Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Begin het nieuwe jaar goed: plant een boompje.

Daar lag oudejaarsdag zomaar een uitnodiging van Klaas in de mail ‘of ik kom helpen bomen planten op hun camping in Westerland’. Na honderden struiken verwijderd te hebben in het natuurgebied Kruiszwin, is dat toch het minste wat ik kan terug doen voor moeder natuur…..

Je zal er maar gewetenswroeging van krijgen van die arme Kornoelje struiken die wij landschapsmannen met honderden eruit moeten spitten. Als bomen konden praten… Op mijn verjaardag kwam het boek van Petra Sonnenberg: ‘De spirituele kracht van bomen’ ter sprake. De dop van het bier was eraf en de vlotte gesprekken volgden. ‘Ooit gehoord van de Keltische bomen astrologie Cor?’. Gerda had hier pas over gelezen. Je geboortedatum is gekoppeld aan je levensboom.

Gerda kijkt gelijk op internet of ik me hierin herken. Mijn verjaardag 22 december zoekt ze op en mijn levensboom blijft de beukeboom te zijn. ‘De beuk houdt niet van kletspraat, gaat recht op haar doel af en zal zich slechts door weinigen laten tegenhouden dat te bereiken’.

Ik kan me in deze omschrijving vinden. Zo lees ik ook over de beuk: ‘…door haar behoefte om alles wat haar lief is in bescherming te nemen en waar nodig zelfs te helpen overleven….’.

Dus komt die uitnodiging van Klaas zaterdag als geroepen. Op Facebook lees ik over hun pas gekochte mini camping op Wieringen. Klaas en Laura gooiden het roer om, ze verkochte hun huis in Alkmaar en begonnen een mini-camping. Sinds oktober wonen ze in een oude boerderij vlakbij de Waddenzee. Op hun land staan een paar vakantiehuisjes, schuurtjes en wat bomen. De snelweg ligt niet ver van hun camping. Bomen zijn daarom meer dan welkom om het geluid van de auto’s te weren.

Links vrijwilliger Sjors, rechts Klaas van de mini-camping. Hierachter de bus die wordt opgeknapt als B&B.

De ontvangst is ’s morgens zeer hartelijk. Koffie, thee en koeken staan klaar en een tiental bomenplanters melden zich. Na het welkom en uitleg gaan we direct aan de slag. Eerst gaan de wilgen aan de buitenkant erin, waarna de struiken volgen. Trudy uit Tuitjenhorn vindt het graven pittig, dus kan stoere Cor wel even helpen. Zo gaat het sneller en we praten gezellig even bij. Verder leer ik Wim uit Warmenhuizen kennen. Hij was werkzaam bij het Landschap, vrijwilliger bij ecodorp Bergen en ligfietser. We hebben veel raakvlakken. Ik nodig Wim uit eens langs te komen bij Croon & Bergh in Burgerbrug.

Bomenplanters Wim, Josje en Evert.

Na drie uur zijn de tweehonderd boompjes geplant. Na afloop spreek ik Evert die op z’n vouwfiets met de bus vanuit Friesland is gekomen. Hij had zich gemeld via MeerbomenNu en doet ook vrijwilligerswerk bij de NTKC. Evert vertelt dat hij sinds kort in Beers aan de Zwette woont. Het plaatsje komt me bekend voor. Het bleek dat hij bij dezelfde boer verblijft als mijn held Alowieke, bekend van haar blog ‘gewortelde nomade in Friesland’ en boek ‘Langs kantelende wegen’. Op internet staat veel over haar te lezen, bijvoorbeeld pas nog dit artikel in Correspondent. Een zeer leeswaardig interview, dat ook over bomen gaat. Zo zegt Alowieke over bomenplanten:

Is het planten van bomen meer dan een symbolische daad?

‘De aarde heeft bomen nodig. Wij hebben bomen nodig. Dieren hebben bomen nodig. De bodem heeft bomen nodig. Ze zorgen voor beschutting en verbeteren de grond. In de bloesems komen insecten, aan het stuifmeel dat de lucht ingaat (de pollen) kunnen waterdeeltjes condenseren zodat het neerslagpatroon weer gelijkmatiger wordt. Er moeten natuurlijk veel meer bomen geplant worden.

Een groot deel van de bomenplant vrijwilligers op de camping van Klaas en Laura.

Één reactie op “Begin het nieuwe jaar goed: plant een boompje.”

Zojuist met U gesproken op de dijk, ik wilde U graag helpen maar ik had helaas geen pleisters bij me ik hoop dat U goed bent thuisgekomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *