Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Tsjeard Hofstra stelt zich voor

In onze appgroep ‘MeerBomenNu Schagen en Hollands Kroon zitten 34 vrijwilligers en het worden er steeds meer. Niet iedereen kent elkaar, daarom lijkt het me leuk een kennismakingsronde te beginnen. Tsjeard Hofstra heeft de aftrap genomen. Hij maakt onderdeel uit van het landelijke Meer Bomen Nu team.

‘In 2020 kwamen wij Franke van der Laan tegen. Samen met Hanneke en Franke deden we een paar vergaderingen om tot Meer Bomen Nu te komen. Alles was buiten vanwege corona maatregelen. Bijzondere tijd. Als snel sloot ook Marga aan en zijn we steeds een beetje beter geworden in “Bomen”. Hoewel Tsjeard in Friesland woont kent hij de Noordkop nog van zijn jeugd: ‘In mijn scholierentijd was ik iedere zomer bij de bollenkwekers en was dan veel bijrijder bij het rooien, eerst nog in kisten, later in kiepers. De wegen tussen Breezand, Anna Paulowna, ’t Zand tot aan Sint Maartenszee kende ik als tiener al als m’n broekzak. Dus een bezoekje is altijd weer een feest der herkenning’.

Tsjeard is 42 Jaar woont samen in Wommels (Friesland) en we hebben 2 zoons van 5 en 7. Momenteel ben ik allemaal bomenplanner dingen aan het doen, van kleine aanpassingen tot mensen op weg helpen en met de ICT’ers samenwerken om een nog beter systeem te ontwikkelen. Het seizoen is jaarrond, in de zomer werk ik aan de bomenplanner, educatie, communicatie en fondsenwerving voor het nieuwe seizoen.

Het leuke aan Meer Bomen Nu is dat iedereen mee kan doen: oogsten, planten, hub’ben of organiseren. Het geeft een gaaf gevoel dat we inmiddels met zoveel mensen aan hetzelfde doel werken. Het brengt mij heel veel nieuwe inzichten en ik heb zelf veel geleerd van natuur en biodiversiteit.

Favoriet natuurgebied: het Drents Friese Wold omdat oogsten goed past bij mijn ecologische kennis: Ik kan prima Berk, Lariks, Brem en Den van elkaar onderscheiden. Buiten de Meer Bomen Nu gebieden om ben ik groot fan van bergen en heuvellandschap. Doe mij maar een weekje solitair in de alpen.

Favoriete boom/struik: de wilg staat staat wel ergens bovenaan in mij lijstje! Super gaaf hoe snel deze kan groeien en hoeveel deze te bieden heeft voor insecten.

Sport:  ultra (trail) running, hardlopen, triathlon, mountainbiken, skiën, snowboarden, schaatsen op natuurijs.

Muziek: ik luister het liefste naar Metal en ander gitaargeweld.

Het eerste wat ik ’s morgens doe: kijken hoe laat het is.

Wie of wat maakt je gelukkig: uren in de bergen.

Waarvoor ga jij de barricade op: ik kan slecht tegen onrecht en kijk dus ook zelden jurysport of balspelletjes. Een grote ergernis.

Waar steek je privé veel tijd in: sporten en gezin

Wat is je zwakke en sterke punt: organiseren en trouble shooting is een sterk punt. Concentratie is een zwak punt.

Spijt van: het slecht opletten bij Frans en Duits

Lelijk: alle menselijke vernietiging van de natuur, met bovenaan alle afval die mensen overal achterlaten.

Lekker: watermeloen met stip op 1 en verder probeer ik alles wat veganistisch is, sommige dingen met veel succes, andere nog in ontwikkeling. 

Mooiste tijd: 3:22 op de berenloop marathon Terschelling

Uitdaging: ik ben gek op uitdagingen, vooral sportief, dus kom maar op! Eerder deed ik een hele triathlon, 11 stedentocht op de schaats, verschillende berg ultra’s van 100+ km, en vele marathons.

Direct afschaffen: producten die zijn geproduceerd met dierenleed

Levensmotto: het komt goed!

Estafette-stokje voor de volgende kennismaking wordt: Cor Zwaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *