Begin jaren tachtig stortte de surfrage in. Voor Derk Thijs kwam er een eind aan zijn Thijs surfplank, waarna hij zich in 1986 op de roeifietsmarkt ging richten. Zelf wisselde ik mijn surfhobby in voor de triathlon, maar in 1999 komt Derk Thijs opnieuw bij mij in het vizier. Dit keer vanwege zijn roeifiets.
De eer van de ontdekking gaat naar mijn vriend Ed Komen die geïnteresseerd was in de roeifiets. Ik ben hem tot aan de dag van vandaag hiervoor nog altijd dankbaar. Onze kennismaking met de Thijs 222 roeifiets was in het voorjaar 1999. Tijdens ons wekelijkse bieravondje, vertelde Ed dat hij gelezen had over de roeifiets. Beide reden we op een M5 ligfiets, maar Ed was op zoek naar een uitdagender fiets.
Bij Fredjan Twigt in Bergen konden we er eentje huren om te testen. Die eerste rit op een zaterdag in april weet ik nog goed. Met de auto en de M5 achterop naar Bergen aan zee, waarna we om en om een tijdje op de roeifiets reden. Het kostte ons beide weinig moeite om de roeifietstechniek onder de knie te krijgen. Na de proefrit waren we op slag verslaafd aan dit rijdend fitness apparaat.
Hierna huurden we een roeifiets bij Derk Thijs voor 5 weken. Om de beurt trainde we erop en brachten hem terug bij het eerste Europees Kampioenschap roeifietsen in 1999. Dit EK was een geweldige ervaring.
Ed kon zich bij de 80 kilometer aardig meten met de toppers als Derk Thijs, Peter van Wonderen, Ymte Sybrandy en Werner de Hamer. Het parcours ging toen nog over de Zeelandbrug. Nadat ik bij een open brug moest wachten, reed ik samen met o.a. Jaap Kramers naar de finish.
De historie van de roeifiets met de eerste modellen die Derk vanaf 1982 maakte is te vinden op z’n site, zie: https://rowingbike.com/posts/history_category/precursors-rowingbike/
Derk Thijs was in de zeventiger jaren 7x wereldkampioen windsurfen en was de ontwikkelaar van de Thijs surfplank. Via Bram Moens kwam hij in aanraking met de ligfiets en maakte in 1983 een ligfiets met een frame van piepschuim met glasvezel en kunsthars. Doordat hij trainde bij de roeiclub, kwam het idee in 1986 om een roeifiets te maken. In de historie van zijn site zie je tientallen modellen. De roeifiets met snek kwam in 1997 waarbij je schakelde via derailleur. Derk vond dit achteraf een grote fout van zichzelf, want hij had zich veel sneller moeten focussen op het revolver schakelsysteem. In 1998 kwam de echte opgang van de roeifiets, Derk liet in Taiwan honderd 222 modellen produceren.
Dankzij de opkomst van de 222, werd in 1999 het EK roeifietsen georganiseerd. De verbeteringen in de modellen bleven doorgaan met o.a. de 222 CVT in 2001 en de 222 Revolver in 2005 en tenslotte de 209 Carbon in 2007.
Ed: begon in 1999 met de 222, ruilde deze later in voor een CVT. Na z’n Kreta roeifietsvakantie kocht hij de snelle lage 240. Sinds een paar jaar rijdt hij op een 209 Carbon.
Cor: huurde tot 2001 bij Derk een 222 en kocht daarna een 222. Met z’n tweede 222 Revolver reed hij tot het voorjaar 2020 de meeste kilometers. Sinds hij ook een 209 Carbon heeft, staat de stalen 222 nu als reserve in zijn schuur.
Ook bij mijn gezin maakte de roeifiets indruk. Mijn dochter Frea mocht er in 2001 op de basisschool er een spreekbeurt over houden. Uiteraard was ik ook van de partij om de fiets en m’n spierballen te demonstreren.
Inmiddels kijk ik terug geweldige kampeertrektochten en heb duizenden kilometers geroetst. In 2020 kocht ik een spiksplinternieuwe 209 Carbon en kan dus weer jaren vooruit. Deze aankoop was net op tijd, de maker van de roeifiets Derk Thijs doet een stapje terug en is onlangs gestopt met de verkoop.
Bij omroep Zeeland verteld hij het waarom en z’n plannen voor de toekomst, zie: https://www.omroepzeeland.nl/media/59091/Derk-Thijs-stort-zich-op-nieuw-project-en-stopt-met-het-bouwen-van-roeifietsen
2 reacties op “Mijn ontdekking van het roeifietsen”
Mooi document Cor.
Hee wat leuk die spreekbeurt over de roeifiets!