Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Missie geslaagd: Tiny Forest Groet gered

Mijn mooiste oogstdag van bomenreddersclub MeerBomenNu beleefde ik zaterdag 25 november. We mochten in opdracht van de Gemeente Bergen het Tiny Forest in Groet redden. Met twintig spitters en hulp van een graafmachine, zijn 1060 bomen gerooid. De gehele oogst werd direct uitgedeeld aan acht plantlocaties.

Zeven jaar geleden planten schoolkinderen zo’n duizend boompjes voor wat ooit een mini-bos moest worden. Het mocht niet zo zijn, volgend jaar worden op deze plek woningen gebouwd, dus helaas hun mooie Tiny Forest moet weg. Joke, vrijwilligster van MeerBomenNu hoorde hiervan en organiseerde via het platform een oogstdag.

Koffie drinken samen met Joke, organisator van de oogstdag Tiny Forest Groet.

Inmiddels heb ik aan 24 activiteiten van de bomenredders-club meegedaan. Altijd kom ik met een blij en tevreden gevoel thuis, maar dit keer werd het buitengewoon mooie dag. Zo’n topdag lag niet aan het weer. Regen en wind teisterde ons regelmatig. Net toen we na een uurtje spitten gezellig koffie zouden drinken, kwam er weer zo’n ‘schip met zure appels’. Sneu voor Joke die tien stoeltjes had klaar gezet.

Na het harde werken is het goed rusten.

Het mocht de pret niet drukken, koffie/thee werd gedronken in de bus van Paul.

Joke en Ton hadden de oogstdag perfect georganiseerd. De kleine boompjes spitten we met de schop eruit en de grotere bomen met een graafmachine die door de Gemeente was geregeld. Onze buit werd daarna verplaatst naar het voetpad waar alles op soort werd gelegd. Die soortenkennis gaat mij steeds makkelijker af. Aan die aparte stam herken ik makkelijk de Kardinaalmuts. Zo is ook de Vlierbes een makkie. Veel boompjes hebben nog bladeren, zoals de Tamme Kastanje, Zwarte Els en Veldesdoorn, dus ook een eitje. Voor de probleemgevallen zijn er gelukkig nog een paar slimme vrouwen zoals Monique en Afra.

Wat zouden we zijn zonder Monique (soortenkennis/administratie) en de pannenkoeken van Ton?

Hierna volgt het labelen en bundelen in bosjes van tien. De grote bomen verdwijnen na de telling op de grote kar van Peter en Martijn. Beide mannen uit Julianadorp zijn weer groot afnemers en gaan hun terrein/camping verder vergroenen.

Het sympathieke stel Mike en Jolanda vertrekken met hun oogst naar Petten.

Tijdens het oogsten waren ook een aantal nieuwelingen. Zo hielp Iwan uit Schoorl mee. Hij vertelde dat zijn dochter 7 jaar geleden mee had geholpen met planten. Ze is nu 15 jaar, dus leek het Iwan een goed idee om 15 boompjes mee te nemen om te planten. Met Mike uit Petten vorm ik een koppel, wat handig met oogsten is. Terwijl hij spit trek ik aan de stam. De mooiste 40 boompjes leggen we apart, want die willen Mike en Jolanda in hun tuin planten. Met de lunch verraste Ton ons op lekkere pannenkoeken.

Fanatieke bomenoogster Afra uit Schagen ken ik ook van Landschap Noord-Holland.

Uiteindelijk werd de volgende oogst geteld: Zwarte Els 125x, Wilg 200x, Abeel 50x, Populier 75x, Vlierbes 100x, Lijsterbes 68x, Ribes 3x, Esdoorn 65x, Veldesdoorn 81x, Kardinaalsmuts 68x, Tamme kastanje 77x, Hazelaar 75x, Zomereik 12x, Rode Kornoelje 2x en Zachte berk 3x. Van een schenkster zaailingen: Paardenkastanje 56x.

Bijna alle bomen hebben een bestemming gekregen: Paul 100x, Peter 160x, Jong stel uit Obdam 55x, Jolanda en Mike 40x, Iwan 15x, Martijn 550x. Wat over was zou naar de bomenhub in Schagen gaan, maar kan ook op het terrein van de buurman van Leo terecht komen.

De volgende oogstdag ga ik woensdag 29 november met Wim in Schagen organiseren, zie: https://bomenplanner.meerbomen.nu/portal/locations/922/events/1602

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *