Na een carrière als pennenlikker werd ik in 2015 zomaar ongewild levensgenieter. Lijkt leuk al die vrije dagen, maar m’n getrainde lijf houdt niet van stilzitten. Gelukkig vond ik m’n nieuwe levensinvulling met werken in de natuur. Deze maand kijk ik terug op vier plekken van ultiem buitengeluk.
Rijk aan het Wad – Michael Schouwenaar van de ‘Michëlshof’ op Wieringen zette mij ooit op het pad van tuinieren. Helaas overleed Michaël (7-12-2018) en kwam zijn Vatropse paradijs te koop.
Dit jaar gaat mijn derde tuinseizoen in bij ‘Rijk aan Wad’, dat in 2020 het gedachtegoed van de Michaëlshof voortzette. Na een korte winterstop begonnen we 18 januari met het snoeien van de fruitbomen. De winter schijnt niet te komen, dus worden de tuinenbonen een week later in de kas voorgezaaid.
Marja heeft een nieuw tuinplan gemaakt, de bonenstokken schuiven een vak op en hierover ontferm ik me. Geen bamboe stokken, maar lange takken worden gebruikt. Sommige zijn nog goed van vorig jaar, de rest scharrel ik bij elkaar. De volgende klus was een dijkje verhogen. Ter versteviging dient het torentje puin dat op het terrein ligt. Mede tuinder David is ook niet vies van dit soort klussen. Het dijkje dat de erfscheiding is van pad, keileemput en Waddenzee, wordt op verschillende punten verhoogd.
Vorige week liet Marja het tuinplan zien. In vak vijf staat: ‘Hügel’. Ze omschrijft het als: ‘Hügelbed is techniek van de opbouw van een heuveltje waarbij hout in de basis van de heuvel wordt gebruikt. Hout dient daarbij voor water opslag en de mineralen in het hout kunnen ook als voedingsstoffen dienen’. Op youtube zijn er inspirerende filmpjes van hugelculture te zien.
Dus opnieuw een dijk maken, alleen nu gaan er houtstompen en takken erin. Volgende week zal dit project klaar zijn. Bij het zoeken van takken kwamen we een hele mooie tegen. Deze boomstam wordt gespaard en krijgt als kunstobject een plek in de tuin. De gemeente Hollands Kroon maakte in het voorjaar van 2022 dit leuke filmpje van mij.
Landschap Noordholland – Het winterwerk op Kruiszwin bestaat uit het uitroeien van de berken en beuken. Ooit op de nollen geplant, maar dat bleek een foutje van de natuurbeheerder te zijn. De roofvogels gaan erin zitten in die hebben het gemunt op de weidevogels. De kievit, grutto, etc. willen we sparen, dus is Pim er om ‘die hufters’ in te verwijderen.
Het gaat me aan m’n hart die bomenkap, maar we maken er het beste van. Met de stammetjes wordt op een natte plek een soort brug gemaakt.
Het mooiste moment is de koffiepauze, vaak met appeltaart. Op de vrijdagochtend mis ik soms belangrijke olympische schaatsritten. Gelukkig is Dick ook een liefhebber en kunnen we samen op het mobiel in de pauze toch nog even kijken.
Croon & Bergh – Hier kan ik al jaren lekker m’n gang gaan. Na het project wilgenhaag met Robert en Diet, hebben we de waterval met flowstone en zwerfkeien afgemaakt. Op de zorgboerderij Croon & Bergh in Burgerbrug heerst een zeer plezierige sfeer.
Op de dinsdag ben ik er actief voor allerlei klussen in de gelukstuin. Dankzij MeerBomen.Nu is het voedselbos uitgebreid met appel- en kersenbomen en bessenstruiken, die ik met Madeleine en Wim geplant heb. Wim is sinds kort bij ons gestart als vrijwilliger en een aanwinst. We hebben veel met elkaar gemeen, hij werkte jaren bij het Landschap en is ook actief bij het ecodorp Bergen.
MeerBomen.Nu – Een nieuw ontdekte winteractiviteit, bomen oogsten, -uitdelen en -planten. Natuurverbeteraars uit de actiegroep Urgenda, die dit jaar ook actief zijn in de Noordkop. Een oogstdag in december was mijn eerste kennismaking. Sinds ik in de appgroep Bomenhub Schagen zit, wordt het er steeds leuker.
Woensdag deed ik voor de tweede keer in Noorderhaven mee aan het bomen en struiken oogsten. Dit keer alleen dames als gezelschap. Zus Rennie zorgde voor de koffie en koekjes. De volgende activiteit (bomen oogsten) bij MeerBomen.Nu is dinsdag 22 februari in het Zwanenwater. Op woensdag 2 maart is voorlopig de laatste keer in Noorderhaven. Hulptroepen zijn welkom.
Robert maakte dit filmpje bij Croon en Bergh van de waterval: