Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

Westfriese Omringdijk met voorafje

Rondje IJsselmeer met roeifiets kanonnen Germ en Bartel is me te gortig geworden. De fanatieke jaren om zo hard mogelijk een lange tocht te rijden heb ik afgezworen. Maar het voorstel van Bartel om het rondje Westfriese Omringdijk te rijden, was te leuk om af te slaan.

Zondag 4 september stond dit roetsrondje van 125 kilometer, waarbij ook Germ Dijkstra weer aansloot. Om het weekend nog leuker te maken, zat er ook nog een kampvuur met kampeerovernachting bij Croon & Bergh in Burgerbrug aan vast. Met Bartel Lamers had ik zaterdagmiddag hier afgesproken.

Mijn tuinmaat Wim Dekker had wel zin om het kampeergevoel weer terug te krijgen en plaatste ook z’n tentje bij het kampvuur. Vaste prik is het aansteken van de twee rocket stoves, waarop we pannenkoeken bakken. Zo zaten we gezellig met z’n drietjes te smikkelen en bieren.

Vaak is m’n neef Gerard ook wel een liefhebber van dit vertier, dus stuur ik hem een foto van ons met de vraag: ‘Waar blijf je nou, we zitten in Burgerbrug…’. Gerard altijd in voor gekkigheid reageert direct: ‘Tsjee, zulks weet ik weer latig, last-minute alles omgooien vraagt wat…’.  Na drie halve liters zwaar bier ben ik Gerard vergeten en net voor slapen lees ik een app van Gerard: ‘En… nog wakker?’.

Ik antwoord dat we plat liggen en twee tellen later slaap ik. Bij een aftappertje ’s nachts, zie ik dat er een tent bijgekomen is en de volgende ochtend zitten we met z’n vieren aan het ontbijt.

Rond half 10 kwam Germ op z’n roets vanuit Anna Paulowna ons ophalen voor het rondje Omringdijk. We reden de route op de gps van Bartel, wat in het begin voor verrassingen zorgde. Niet bij Schoorldam langs het Noordhollandskanaal, maar via Geestmerambacht. We rijden langs het festival terrein Elrow. Dan dwars door Koedijk over de vlotbrug naar Bergen. Dat zijn pittig wat extra kilometers. Het tempo laat ik bepalen door Germ en Bartel.

Tot bij Scharwoude bij de IJsselmeerdijk blijf ik bij de mannen in het zog. Met hun conditie zit het wel goed, een straf tempo en ook nog eens gesprekken voeren. Het mooiste gedeelte van de tocht is rijdend op de IJsselmeerdijk van Hoorn naar Enkhuizen. Wanneer Germ regelmatig een tussensprintje doet, krijgt Bartel het wat lastig. In de theetuin de Libel bij Andijk steken we even op voor appeltaart met slagroom, etc.

Intussen is het half drie. Even bellen met het thuisfront: we zijn er rond vijven dus laat die chinees maar komen. Achteraf zie ik op Strava het rondje dat Germ heeft gereden. Hij heeft geen 125 maar 175 kilometer op de teller. Bij Kolhorn besloten Bartel en ik rechtstreeks via Oudesluis naar huis te rijden. Het rondje Omringdijk telt pas als je hem helemaal heb gereden. Dus pakte Germ er nog een extra stukje bij en reed via Burgerbrug naar huis, de bikkel!

Één reactie op “Westfriese Omringdijk met voorafje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *