Categorieën
Concertverslagen Muziek

Cultuur voor nop bij ‘Kolder in de kop’

Je moet wel gek zijn om thuis te blijven bij het culturele weekend van gemeente Hollands Kroon. Raar daarom dat het niet loei druk was, ondanks het mooie weer en de vele voorstellingen. Nou maar hopen dat die kolder volgende jaar weer terug keert…

Geen ellenlange rijen mensen die wachten om op zaterdag 10 of zondag 11 september bij een voorstelling naar binnen gaan. Waar zijn die polderse cultuurliefhebbers nou? Alle exposities en monumenten bij ‘Kolder in de kop’ zijn voor nop te bezoeken.

Co-producent: De BinnenRoute van stichting Cultuur Binnen de Dijken.

Alleen de voorstellingen van ‘Cultuur binnen de dijken’ kosten slechts 2.50 euro p.p. Hiervoor kon je op zondag 3 routes nemen naar 17 bijzondere locaties waar optredens waren. Het ophalen van de kaartjes was wel een dingetje. Alleen op bepaalde dagen waren ze op te halen in Wieringerwerf. Hierbij kreeg je een handige plattegrond (De BinnenRoute) waarop stond wie – waar speelden. De meeste waren op Wieringen dus goed op de fiets te doen, hoewel er ook gratis een bus reed.

Het 32 pagina’s tellende programmaboekje.

Zaterdag ging ik met mijn zus Rennie op de duo-bike vast een rondje door de polder. Bij kunsthuis Steengoed in Kruiswijk bekijken we de beelden expo van cursisten. Rennie vindt haar stekkie bij de koffietafel waar ze een puntje taart krijgt. Omdat het ook Open Monumenten dag is, lopen we even bij de Hervormde kerk van Anna Paulowna binnen. ‘Hier liggen gratis programmaboekjes’, kreeg ik als tip van dochter Astrid. ‘Een beetje laat gedrukt, maar heel handig om te hebben’.

Toch liever een gewoon biertje voor Rennie

Onze laatste locatie die we bezoeken is de creatieve buitenplaats Johanna’s Bos aan de Lotweg. In de winter was ik daar eerder voor een binnen toneelvoorstelling. Nu was ik nieuwsgierig naar het aangelegde voedselbos. We parkeren de duo-bike en bestellen een vlierbessen biertje. De Wieringerwaardse muziekvereniging speelt in de tuin en in het zonnetje op de bank gaan we luisteren. Rennie is eigenlijk meer van het gewone bier, niet erg want met haar vlierbessen bier weet ik wel raad.

Paniek bij theater Tara-Joelle Fonk ‘waar is hier de camping?’

Even later belanden we in een theater voorstelling van Tara-Joelle Fonk. Ze is helemaal in paniek, zoekt een plek voor de tent. ‘Waar is hier de camping van Johanna?’. Met twee bier op, krijg ik direct een taak. ‘Blaas m’n luchtbed op, hier is een pomp’. Kennelijk ziet Tara dat ik de man ben met kampeerervaring. Fotograaf Kenneth Stamp loopt ook rond, dankzij hem hou ik er nog een leuke foto aan over.

Rennie en ik vermaken ons prima bij Johanna’s Bos. Eind van de middag moeten we helaas weg, boodschappen doen en dan racen voor het pontje dat tot 19.00 uur gaat. Thuis tref ik Brigit aan in mineur ‘waar bleef je nou ….’.

De volgende zondag moet ik het goed maken, maar dochter Frea gooit roet in onze plannen. De dame komt helemaal uit Eindhoven voor een bezoekje aan haar vriendinnen en wil haar pap & mams natuurlijk ook zien (en wij haar!). Voordat Frea er is, lopen we eerst langs onze kunstzinnige ‘buurvrouw’ Trudie Appelman. Een straat verder heeft ze haar atelier en we mogen rond kijken en bijkletsen met Trudie. In haar eengezinswoning heeft ze beneden haar atelier/cursusruimte en woont boven ‘op kamers’.

Het Oost Europees koor Soroki zingt in het gemaal J.C.de Leeuw.

Er gaat een streep door de ‘BinnenRoute’. Wieringen op de fiets is te ver als je pas om 15.00 uur vertrek. Ik ga op herhaling bij Johanna’s Bos. Op de weg er heen, pakken we in Van Ewijcksluis het monument het gemaal J.C.de Leeuw, waar Soroki een Oost Europees dameskoor zingt. We zijn precies op tijd, zo’n tien mensen voor de deur. De grote touringcar bus stopt, leeg dus niemand stapt uit. Het is zo rustig dat we zonder toegangskaartje ook naar binnen mogen.

Nienke Staal (zus van Roon, familie van Ede) zingt/speelt piano bij Johanna’s Bos.

Daarna vervolgen we ons ritje naar de Lotweg. Intussen is het 16 uur en horen Nienke Staal zingen. Oef, ook net op tijd! Nienke ken ik van een eerder optreden. Ze zingt gevoelige zelfgeschreven Nederlandse en Engelse liedjes en speelt piano. Mooi! Na afloop gaat Nienke even bij ons zitten napraten en ik vertel dat ik haar al in 2019 heb zien optreden in die biep van Den Helder.

Eda Andrea van kindertheater Het Ganse Land uit de Veerweg.

Hierna een voorstelling van kindertheater Het Ganse Land, gespeeld door Eda Andrea (woont aan de Veerweg). Tenslotte nog als uitsmijter nog een paar prachtige liedjes van Nienke. 

Er komt maar geen eind aan die zomer 2022. We genieten weer van een schitterend zonnig na zomerdag sluiten af met een patat/milkshake op het terras bij de Molenvaart. Lekker was dat, die Kolder in je kop!

Optreden Soroki koor in het gemaal:

Mijn ‘ontdekking’ van Nienke in 2019:

3 reacties op “Cultuur voor nop bij ‘Kolder in de kop’”

Leuke recensie van het cultuurweekend! Jammer dat je maar weinig monumenten hebt bezocht. Ik neem je volgend jaar wel even mee op sleeptouw 😜.

Prachtige recensie ,jammer dat je niet meer tijd had om naar Wieringen te komen daar waren alle voorstellingen, exposities en FotoBiennale erg druk veel bezoekers .zelf hebben wij elkaar ontmoet bij Johanna’s bos echt een mooie plek en er al mooie voorstellingen mogen zien .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *