Categorieën
Familie

Papier rondpompen

Een zelfgemaakt nieuwjaarskaartje. Al veertig jaar houden we die traditie in ere. Het blijft een leuke sport om iets geinigs te verzinnen en het resultaat dan gedrukt op papier via de post ‘rond te pompen’ bij onze familie en vrienden. Na het lezen van het boek over de ondergang van de TMG, moet ik beamen nog altijd verslaafd te zijn aan drukinkt.

Met een triest gevoel heb ik dit najaar het prima boek van Marianne Zwagerman ‘Verslaafd aan drukinkt’ gelezen. Hoe mijn ex-werkgever de Telegraaf ten onder ging in missers en graaizucht…. Ondanks dat het drukken minder voor het milieu is, blijf ik de voorkeur houden van gedrukt papier. Zo lees ik de krant op papier en print mijn blogberichten met foto’s en bewaar ze zuinig in een map.

In de jaren tachtig werd ik door Kees van Wel van grafisch-ontwerpburo Kokon op het pad gezet om zelf nieuwjaarskaartjes te maken. In november sprak ik Kees bij zijn dochter Tine/theater Johanna’s Bos en hadden we ’t over.

In de jaren toen ik nog voor mezelf werkte als Buro Cor Zwaag maakte ik ook mijn eigen kaartjes die altijd rond het thema sport draaiden.

Bij onze privé kaartjes hadden onze dochters vaak de hoofdrol, daarna nam de sportpassie mij het over.

Soms op de schaats of op de roeifiets. Lekker was het klusje om in 2011 zestig versleten dynema aandrijfkoordjes door te zagen en op het kaartje te plakken. Met als tekst erbij: dit stukje versleten touw was goed voor ruim 4000 onbezorgde roets kilometers in 2011.

Niet alle kaartjes haalden de drukpers….

De ideeën kwamen uit mijn hoofd, Brigit moest ze alleen goed keuren. In 2001 dacht ik een geinig kaartje met tenen te hebben bedacht. Helaas die werd afgekeurd….

De foto van sneeuwletters op de motorkap van de auto, niet slecht bedacht, maar voor een betere werd gekozen.

In 2020 vond ik mijn idee niet slecht bedacht. De bingo-man met cijfertjes en een juichende Brigit. Jammer voor de moeite, Brigit vond een ander beter…

Dit jaar draaide het om het pannenkoeken bakken. Eén van de weinige bezigheden die mij in de keuken goed af gaan. Dit jaar heb ik ontdekt dat in de buitenlucht het bakken op een rocket stove (in plaats kampvuur) ook goed gaan. Samen met Ingmar en Marieke deden we deze zomer bij Buitenkunst creatieve workshops. Op de laatste dag was de opdracht om van je auto een foodtruck te maken. Resultaat de auto van Inge werd een pannenkoekenkar. We deden alsof ze op de motorkap bakten, met tennisracket als pan.

Hier een selectie van onze kaartjes door de jaren heen:

2 reacties op “Papier rondpompen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *