit van het oogstseizoen. Fijn om mensen dan te adviseren bij het planten. Gezellig het werken met anderen die er, min of meer, net zo over denken én een goede manier om in conditie te blijven’.

Wat maakt Meer Bomen Nu leuk?

Een mooie gelegenheid om anderen enthousiast te maken om inheemse houtsoorten aan te planten en zo de natuur een handje te helpen én het (vaak zo steriel geworden) landschap weer wat mooier te maken.

Favoriet natuurgebied:

Amsterdamse Waterleiding Duinen. Hier ben ik opgegroeid. Daar was ik dan ook altijd te vinden en zo ben ik uiteindelijk ook boswachter geworden.

Favoriete boom/struik:

Pfoehhhh, lastige vraag, want er zijn zoveel soorten heel erg mooi.

Als ik moet kiezen, dan de meidoorn: prachtige struik met heerlijk geurende bloesem. Waar veel meidoorns staan kan de lucht dan ‘bezwangerd’ zijn van bloesemgeur en dan is het voor mij op en top voorjaar. De bessen zijn nuttig, omdat deze door vogels worden gegeten als veel andere bessen al verdwenen zijn. En niet te vergeten levert de meidoorn fantastische broed,- en schuilgelegenheid. Al met al zou ik de meidoorn niet in het landschap willen missen.

Sport:  (Europese) middeleeuwse krijgskunst zeg maar zwaardvechten, maar het is veel meer dan dat alleen.

Muziek Folk zowel west Europese als ook Canjun

Boek/Film: Waterschapsheuvel van Richard Adams. Ook de verfilming vind ik nog steeds prachtig om te zien.

TV-programma:  Ik kijk heel weinig tv en als ik dat doe, dan heel selectief. Op dit moment kijk ik de Netflix serie ‘The Crown’ Die vind ik heel boeiend.

Het eerste wat ik ’s morgens doe: Mijn vrouw wakker maken met een knuffel.(Goed recept voor lang en gelukkig samen zijn; Wij kennen elkaar sinds 1984)

Wie of wat maakt je gelukkig: De natuur en mijn gezin.

Waarvoor ga jij de barricade op: Voor de natuur waar al zo veel al van is verdwenen en waarvan ik het besef zo vaak mis dat we die zo heel hard nodig hebben. We kunnen echt niet zonder.

Waar steek je privé veel tijd in:  Ik vind het heerlijk om mijn natuurbelevingen uit te beelden: tekenen, schilderen en houtsnijden.

Wat is je zwakke en sterke punt: Voor beiden enthousiasme, meestal een goede drijfveer, maar kan ook een valkuil zijn.

Ik mis: Mijn vader was mijn ‘soul mate’. Hij leerde mij over natuur en juist met hem maakte ik mijn eerste omzwervingen buiten. We deelden heel erg veel.

Lekker: Hollandse stamppotten en Engels ontbijt

Meest dierbaar: Heel veel is mij lief, maar ik denk dat gezin en natuur de eerste plaats delen.

Leukste eigenschap: Positiviteit

Wie is je grote voorbeeld: Die heb ik niet echt. hoewel ik genoeg anderen bewonder, probeer ik dingen op mijn eigen manier te doen.

Uitdaging: Positief te blijven in een wereld die ik steeds meer zie verharden.

Volgende keer: Joke van der Lem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *