Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Een oogstdag regelen, ik kan het nog.

Vorig seizoen sleepte ik de prijs ‘meest actieve MeerBomenNu vrijwilliger’ in de wacht. Naast de eer leverde me dit ook een mooi groen dak op. Deze waardering levert ook de druk op om me te blijven uitsloven voor de bomenclub. Nou is zaailingen oogsten een makkie. De evenementen werden perfect geregeld door Klaas in Slootdorp en Joke in Groet. In Schagen moest ik woensdag als oogstcoördinator zelf hard aan de bak, maar gelukkig liep alles op rolletjes.

Samen met Wim hadden we de nieuwe oogstlocatie geïnspecteerd. We hadden twijfels of het bosplantsoen aan fietspad de Nes in Schagen wel geschikt was om te spitten. De groenstrook was erg overwoekert, de grond zat vol met wortels en de biodiversiteit was matig. Toch besloten we het te proberen, woensdag 29 november werd op de bomenplanner van MeerBomenNu gezet.

De geweldige picknick bank die van de hospice gebruikt mocht worden. Bovenste foto van links af Wim, Ted, Teun, Hannie, Judith, Derco en Martin.

Van de hospice Schagen kregen we toestemming om de picknick banken te gebruiken. Erg plezierig, want bij spitten van zaailingen en zagen van stekken van de vlier is lekker om even uit te rusten.

Het koppeltje vrijwilligers bestond hoofdzakelijk uit ervaren spitters (Derco, Wim, Judith, Teun, Leo en Cor). Martin en Hannie waren voor het eerst actief, maar gaan we vast bij een volgende keer weer terug zien. Van de Gemeente Schagen waren de wethouder Hans Heddes en de groene man Ted Smit er.

Met deze tien hebben we een behoorlijke oogst gehaald: Veldesdoorn 110x, Vlier stekken 50x, Liguster 10x, Noorse Esdoorn 10x, 10x, Iep 10x, Aalbes 10x, Mix 20x, Ribes 6x, Kornoelje 2x, Es 5x, Hazelaar 5x en Sneeuwbes. Weggeven om te planten aan Martin 20x en Judith 3x.

Hierna hebben we de buit onder leiding van Wim, de koning van hub Schagen vervoerd en inkuilt.     

2e Oogstdag 17 januari:

Dit keer oogsten in combinatie met een bomen workshop van Bonnie Snoek. De Schager Courant (Simone Bruin) schreef er dit artikel over:

Kou trotseren om buurt te vergroenen – Verschillende takken van bomen en struiken liggen uitgestald op de picknicktafel langs de Nes in Schagen. Op deze woensdagochtend trotseren vrijwilligers het koude weer om de buurt te vergroenen.

Links Bonnie legt aan Lisa uit hoe een vlierbes gezaagd moet worden.

Kansarme zaailingen in het bosplantsoen langs het fietspad worden daar geoogst om later op een kansrijke plek teruggeplant te worden. De oogstdag begint met een stukje theorie.

Bonnie Snoek heeft van twintig verschillende boom- en struiksoorten de takken mee om haar kennis te delen met de vrijwilligers. ,,We hebben een vaste club, zij kwamen eigenlijk met de vraag. Velen hebben geen groene achtergrond, maar vinden het wel interessant om hun kennis te verbreden.’’ ,,Vandaag geef ik ze handvatten mee om te kunnen herkennen welke soort het is. Het is een begin, ik heb hier zelf vijf jaar voor geleerd. Het lijkt ook allemaal wel op elkaar, totdat je weet waar je op moet letten’’, vertelt Bonnie.

Wim, de ‘koning’ van hub Schagen.

Een van de vaste vrijwilligers die aandachtig luistert naar alle informatie is Wim Dekker (69) uit Warmenhuizen. ,,Er zijn veel soorten, dus we moeten het vaak herhalen’’, zegt Wim.

Koning

,,Wim is de koning van de hub’’, grapt oogstcoördinator Cor Zwaag. De auto’s met aanhangers staan klaar om de zaailingen na het oogsten te verplaatsen. Sommige vrijwilligers nemen er een paar mee naar huis, de rest wordt naar de verzamelplaats gebracht: de bomenhub. Wim is medeverantwoordelijk voor de hub. Hier kunnen geïnteresseerden gratis zaailingen ophalen om deze in hun eigen tuin te planten. ,,Voor mensen met een tegeltuin is dat wel een extra motivatie om toch wat tegels eruit te halen en boompjes te plaatsen’’, zegt Bonnie. ,,In Schagen is er meer dan genoeg plek voor meer bomen, er zijn veel kale plekken en er zijn veel zaailingen te halen.’’

Derco en Peter spitten de kansarme zaailingen eruit.

,,We gaan aan de slag, dan kunnen we weer warm worden”, zegt Bonnie. Eerst nog even een bakje koffie vindt Noortje Pronk (36) uit Schagen. ,,Het is wel echt koud, deze koffie doet wonderen’’, zegt Noortje. ,,Normaliter ga je zoiets niet doen met dit weer, maar dat maakt het juist wel leuk.’’ Noortje heeft al twee keer zaailingen opgehaald bij de hub van Meer Bomen Nu voor haar tuin. ,,Ik vond het tijd om iets terug te doen en het is ook wel heel interessant om wat meer kennis op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten.’’

Annette, Christina en Noortje helpen met het op soort leggen en bundelen.

Anneke van de Vrie uit Schagen en Christina Stam uit Julianadorp zijn samen op pad om zaailingen te oogsten. ,,We hebben even een taaie’’, zegt Christina. ,,Maar we hebben het in ieder geval wel weer warm.’’ De zaailing die ze aan het oogsten zijn staat op een plek waar niet genoeg ruimte is voor de boom om tot ontwikkeling te komen. Vandaag is de eerste keer dat Anneke komt helpen bij Meer Bomen Nu. ,,Het is belangrijk voor de biodiversiteit om dit te doen en ik hou van bomen’’, zegt Anneke. ,,Ik fiets hier bijna dagelijks, dus dat is wel heel leuk.’’

Pensionado’s

Nadat de zaailingen op soort zijn gelegd, worden ze gebundeld door Jaap en Leo.

,,Het is fijn om iets nuttigs te doen en om het samen te mogen doen’’, zegt Wim. ,,Er zitten veel pensionado’s in de groep, we hebben de tijd hiervoor.’’ De oogstdag trekt deze ochtend meer vrijwilligers dan verwacht. Cor telt vijf nieuwelingen. ,,Maar we kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken. Laatst viel de opkomst tegen. Dat is jammer, want je hebt dan wel een hele dag georganiseerd’’, zegt Bonnie. ,,Een boom moet groeien en een organisatie zoals dit moet ook groeien’’, zegt Cor. ,,We hebben vandaag gelukkig geen last gehad van vorst in de grond’’, zegt Cor. Meer Bomen Nu heeft deze woensdag 234 zaailingen van twaalf verschillende soorten weten te oogsten bij het bosplantsoen. Twintig zaailingen zijn meegegeven aan vrijwilligers, de andere zijn ingekuild in de hub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *