Categorieën
Landschap NH Natuur

Hulptroepen van ver weg redden bomenredders

Dertien vrijwilligers hebben zich gemeld voor de oogstdag in het Zwanenwater. Een opvallend groot aantal. Ik ben benieuwd hoe oogstcoördinator Derco dat voor elkaar heeft gekregen…  De ‘struikrovers’ van de reclassering zijn er dit keer niet bij, maar wie dan wel? Uit ervaring weet ik dat helaas de oogstdagen nog geen horde klimaatredders op de been brengt.

Het is lekker weer wanneer ik woensdagochtend om 9 uur naar Callantsoog fiets. Ik ben mooi op tijd, de vlag van MeerBomenNu wappert. Derco en Teun de ‘harde kern’ zijn er al, en word enthousiast door hun begroet. Ik maak gelijk kennis met Jan-Paul uit Anna Paulowna. Naast spitten neemt Jan-Paul weer honderd bomen mee om te planten in zijn royale tuin aan de Lagedijk. Martien uit Dirkshorn is voor het eerst actief met oogsten en even later zie ik ook Afra en Trudy. Leuk Derco zeven spitters, maar waar is de rest nou?

Bij het bankje zie ik nog drie aardige dames staan, begin een gesprek en hoor hun verhaal. Zij en nog drie andere collega’s van het evenementenbedrijf MCI uit Amsterdam hebben zich gemeld om te helpen. Derco geeft uitleg. Stefanie, Laurene, Kalina, Angela, Iris en Mark hadden op de site gelezen over de oogstdag. Voor hun bedrijf MCI doen ze elk jaar een klus voor een goed doel. De datum 12 december kwam mooi uit, maar vanuit Breda, Rotterdam en Amsterdam is Callantsoog wel een flink eind rijden. Ze hebben geen spijt van hun actie en konden ze terugkijken op een zeer geslaagde teamspirit-dag.

Samen met boswachter Lucien van het Zwanenwater lopen we naar het berkenbos waar we ons op mochten uitleven. Lucien vertelt dat het gebied extreem nat is wat het spitten niet makkelijk maakt. Rond het middag kwam Derco met de volgende score: de opbrengst: 360 berk, 48 lijsterbes, 3 den, 10 wilg, 3 beuk en 1 eik, waarvan het grootste gedeelte naar de hub in Schagen werd gebracht.

Naast hard werken werd er ook hard koffie en thee gedronken en konden achteraf nog even gezellig nazitten in het warme kantoor van de boswachter. Extra leuk was het bezoek van reporter Kees Bakker van Noordkop Centraal die een video verslag heeft gemaakt. Zie: https://noordkopcentraal.nl/zaailingen-gered-door-vrijwilligers-video/

Helaas dit seizoen was deze oogstdag ook de laatste. Derco stuurt op de app dit bericht: ‘In overleg met Boswachter Lucien van het Zwanenwater zijn de oogstdagen voor dit seizoen geannuleerd. Dit i.v.m. de hoge waterstand in het gebied en waarbij de verwachting is dat deze tot aan maart april nog zal stijgen. Volgend seizoen pakken we dit weer op’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *