Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Meerbomen.Nu: het oogstfeest

Na mijn bomenplant avontuur op de camping van Klaas en Laura, heeft de familie boom mij opnieuw te grazen genomen. Het platform Meerbomen.Nu (initiatief van Urgenda) is eigenlijk de hoofdschuldige. Op hun Facebook pagina staan zoveel foto’s van blije bomenredders, logisch daar wil ik ook bij horen!

Elk jaar wil MeerBomen.Nu één miljoen bomen en struiken verplanten en gratis weggeven. Bomen planten helpt de klimaatverandering tegen te houden en de biodiversiteit te herstellen. Die klimaatzorgen houden me af en toe echt wakker. Ik ben niet van het type milieuactivist. Liever steek ik m’n handen uit de mouwen en help de natuur. Het bomenoogsten en planten is bovendien leuk werk en levert leuke nieuwe contacten op.

Links boswachter Lucien Knol van het Zwanenwater in Schagen aan het bomen oogsten

Nog voor het planten op Wieringen, heb ik in Schagen meegedaan aan het bomenoogsten. Zwaar werk, flink gewortelde haagdoorns (rottige prikstruiken!) uit de vette klei spitten en beroerd weer, dat verdient een herkansing. Die kans kreeg ik bij ‘Noorderhaven’ en het ‘Zwanenwater’. Hier groeiden de zaailingen in zandgrond, dus veel makkelijker er uit te spitten.

Noorderhaven is bekend terrein, in het zorgpark woont m’n zus Rennie. Bij het parkeerterrein parkeer ik m’n roeifiets. Er is nog niemand, want ben een tikkie te vroeg. Even informeren bij het groenbeheer gebouw. Henk is de groene man van Noorderhaven die ik spreek, hij kent Rennie en vindt het initiatief van Meerbomen.Nu super.

Rechts Bonnie Snoek van Bomenhub Schagen in gesprek met verslaggever Schager Courant.

Daarna zie ik Bonnie Snoek de regelaar van de Bomenhub Schagen, die mij herkent. ‘Leuk je stukkie over Klaas en Laura op je blog’ complimenteert ze. Dan komt er een auto met aanhangwagen en stappen er vier mensen uit. ‘De animo is niet zo groot vandaag, we moeten door corona de groep klein houden’, zegt Bonnie. De luitjes van de auto, kwamen uit Hoofdorp/Amsterdam en waren meegenomen door Franke van der Laan.

In het midden de klimaatburgemeester van de Haarlemmermeer: Franke van der Laan.

Franke blijkt een icoon van de groenbeweging te zijn, waar ik ’s middags mee kennis maak. Na de korte instructie gaan we met z’n zessen aan de slag. ‘Trek voorzichtig aan het boompje, soms heb je hem, anders je spade gebruiken’. adviseert Franke. Hij blijkt een keiharde werker, maar ook een lopende groenencyclopedie te zijn. Na de etenspauze is hij m’n maat. ‘We gaan Bonnie nog even blij maken met een lading mooie boompjes’. Tijdens het spitten van de eiken en sleedoorns krijg ik van Franke een les in bomenkunde. Als ik hem vraag hoe hij bij Meerbomen.Nu is gekomen, krijg ik z’n complete levensloop te horen. Thuis gekomen google ik z’n naam en inderdaad die Franke is een BN’er. In 2021 werd hij benoemt als ‘Klimaatburgemeester Haarlemmermeer’.  De krant Trouw schreef over Franke: ‘Mijn zoektocht naar de zin van het leven heeft me doen inzien dat de wereld nog 100.000 jaar mee kan. Ik voel de behoefte daaraan bij te dragen. Deze zoektocht heeft me veel goeds maar ook veel conflicten gebracht’.

Onze oogst in Noorderhaven: 1020 boompjes en struiken

In zijn notitieschrift mag ik de buit van Noorderhaven noteren, er zijn 1020 bomen/struiken, waarvan 22 soorten geoogst. Voor Franke is het werk daarna nog niet klaar, hun rit ging naar de bomenhub in Schagen waar de oogst ingekuild werd.

Het oogstteam van Lucien Knol van het Zwanenwater.

Deel twee van bomenoogsten is bij het Zwanenwater bij Callantsoog. Dinsdags rij ik er heen met buurman Louis Bakker. Hier zijn we op het terrein van boswachter Lucien Knol om de zaailingen er uit te spitten. We zijn lekker op tijd en spreken Lucien die enthousiast over het natte duingebied vertelt.

Trudy en Teun hebben er wel lol in dat boompjes uit spitten

Even later komen er minstens tien anderen, waaronder Wim Dekker en Trudy Borghout die ik eerder bij het bomenplanten op Wieringen had ontmoet. Ook zie ik Teun Vos die ik nog ken van de Fietstourclub Wieringerwaard. Ik verbaas me over het mooie ruige terrein, overal duinvennetjes en veel boomgroei. Samen met Louis spitten we o.a. 15 eikjes en 40 berkenboomjes er uit. Na het oogsten, gaan er touwtjes om de bosjes bomen en komt er een naamlabel op. Bonnie schrijft in haar schrift te score, waarna ook deze buit naar de bomenhub van Schagen wordt gebracht.

Zaterdag 5 februari komt er weer een nieuw hoofdstuk in mijn Meerbomen avontuur. Dan worden 8.292 bomen en struiken aan de Schagenaren weggegeven. Ook hiervoor heb ik mij als vrijwilliger gemeld. Ik ben benieuwd of alles uit de bomenhub opgehaald wordt….

Zo’n twintig boomsoorten ken ik intussen van naam. In de Volkskrant lees ik dat dit een fractie is. Aangenomen wordt dat er totaal 73.300 soorten op de aarde zijn, waarvan zo’n 9.000 soorten zelfs nog niet ontdekt. Nog een goede reden om direct te stoppen met kappen….

Over Meerbomen, MeerGroen en Franke van der Laan:

Franke van der Laan

In 2020 is vanuit een samenwerking met Urgenda het initiatief MeerBomen.Nu ontstaan, met als doel jaarlijks minimaal 1 miljoen bomen te verplanten. Franke van der Laan van MeerBomen.Nu zet zich ook al tien jaar in voor de Stichting MeerGroen. Franke: ‘Met onze duizend vrijwilligers van Meergroen laten we zien dat er overal mogelijkheden zijn om van verwaarloosde rampterreinen pareltjes te maken voor voedselproductie, biodiversiteit, sociale cohesie, recreatie. We doen dat volgens het 1+1=5-zingevingsmodel: leuk gaat voor een wereld die in balans is met het ons omringende ecosysteem. Daarbij willen we niet kosten en rendement leidend laten zijn, maar ecologisch evenwicht en plezier in het samen creëren van een groenere wereld. Daarom doet MeerGroen o.a. aan ecologisch natuur- en groenbeheer, samen met vrijwilligersgroepen. Want de kracht ligt hem in: samenwerken en burgerkracht gebruiken’.

Deze boodschap van de klimaatburgemeester Franke:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *