Categorieën
Reisverslag Roeifietsen Wandelen

Van de wereld weer terug in de fietswereld

Een ijzersterke roeifietsconditie wil niet zeggen dat je voor altijd gezond blijft. Ondanks mijn vele winterritjes op de roets, werd ik half maart geveld door de zwaarste griep ooit. Na twee weken écht helemaal ‘van de wereld’ te zijn, ben ik gelukkig weer uit het dal omhoog gekrabbeld.  En dankzij een bezoek aan de ‘Wereldfietsbeurs’, ben ik weer helemaal terug in de wereld van de levensgenieters!

Het bezoeken van beurzen hoort normaal niet tot mijn favoriete hobby’s: veel te veel mensen in een kleine ruimte. Een uitzondering op deze regel was een bezoek aan de fiets- en wandelbeurs 2015 en de Wereldfietsbeurs van 2016 en 2017

Absoluut hoogtepunt was zondag, toen ik voor de derde keer naar de Wereldfietsbeurs ging. Dankzij vriend Ingmar Zondervan werd het dit jaar extra bijzonder: hij had een kraam geregeld waar we onze roeifiets trektochten naar ‘Spanje, Schotland en Frankrijk’ gingen promoten. Dé manier om gemakkelijk met andere avonturiers  in contact te komen! Ingmar roetste vrijdag al naar Ede en vertoefde drie dagen met anderen wereldfietsers op een camping. Helaas deze pret ging aan mij voorbij. Door de naweeën van de griep moest het lijf nog wat rust hebben en koos ik zaterdag voor de trein. Eerst een overnachting bij Arend & Diana van Zessen in Nijkerk. Arend vierde z’n verjaardag (58) en gaat over twee maanden met pensioen.

Deze vakantievrienden van weleer, zien we nog regelmatig. Arend en ik delen opmerkelijk veel overeenkomsten: de passie voor natuur, gezond leven, duursport en betere muziek. Door mij is Arend gaan rol-skiën en roeifietsen. Vol trots liet hij z’n nieuwste sport zien: hardlopen op de fiets. Zo’n ding heet ‘Elliptigo’! Ik mocht er een proefritje op maken….. wat een uitvinding, zie: Elliptigo benelux   

Ook mocht ik in z’n gigantische cd voorraad struinen. Arend vertelde dat hij vaak z’n muziekontdekkingen opdoet bij VPRO ‘Vrije geluiden’ zo luisterde ik: Nora Fischer (cd The Secret Diary of Nora Plain).

Zondag ging ik per trein naar Ede en liep naar de fantastische nieuwe locatie van de beurs: ‘De Fietser’, een oude fabriek die in 2016 verbouwd is naar een gigantisch ‘Fiets Experience Center’, zie site. Heel anders dan het simpele schoolgebouw in Bussum. De eenvoudige kraampjes van de dertig informanten liepen naadloos over in het royale aanbod van fietsen en testbaan van ‘De Fietser’. Daarnaast waren er in het ‘Theater’ en ‘Bovenzaal’ interessante lezingen te zien.

Ik koos voor ‘Jan van Vliet – Rondje om de Noordzee’. In 2015 had ik Jan gesproken en naderhand zijn blog gelezen. Het inspireerde mij om ook te gaan bloggen. Inmiddels heeft hij er een boek van gemaakt en een prachtige fotopresentatie.

Hierna bezoccht ik de lezing van Mike en Ineke Hopman die met dochter Floor door Zuid Korea zijn gefietst. Mike sprak ik ook op de beurs en bladerde door z’n mooi fotoboeken. Hij is geen blogger, als reden zegt Mike: ‘Op onze reis nemen we bewust even afscheid van de computer’. Later liep ik nog een rondje langs de kramen. Roelof Hulshof sprak ik en z’n boek ‘Tijdelijk Onderweg’ wordt gekocht. Hij fietste in 2016 rondje Europa en hield een prima blog bij.

Ik heb me nog laten verleiden door m’n ‘boeken-koop-drift’: bij de kraam van Guus en Nel de Schipper kreeg ik er twee voor de prijs van één.  Dit Zeeuwse echtpaar fietste drie keer de Santiago route, maar deden ook Groot Brittannië ‘end-to-end’ en fietste naar Rome ‘Emo achterna’. Beide reizen heb ik met stip op m’n ’to do’ lijst gezet. Guus (gepensioneerd geschiedenis leraar) vertelde over z’n boek ‘Een Jakobsschelp op een stuurtas’. Een reis in de voetsporen van zijn middeleeuwse buurman Jacob van Nieuwlande, die in 1410 op bedevaart ging.

Ook spreek ik blogger Menno Dekhuyzen. Hij stond naast onze kraam en was na z’n pensionering in 2014 helemaal los gegaan met verre reizen op z’n ligfiets o.a.  Amerika (west-tot-east) en Alaska met prachtige fotoboek verslagen.

Het zijn niet allemaal oudjes die aan verre reizen doen. Wat te denken van de 25 jarige Mieke Huisman met haar blog waarin zij zich voorstelt: ‘Ik ben onderzoeker, schrijver, minimalist en avonturier. Werk 32 uur in de week als dijkadviseur. De rest van mijn tijd besteed ik aan trektochten, bivakkeren, studeren, mediteren en schrijven’. 

Tenslotte nog twee selfies: de ontmoeting van ligfietsblogger Belle Prinssen van kampeerwijzer en Wilco Pompert van De Bak en die met Ingmar en Wilco, waarmee ik deze deze prachtige dag afsluit!

Grootste verrassing was wel de nieuwe locatie van de beurs. Met dit filmpje is te zien hoe het gebouw van ‘ENKA-fabriek’tot ‘De Fietser’ in 2016 tot stand kwam: 

5 reacties op “Van de wereld weer terug in de fietswereld”

Leuk en informatief verslag, Cor. Na afgelopen zondag heb ik weer erg veel zin in nieuwe fietsreizen.

En bedankt voor de verwijzing naar mijn blog.

Ik hou ook van betere muziek, als je mijn boek hebt gelezen weet je wat ik daar onder versta: de jazz!!! Niet iedereen deelt mijn liefhebberij, weet ik.

gr. Roelof

Hallo Cor, in mijn aantekeningen vond ik terug dat ik in 2015 na afloop van de workshop van Monique van Klaveren met twee roeifietsers had gesproken. Ik had alleen de namen niet vermeld. Onze ontmoeting destijds staat mij weer helder voor de geest. Bedankt voor je mooie verslag en de aandacht die je aan het ‘Rondje Noordzee’ hebt besteed! Groet, Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *