Categorieën
Diversen Landschap NH Natuur

Waarom mannen van houthakken én bomenplanten houden

Houthakken en bomenzagen. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Zo erg, dat m’n arme arm overbelast is en eigenlijk moet rusten. Maar bomenplanten is gelukkig veel minder zwaar werk en eigenlijk een stuk leuker. Zaterdag deed ik mee met de ‘Boomplantdag Pettemerbos’, weer een bijzondere (natuur)ervaring meegemaakt!

Buren Louis en Matty Bakker waren de veroorzakers: ‘Ga je mee Cor, zaterdagochtend naar Petten om bomen te planten? Het begint om 9.00 uur’. De Bakkertjes zijn al dertig jaar onze buren en we hebben opvallend veel overeenkomsten. In onze jonge jaren waren Louis en ik verslingerd aan SF boeken (o.a. Jack Vance) en nu zitten we beide in het bestuur van de zwemclub ‘Oude Veer’. Ook hebben we de drang om het buitenleven te ervaren. Zo was ik met hun in 2016 heel vroeg op pad voor zonsopgang boven Balgzand

Of in 2015 varen bij Jisp tijdens de Frank van Zwol’s workshop varen-in-een-opvouwbare Canadese kano

Bij dit soort tripjes pakken de buren hun auto, terwijl ik liever op de fiets heen ga. Dus om 9 uur planten, uurtje fietsen, dat wordt wekker zetten. Even door de zure appel (dit keer geen luie-zaterdagochtend), maar het plantavontuur is het dik waard! Om 8.45 uur parkeer ik de roeifiets in het bos. Even zoeken, waar is ’t? De routebordjes werden net geplaatst en ik spreek een dame van de catering: ‘Koffie en koekje erbij?’

Tot nu toe ben ik de eerste planter en vraag me af waar de anderen blijven….  Louis en Matty zie ik even later en spreek organisatoren Marieke Engelbregt en Peter Koolhaas van de stichting Local Spirit. Boswachter Frans van Staatsbosbeheer legt uit waarom we in het dennenbos gaan planten. ‘Er is kleinschalig gekapt om open plekken te creëren voor nieuwe aanplant om de biodiversiteit te vergroten’. We beginnen met de eikenboompjes en hij legt uit hoe het gat gegraven wordt. Het makkelijkst is werken in tweetallen: één graaft de juiste diepte. De ander houdt het boompje recht en zorgt dat de wortels naar beneden hangen. Hierna gooien we het gat dicht. Met Marieke vorm ik een koppel en naast planten leer ik haar gelijk wat beter kennen. Erg gezellig, maar minder goed voor de productiviteit. We halen niet de 44 boompjes die koppel Louis & Matty planten.

Intussen houdt Marieke ook de nieuwe planters in de gaten, want er zijn veel meer koppeltjes bijgekomen. Ze verwelkomt Marjolein die met haar zus Liesbeth ook aan de gang gaat. Toevallig ken ik Marjolein doordat ze bij de groep Onstuimig Schuim zingt. Een mooi moment om even te rusten en Marieke neemt ons mee naar een rustige plek in het bos ter bezinning. Voor de arbeidsvitaminen speelt de acoustische folkband ’t Duynvolck. M’n geblesseerde tennisarm heeft vanochtend genoeg gedaan, ik slinger er nog een chocolademelk en pannenkoek in, geef nog een demonstratie ‘hoe werkt de roeifiets’ en vertrek voor het volgende avontuur: bezoek aan zus Rennie in Noorderhaven….

Boswachter Laurens Bonekamp maakte een leuke vlog, zie:

https://www.facebook.com/staatsbosbeheerschoorlseduinen/videos/1953829547991632/

Één reactie op “Waarom mannen van houthakken én bomenplanten houden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *