Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Bomen gratis weggeven, dat wil toch iedereen?

Na het planten en oogsten was zaterdag mijn (voorlopig) laatste activiteit bij Meerbomen.Nu: boompjes en struiken weggeven. In de bomenhub van Schagen lagen er 8.292. Zouden ze allemaal een bestemming krijgen?

Als vrijwilliger had ik me aangemeld om te helpen ze uit te delen. Ik had er zo m’n vraagtekens bij of er wel liefhebbers waren voor ruim achtduizend bomen en struiken. Hoewel ze gratis zijn moet je er wel de tuin voor hebben en moeite doen om ze te planten.

Bonnie Snoek de kartrekker van Meerbomen.Nu had ons vrijwilligers gemeld dat er 160 aanmeldingen op de site waren.  Willen we los raken dan moet elke aanmelder vijftig boompjes meenemen. Dat aantal gaat nooit lukken. Zal ik nog wat extra tam-tam maken? ’s Morgens op mijn Facebook pagina zet ik nog een bericht dat alles écht gratis is, wie weet helpt het…

Ruim op tijd meld ik me aan de Priggeweg en zie medetuinster Josje de Baat van Rijk aan het Wad. Zij is met Bonnie de borden aan het plaatsen. Vooordat het uitdelen begint, is de organisatie best wel een dingetje. Het pruttige terrein van de bomenhub is bijna onbegaanbaar, hier moet je niet zijn. Aan weerskanten van het pad naar de weg leggen we daarom een beginnetje van het assortiment. Tuinder Wim Dekker van Croon en Bergh is er ook, hij regelt de aanvoer vanuit de hub.

Ook de bewoners van het terrein dat we gebruiken krijgen boompjes. Rechts Bas Slijkerman van de gemeente Schagen.

In meerdere vakken ligt een gedeelte uit de hub: kleine struiken, grote bomen, wilgen, groenblijves en fruitbomen. Die laatste zijn het populairst. We hebben er 400 gesponsord gekregen van de gemeente, maar moeten er zuinig mee zijn. ‘Max 1 of 2 per persoon mits ze ook andere bomen meenemen.  Ook soorten waarvan er weinig zijn, niet teveel tegelijk meegeven’, zegt Bonnie.

In Schager Courant zie ik een foto van George Stoekenbroek. Samen met Teun Vos helpen we een vriendelijke vrouw aan het fruitboompje.

Als wilgenman ontferm ik me over de bossen wilgentenen die in de sloot liggen. Volgens de lijst moeten het er 1.595 zijn. Help, wie maakt me los? Een aantal bijzondere soorten, 30 kronkel,  37 geoord, 120 katwilg en 140 bittere wilg. Verder 40 goudwilg (voor de biodiversiteit is dat het neusje van de zalm) en 458 boswilg, de rest 770 is gewone wilg.

Drukte bij de bomenhub, de wilgen adviseur aan het werk

Rond tien uur komen onze eerste klantjes. Bonnie legt uit dat ze op hun beurt moeten wachten, ze worden geholpen door ons vrijwilligers. Het voorkomt chaos en dat de mooiste boompjes als eerste op zijn’. Gelukkig is het lekker weer en vinden de tuinliefhebbers het niet erg om even te wachten. Ik merk dat de meeste vraag is naar bloeiende kleine struiken, zoals sering en vlinderstruik, waar er maar weinig van zijn. De 300 vuilboompjes zijn door hun naam niet gewild. Ik had m’n huiswerk gedaan, op de boomomschrijving stond ‘zeer bijzonder boompje, bloeit lang en heeft bessen voor insecten en vogels, ook medicinale toepassing’, dat vertellende waren ze binnen het uur weg.

Bij vruchtenbomen uitdeler Teun Vos heerste voortdurend schaarste. Ik merkte dat het hielp als Teun een aardige dame kreeg met een glimlach. Meestal ging zo iemand met zowel een appel- als perenboom weg.

De tiny house bewoners van Schagen, links Luke.

Op de voorraad wilgen na, raakte we na een paar uurtjes uitdelen aardig door onze voorraad. Bomenadviseur bij de Gemeente Bas Slijkerman zag ik bij een groepje klanten staan. Ze hadden een plattegrond meegenomen van hun tuinplannen. Nieuwsgierig meng ik me in het gesprek. Het bleken de bewoners te zijn van het tiny house terrein in Schagen. Luke van der Have, ze draagt een opvallende cowboy hoed, vertelt met enthousiast over hun kale grondje. ‘We mogen er tenminste tien jaar van de gemeente wonen, als we het mooi achterlaten dan is de kans groter dat we mogen blijven’, zegt ze. ‘Ah, dan moet je tegen de wind een wilgentenen haag maken. We hebben er zat, dus neem ze mee. Als je hulp nodig heb, kan je je via Meerbomen.Nu melden’, raad ik haar aan.

Even later zie ik nog een bekende. Marina Bakker uit Wieringerwaard. Een lagere school klasgenoot en buurmeisje van vroeger. De Bakkertjes hebben veel grond en mini-camping plannen. Mooi weer een blije klant die mijn wilgentenen kan gebruiken!

Op tv Noordholland een interview en filmpje over het tiny house project in Schagen

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/295659/na-45-jaar-strijden-eindelijk-tiny-houses-in-schagen

Één reactie op “Bomen gratis weggeven, dat wil toch iedereen?”

Hoi Cor, leuk stukje weer 👍! En je bent nog van harte welkom om te komen oogsten de aankomende weken, net als alle lezers van je blog! Dan kunnen we half maart nog 1x uitdelen 🌳🍃🌸🌱🌳

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *