Categorieën
Concertverslagen Muziek

Na 5 jaar was het weer hoog tijd voor Bie Daip

‘Genieten tot in onze tenen, maar pijnlijke handen van het klappen’. Zo kan het ‘folk & seasongs festival Bie Daip’ in één zin worden omschreven. Door corona en andere perikels waren we in 2017 voor het laatst in Appingedam. Met afstand het beste festival voor maritieme folk liefhebbers!

Na drie dagen optredens bezoeken kwam Brigit er achter dat ze pijnlijk opgezwollen handen had opgelopen. Oorzaak was niet moeilijk te raden. Zoveel moois op muziekgebied gezien en gehoord, daar hoort een luid applaus bij en inhouden was er niet bij.

Seyl & Treyl op vrijdag in de Koning van Groningen.

Als overnachting hadden we weer gekozen voor de gezellige B & B van Lydia en Wijnand in Schaapbulten. Hier konden we ’s nachts en ’s morgens bijkomen, om uitgerust ons weer te wentelen in het Bie Daip vertier. Voor Brigit komt daarbij, dat het een reünie van muziekvrienden is. Uit voorzorg had ik daarom m’n stoeltje en boek meegenomen. Die kwamen zondagavond goed van pas. Brigit dook zondagavond in de afterparty, terwijl ik de rust in haven vond.

Hilde in duet met een kroegtijger

Gelijk op vrijdagavond troffen we in het café ‘De Koning van Groningen’ Seyl & Treyl. Als publiek waren er fans van de vijf Oudewaters en wij natuurlijk, die de beste plek voorin bezetten. Dat muisstille publiek was er niet bij op zaterdagavond in café ‘Bruintje Beer’. Hier trad Seyl & Treyl op voor kroegtijgers, die liever schreeuwden aan de bar. De luisterliedjes werden geschrapt en met meezingers kregen ze het publiek op de dansvloer. Zo stal Hilde de show om met een feestganger een duet te blazen. Zij op haar mini-trompet, hij op z’n bierfles.

In de Synagoge: Paddy’s Passion
en een geweldig optreden van de Poolse groep Sasiedzi

Verreweg de mooiste optredens hoorden we in het Joodse Synagoge kerkje. Brigit trad in 2017 als gastzangeres op met Paddy’s Passion. Nu hoorden we zaterdags de mannen uit Putten weer met het gouden nachtegaaltje Michel. Dat smaakt naar meer, dus zondagochtend direct weer naar de Synagoge voor een marathon concert.

De zes Engelse meiden Silver Darlings in de Synagoge.

Eerst de Engelse a-capella meiden Silver Darlings, waar Brigit een cd van scoort. Daarna de Poolse groep Sasiedzi, schitterend hoe het nummer Port of Amsterdam in het Pools werd gezongen. Door de goede akoestiek en zonder geluidversterking.

Tripple vrijdagavond in de muziekkoepel.

Zo klinkt het een stuk beter dan op het hoofdpodium op het Kerkplein of in de muziekkoepel achter de kerk, waar ik o.a. de Schotse Tripple (moeder en 2 dochters) hoorde.

Na het optreden van Onstuimig Schuim op het terras van ‘De Koning van Groningen’, kwamen de mannen van Act of Mutiny langs varen om met Brigit Motherland te zingen.

Mijn favoriete nummer Motherland (orgineel van Nathalie Merchant) hoorde ik twee keer. In de muziekkoepel door het duo Highland Sell-Outs en op zondag aan het water door de mannen van Act of Mutiny.

Uiteraard was Onstuimig Schuim ook weer van de partij.
Highland Sell-Outs in de muziekkoepel

Zij kwamen toevallig langsvaren bij het eind van het concert van Onstuimig Schuim. Ze waren het gelegenheidsoptreden in Enkhuizen met Brigit nog niet vergeten. ‘Zing je Motherland mee Brigit?’ vroeg Leo. Sympathieke mannen, die we de dag erop spraken in de kerk Kabzeel. Leo vertelde dat ze het nummer ‘A Song for You’ van Gram Parsons met een gastzanger gingen spelen.

De Kaapstander uit Oudewater zongen zaterdag in de kerk Kabzeel.

Het toetje beleefde we zondag opnieuw in de Synagoge. Terwijl ik de hort op ging, luisterde Brigit naar de Engelsen Chris en Ian van Loctup Together.  Ik voeg me later bij haar als tenslotte de mannen van Pekel spelen. Na afloop spreken we een aardig stel uit Appingedam. We hebben ze jaren terug ook als ontmoet in de Synagoge, ze kennen Jan Huttinga en hebben kunst van hem gekocht.

De Engelse groep The Sea Band, virtuoos spelend en vooral ook leuk om naar te kijken.

Buiten de vele concerten aan wal, beleven we zondagmiddag ook nog een optreden op de rondvaartboot, waar Seyl & Treyl speelt. Het is erg lastig om te zeggen welke optreden of dag het leukst was. Want voor die topdag zondag, zat een goeie zaterdag en een puike vrijdagavond.

Stowaway op zaterdag; Ian, Chris en Brigit luisteren.

Maandagochtend gaan we nog even bij Jan en Mieke Huttinga op de koffie/lunch. Jan is de illustrator van de Nieuwsbrief van ShantyNederland en Brigit en hij appen/mailen elkaar bijna dagelijks. Leuk om elkaar in levende lijve te spreken.

De fans van Seyl & Treyl op het terras van paviljoen Overdiep, luisteren naar Fish & Ships.
De Noorse feestband Fish & Ships.

Smikkelend aan een ijsje, zagen we op het terras van Paviljoen Overdiep de Noorse groep Fish & Ships met 2 violisten als gastspelers. De zanger is een geweldige clown die het publiek perfect weet te bespelen.

De Poolse groep Sasiedzi speelt in de Synagoge van Appingedam.

Als het land….’ door Onstuimig Schuim, bij café ‘De Koning van Groningen’ in Appingedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *