Categorieën
Familie Reisverslag Roeifietsen

Waar was jij toen de oorlog begon?

‘Rusland gaat Oekraïne niet aanvallen’, voorafgaande aan de invasie hoor ik het Maarten van Rossem op tv zeggen. Donderdags rijden we naar Ieper en het onwaarschijnlijke gebeurt. De oorlog is begonnen. In dat weekend zijn we op familiebezoek in België, sindsdien lijkt de wereld in brand te staan. Helaas Zelenski doet niet aan pacifisme, hoewel hij wel naar het Internationaal Hof gaat. Zal het recht ooit zegevieren?

Het regent pijpenstelen als we naar België rijden, maar de zon breekt door als we er zijn. We zetten de oorlogszorgen even op zij en genieten van onze kleindochter Josephine. Bij een blik in de uitpuilende boekenkast pik ik het boekje van Patrick van Hees eruit: ‘Geluk is Dom’. Dom staat voor de drie pijlers om gelukkig te worden en te blijven: doelen, oplaadpunten en mensen. Omdat ieder mens In deze onzekere tijden een flinke dosis geluk kan gebruiken check ik mijn doelen en oplaatpunten.

De in de eerste wereld oorlog verwoeste kerk in Ieper is gerestaureerd.

Eigenlijk zonder écht doel was het in België vier dagen lanterfanten en genieten. Marijke en Niels zijn trots op hun nieuwe huis. Het is spiksplinter nieuw, dus voldoet helemaal aan de besparing van energie. Na het luieren maak ik twee wandeltochten, de manier om alles weer op een rijtje te krijgen.

Bomen en struiken oogsten bij Noorderhaven in Julianadorp

Woensdag ga ik voor de tweede keer voor MeerBomenNu bomen en struiken oogsten in ‘Noorderhaven’. Kartrekker Bonnie Snoek heeft mij de coördinatie gegeven. Zes leuke dames deden de vorige keer het spitwerk, dit keer werd het een mannenklus. Altijd leuk om nieuwe contacten op te doen, waaronder biologie leraar Alex Kooij. Hij runt met o.a. z’n vrouw een kleinschalige lagere school ‘De Natuurschuur’ in Wieringerwaard.

NTKC Limmen: m’n eerste kampeeravontuur van dit jaar

Hoewel de nachten nog fris zijn, denkt moeder natuur dat het voorjaar is. Een ideale kans om voor het eerst dit jaar te kamperen. Mijn kampeerclub de NTKC heeft in Limmen z’n ledenvergadering, dat is mooi te combineren om een nachtje te genieten van het NTKC terrein in Limmen. Helaas m’n reismaat Ingmar heeft al een buitenavontuur, maar ik laat me niet van m’n doel afbrengen. Zaterdagochtend pak ik m’n winterkampeerspullen op de roeifiets (brandertje blijft thuis) en rij naar het zonnige zuiden. De vergadering gaat weer als vanouds ‘lullen in de ruimte’, maar de koffie en koek zijn lekker. Het zijn de oude mannetjes van de NTKC die het woord doen en eigenlijk gaat het nergens over….

Voeten warmen bij het kampvuur

Gelukkig is daar Arjan Kok op de vergadering. Hij heeft z’n tent ook meegenomen voor een overnachting. Bij supermarkt sla ik nog even een maaltijdsalade in en even later staat m’n trouwe MSR tent in de zon. Even verderop staat nog een kampeerder. Hij stelt zich voor; David Eskes fietsende vanaf De Kooiberg in Ugchelen. Dat zijn heel wat meer kilometers dan mijn ritje. Intussen is het frisser geworden, dus tijd om het kampvuur aan te steken. De manier om warm te blijven. Na de koffie volgt het bier en de betere gesprekken. Het klopt helemaal wat in het boek ‘Geluk is dom’ staat: ‘Niet wat we bezitten, maar waar we van genieten, bepaalt onze overvloed’.

2 reacties op “Waar was jij toen de oorlog begon?”

Beste Cor,
Ik vind het uitstekend als je een serieus onderwerp als de inval in de Oekraïne niet uit de weg gaat. Maar zou het dan niet van iets meer respect getuigen daarin te schrijven ”en het onwaarschijnlijke gebeurT” ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *