Actie vorige week van Madeleine bij ‘Croon & Bergh’ na het vinden van een zielige rozenbottel struik: ‘Die gaan we mooi verplanten naar ons nieuwe voedselbosje’. Deze week mail van Marja, ‘Rijk aan het Wad’: ‘Er zijn allemaal leuke planten ingeslagen voor het voedselbosje….die we gaan planten bij de Gaudibank’. Twee voedselbosjes in wording, in Burgerbrug en op Wieringen en ik doe mee om deze mooie stukjes natuur mooier te maken.
Een bos vol kruiden, fruitbomen, notenbomen en eetbare planten zodat je het hele jaar door eetbare producten kunt oogsten, dat moet een voedselbos zijn. Zowel bij zorgboerderij ‘Croon & Bergh’ als het landgoed ‘Rijk aan het Wad’ zijn ze er op het zelfde moment mee gestart.
Bij beide ben ik vrijwilliger en doe allerhande tuinklussen, die vaak met elkaar overeenkomen. Als we in het voorjaar de bonenstokken de grond in gaan en de boontjes gezaaid worden, dan doe ik de week later hetzelfde werk op de andere tuin. Bij ‘Rijk aan het Wad’ werd in september het onkruid gewied en op de grond karton gelegd. Goed voor het bodemleven en tegen onkruidgroei. Bij ‘Croon & Bergh’ hoorde ze hiervan en gingen we de week later met karton aan de slag.
Toevallig haalden beide tuinen twee weken geleden ook de Schager Courant met een leuk artikel. Op 4 oktober ‘Rijk aan het Wad’ over de kruidenwandeling van Hennie Helsloot van Hennies Kruidenkracht: ‘Werkend in mijn kruidentuin of op pad in de natuur, nog steeds geeft het me dat gevoel van vroeger; geluk en tevredenheid’.
En een dag later een interview met Johanna Huiberts van Huiberts biologische bloembollen, over de Gelukstuin van ‘Croon & Bergh’: ‘Dit is een soort geheime plek waarvan ik hoop dat zoveel mogelijk mensen ‘m leren kennen en bezoeken’.
Ondanks het natte herfstweer beleefde ik deze week weer aangename natuurwerkdagen. Bij ‘Croon en Bergh’ ging ik verder met het wieden van de brandnetels (goed voor de composthoop). Hierdoor kwamen de houten beelden en het kabouterhuis weer vrij.
Bij het ‘Rijk aan Wad’ starten we met de lekkere appeltaart van Chantal. Vaste traditie hier is om voordat we aan het werk beginnen, eerst even een sociaal praatje te maken. Zo leer je elkaar steeds een beetje beter kennen. Over het koude weer vertelde Chantal dat ze haar ‘donzen slaapzak had uitgeleend, maar toch wel weer terug wilde hebben’. Haar moeder vond dat maar raar dat ze haar spullen zo makkelijk uitleende. Chantal zou het jammer vinden als haar donsje niet terugkwam. ‘Maar als degene het goed kan gebruiken dan wil ik het graag delen’.
’s Avonds lees ik de zeer leeswaardige blog van Alowieke ‘. Ze schrijft toevallig ook over bezittingen: “….ik heb geleerd dat je, wat je krijgt, niet per se aan dezelfde mensen terug hoeft te geven. Het netwerk is immers met vele lijnen aan elkaar verbonden en het voedt veel meer dan wat je kan zien. Ik weet nog dat iemand me dat uitlegde. Ik had het gevoel in het krijt te staan. Die man had zoveel voor me gedaan! Ik vind je een mooi mens zei hij, je bent met goeie dingen bezig. Daarom help ik je. Als je mij iets wilt geven, geef het dan aan een ander….”.
Daar sluit ik me graag bij aan, mijn drie tijdschriften van het blad ‘Genoeg’ zijn uit en geef ze graag door aan een ander! Dinsdag ruimen we de zolder op in Burgerbrug en vinden dozen met tegels. Die gaan naar de Gaudibank op Wieringen. Even later komt Ingmar even buurten en ziet de geplukte rozenbottels: ‘Daar ga ik sap van maken’. De eerste oogst van het voedselbos gaat in productie!
Één reactie op “Voedselbos in het kwadraat”
Heel leuk om te lezen, Cor! Complimenten 😍