Categorieën
Diversen MeerBomenNu Natuur

De struikrovers bende nog één keer bij elkaar

Voorlopig is er een eind gekomen aan het roven van struiken en bomen voor MeerBomen.Nu. Na de tweede uitdeeldag in Schagen werd het nu tijd om onze acties te vieren. Zaterdag deden we dit gezellig in de Gelukstuin van Croon & Bergh en werden weer nieuwe plannen gesmeed om de natuur te redden.

Begin december ontdekte ik hoe leuk het was om struikrover te zijn. De eerste keer was dat nog ploeteren om in de zware natte klei, de meidoorn struiken er uit te spitten. In de zandgronden van het Zwanenwater en Noorderhaven ging het een stuk makkelijker. Zo werd ik steeds fanatieker bij mijn bomenclub en werd zelfs op 2 maart gepromoveerd als ‘oogst coördinator’ op Noorderhaven. De bomen en struiken oogst was niet geweldig (met zes man werden er 190 uitgespit).

Bomen spitters nemen de rust, rechts Franke van der Laan.

We troffen op die woensdag prachtig lenteweer en na het werk bleven we nog uren nazitten op het mooie terrein. Misschien is dat laatste voor mij wel de belangrijkste drijfveer. Zaailingen oogsten, inkuilen, uitdelen en weer herplanten is prima voor de natuur. Maar het moet wel gezellig blijven.

Vrijdag 11 maart deed ik voor de tweede keer mee met de uitdeeldag. In de bomenhub van Schagen waren 10.000 bomen en struiken ingekuild om uit te delen voor degene die ze gaan herplanten. Naast struikrover ben ik inmiddels ook ervaren groenadviseur. Het doet me terugdenken aan de neutronenkorrels en het scheurgras van Jacobse en Van Es, alias Van Kooten en De Bie. ‘Dit berkenboompje heb ik zelf bij het Zwanenwater gespit, houdt van vochtige grond en is winterhard. Plant voor zekerheid drie bij elkaar’. Als oud-advertentieverkoper kost het me geen moeite om m’n klantjes met meer weg te laten gaan, dan ze van plan waren. Ik voel me helemaal thuis in het wereldje van de tuinliefhebbers.

Ook de tweede bomen en struiken uitdeeldag in Schagen werd een succes.
Op de gekste manieren wisten m’n klantjes hun buit mee te nemen.

Zo kom ik weer bekenden tegen die er bij de vorige uitdeeldag er ook bij waren. Cor en Paula Dol wonen sinds kort in het buitengebied van Schagen en nemen een flinke voorraad mee. Ik raak weer met deze gezellige lui aan de praat. Ze willen dolgraag helpen met oogsten maar zijn nog veel te druk met hun werk. Naast het helpen met uitdelen en adviseren, help ik soms ook met sjouwen van de vracht. Vooral als het leuke dames zijn zoals Marja van Spaandonk. Ze vertelt enthousiast over haar grote tuin waar ze, sinds ze gestopt is met werken, meer tijd voor heeft. ‘Wat deed je voor werk? vraag ik nieuwsgierig. Bleek ze columniste bij de Schager Courant te zijn geweest. Dat werd dus ouwe-kranten-koeien uit de sloot halen…

Sjaak van der Poel en Bas Slijkerman van Gemeente Schagen

Zo spreek ik ook Sjaak van der Poel uit ’t Zand. Ook hij hij is grootafnemer en kan hulp met planten gebruiken. Met z’n vriendelijke lach verleidt hij mij om hem te helpen. Wanneer ik later z’n bedrijf zie, schrik ik van de rondslingerende troep en oud ijzer. Wat een rotzooi, maar toch besluit ik hem te helpen. Met twee andere mannen plant ik woensdags een paar honderd boompjes op z’n erf.

De kartrekker van MeerBomenNu Bonnie Snoek aan het bomen uit delen

Na deze uitdeeldag was dit seizoen een eind gekomen aan mijn MeerBomen.Nu avontuur. Coördinator Bonnie Snoek vertelde zaterdag dat we de doelstelling ruim hadden gehaald. Totaal waren er zo’n 17.000 bomen en struiken vanuit de hub in Schagen uitgedeeld. Landelijk is de bedoeling is dat er 1 miljoen bomen geplant worden. Ik vond dat zoiets best gevierd mag worden en organiseerde daarom voor onze harde kern een feestje. Via de app maakte ik een uitnodiging om op zaterdag 19 maart bij de picknick bank van de Gelukstuin gezellig na te zitten.

Na het oogsten, bomen uitdelen en planten is het tijd voor een feestje….

Vol trots kon ik de tuin van de zorgboerderij in Burgerbrug laten zien. De drankjes smaken het lekkerste als er eerst gewerkt is. Daarom vonden de vlierbessen staken nog een plekje en Johanna konden we blij maken door de plantjes in de insectentuin te poten. Toen het later in de middag frisser werd, ging de vuurkorf aan en schoven we de warme kas in. Zo kon ik weer eens laten zien wie de échte koning van het pannenkoeken bakken is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *