De laatste week werd een makkie: het Franse Maasdal en in België de fietspaden over de oude spoorlijnen. Met als toetje de ontmoeting met Ingmar bij Mol (waar het Belgisch bier rijkelijk vloeide), waarna we in twee dagen met z’n drieën naar huis reden.
Het was vooral vlak of glooiend terrein, waardoor we gemakkelijk dagelijks de honderd kilometer reden. Op dinsdag staan we op een camping in Profondeville, 10 km. onder Namen. We zitten in België en vanavond is de halve finale Frankrijk-België. Het hele dorp is uitgelopen om de wedstrijd op grootscherm te zien. Wij nuchtere Hollanders zijn erbij en zien de Belgen met 1-0 verliezen.
Woensdag hebben we contact met Ingmar. Die is maandag vanaf station Weert België ingereden . Hij vindt de Belgische wegen maar saai en is nog niet erg opgeschoten. In Opitter (bij Maaseik) zit hij bij een bivakzone, een ideale plek voor z’n hangmat. Hier ‘pielt’ om z’n loslopende voetslee weer in het gareel te krijgen en na 30 km. roetsen denkt-ie dagt z’n conditie op peil is…..
Op de super-de-luxe camping De Zilvermeer bij Mol is de ontmoeting. Hij heeft al ingecheckt en hangt tussen de bomen en ontvangt ons met een grote grijns. Wij hebben er een pittige rit opzitten. Vanuit Namen ging het nog gemakkelijk over de oude spoorlijn-fietspad. Daarna krijgen we bij Dinant nog wat ‘Belgisch fiets-pest-gedrag’. Eerst een obstakel over de sluis, daarna kilometers lange gravel en kasseienwegen. In de spitstijd komen we bij de stad Diest en Alco’s GPS raakt het spoor bijster. Naar Tessenderlo rijden we op een smalle fiets strook op een drukke betonweg, waarbij de vrachtwagens vlak langs ons denderen. Het stukje naar de camping lijkt een eitje, maar valt tegen. Langs een jaagpad komen we via een omweg in Mol. Gelukkig heeft de luxe camping een pracht kantine en terras met zicht op het Zilvermeer. De negen stevige Belgische bieren maken we soldaat en zien Kroatië winnen van Engeland. Voor het eerst in vier weken tijd moest ik ‘op de tast’ in die wat rommelige tent m’n slaapzak vinden. De combinatie erg donker/veel bier maakte dit niet makkelijk.
Woensdag rijden we met z’n drieën Nederland in, met als doel Werkendam in de Biesbosch. Hier is de natuurkampeerterrein de Knotwilg. De pittige noorden wind tegen en de 95 km. waren voor de nog niet zo goed getrainde Ingmar een pittige opgave. Aan de haven in Dordrecht nemen we afscheid van Alco, die de boot naar Rotterdam neemt. Ingmar en ik kiezen de trein naar Alkmaar. Hierna rij ik met hem – -naar Tuitjenhorn en rij tenslotte zelf door naar huis.
Hieronder globaal mijn rittenoverzicht:
– Dinsdag 19 juni: wild….. bij Limbourg in bos, 40 km.
– Woensdag 20 juni: camping Moulin de Bistain aan rivier, 110 km.
– Donderdag 21 juni: wild….´top plekkie´, bij Brandeville, 120 km.
-Vrijdag 22 juni: camping Chalons-en-Champagne, 90 km.
-Zaterdag 23 juni: camping Ervy-le-Chatel, 140 km.
-Zondag 24 juni: camping Vezelay, 90 km.
-Maandag 25 juni: camping Nevers, 95 km.
-Dinsdag 26 juni: natuurcamping Les Busserolles in Buxieres-les-Mines, 75 km
-Woensdag 27 juni: rustdag in Les Busserolles, 0 km
-Donderdag 28 juni: zware rit naar Reinier in Condat-en-Combraille, 115 km.
-Vrijdag 29 juni: rustdag bij Reinier en Esther, 0 km.
-Zaterdag 30 juni: tropische dag, tourrit naar Sander Hummelman, 60 km.
-Zondag 1 juli: tropische dag, tour/bergrit naar de Puy de ? ,100 km.
-Maandag 2 juli: vertrek bij Reinier, zonder bagage naar Les Busserolles, 100 km.
-Dinsdag 3 juli: natuurcamping bij Fours, 100 km.
-Woensdag 4 juli: camping bij Corbigny, 95 km.
-Donderdag 5 juli: rit in de regen, langs Canal du Nivernais, camping Ligny-le-Chatel, 110 km.
-Vrijdag 6 juli: camping Colombier in Dienville, 95 km.
-Zaterdag 7 juli: camping Bar-le Duc, 90 km.
-Zondag 8 juli: camping Dun-sur-Meuse, 100 km.
-Maandag 9 juli: rit door Maasdal, camping bij Ham-sur-Meuse, 100 km.
-Dinsdag 10 juli: camping Profondeville bij Namen, 110 km.
-Woensdag 11 juli: camping Zilverbergen bij Mol, 100 km.
-Donderdag 12 juli: natuurcamping Werkendam Biesbosch, 95 km.
-Vrijdag 13 juli: via Dordrecht, met trein naar Alkmaar, 40 km.
De uitvinding van Alco: hoe zet ik de lekkerste koffie?
Benodigdheden het beroemde keteltje en windschermpje van Cor, een koffiefilter en een blauwe vlap (opvouwbare mok, ideaal om mee te schenken). Verder veel koffie, niet zoveel kokend water: en daar is-ie de échte mannen-koffie!