Categorieën
Familie Sport Triathlon

Virus Kwart(je) triathlon in huize Zwaag

Oude tijden herleven. De triathlon is weer helemaal terug bij de Zwaagjes. Sinds ik in het bestuur zit van het Kwart(je) triathlon Anna Paulowna, mijn dochters gek gemaakt heb om mee te doen, wordt er alleen maar over sport gepraat in huize Zwaag. Zaterdag 20 augustus was de dag van de waarheid. Was de voorbereiding goed genoeg?

Ron Jimmink ex-voorzitter wijst naar het zwemparcours. Midden Jan Duijzer, rechts nieuwe voorzitter Martien Komen.
Frea bij de inschrijving, illegaal als zwemmer en loper in het team Zwaagjes upgrade

Al mijn vrije uurtjes gingen de laatste weken in het bestuurswerk zitten. Een week voor de grote wedstrijd nog even de tam-tam aanzetten om het deelnemersveld op te krikken. Voor corona was het Kwart(je) in no-time volgeboekt, maar die glorie tijd is voorbij. Uiteindelijk deden er zo’n 155 mannen, bijna 50 vrouwen en 35 trio teams mee, waaronder een dochter (Frea) en twee schoonzonen (Joris en Niels).

Naast een familie strijd, ging het ook tussen de collega’s Ronald Koster en Niels. Wie zou het winnen?

Dit drietal zorgde voor een stortvloed aan berichten op de familie-app. Het stond al vast dat Niels uit Ieper het internationale klassement zou winnen. Maar hoe zou het Frea en Joris vergaan als duo bij de trio’s? Als bestuurslid moest ik niet mijn mond voorbij praten vanwege dit delict, want als trio mag je niet met z’n tweeën meedoen.

Dochter Astrid stond als zwemmer, maar bikkel Frea ging zowel lopen als zwemmen. Intussen had ik als bestuurder nog wat brandjes die geblust moesten worden. De geluidswagen van de reclame karavaan (Peter Roozing) kwam maar net op het nippertje aan. Toen bleek dat de wagen met de klok (Coen Zuurbier) geen speaker-box had. De klok werd even snel verplaatst op de andere wagen en ik kon mij op m’n volgende taak richten. Die lag bij de jachthaven Oude Veer, waar de start van het zwemmen is.

Het water is ruim 23 graden, te warm voor een wetsuit.

Op de ligfiets er heen raak ik aan de praat met deelneemster Dorien Verweij uit Alkmaar. Ze hoorde hoe gezellig Anna Paulowna is en deed voor het eerst individueel mee. We worden ingehaald door zes Oude Veer clubgenoten en pikken gelijk aan. Het doet me denken aan m’n laatste keer dat ik meedeed. Het was 2019 toen het triathlon vanwege afkeuring zwemwater een run-bike-run werd en ik als roeifietser meedeed in het Zwaagjes team. Nu hoef ik niet te zweten, maar mag genieten. Oogsten van al dat werk als medeorganisator. Tjonge, wat komt er toch veel bij kijken om een wedstrijd op rolletjes te laten lopen.

Gerard Nielen op jachthaven met z’n nummer voor het fietsen aan de verkeerde kant.

In het parc-ferme van de jachthaven kan ik contact leggen met de deelnemers. Neef Gerard Nielen doet individueel mee. Uiteraard gaat hij lachend op de foto. Wanneer hij in de achterhoede het water verlaat, gaat hij rustig z’n fiets outfit aandoen. Bij de poort blijkt Gerard z’n rugnummer op z’n buik te hebben. Hij blijft lachen trekt het shirt over z’n helm uit en keert hem om. Bij het wisselen fiets-lopen zie ik Gerard opnieuw. Even shirt omdraaien, tas met proviand op z’n rug en lopen maar!

Achteraf krijgen we van Patrick Hogervorst schitterende foto’s die op de site van het Kwart(je) te vinden zijn.

Als om 13.15 uur het startschot klinkt zie ik Joris en Frea op de steiger staan. Zij moedigen Niels aan die het duel aan gaat met zijn collega Ronald Koster uit Alkmaar. Beide mannen doen de kwart voor het eerst. Het water is boven de 22 graden dus de wetsuit mag niet aan. Een nadeel voor de mindere zwemmer Niels. Frea, met Zwaag genen, kan beter zwemmen, maar in badpak en tegenwind is de kilometer een pittige kluif. Op de steiger zie ik m’n zwemmaat Patrick Hogervorst, ik heb hem gestrikt om foto’s te maken.

Als laatste met bij de individuele mannen start Jurgen Wijnhout met zwemmen, hij heeft ademproblemen.
Na de slechte start kan Jurgen blij zijn bij de finish.

We zien een zwemmer die z’n adem niet onder controle krijgt. Hij heeft als laatste ingeschreven: nummer 154 Jurgen Wijnhout uit Lelystad. Zeker vijf minuten ligt hij te puffen tegen de steiger en uiteindelijk zwemt hij verder. Later zie ik mooie foto’s van Jurgen. Hij bleek een prima fietser en loper te zijn en heeft er zeker honderd ingehaald.

Als bestuurslid heb ik een makkie op de jachthaven. De vijf portofoons van de reddingsboten gaan in m’n toptas en rij ik naar Breezand. Een verkeersregelaar schreeuwt ‘Hee, ligfietser daar, snel wegwezen van het parcours’. Mijn taak is nu om bij de wissel fietsen en lopen te staan.

Frea en Joris wisselen de chip voor de tijdwaarneming.

Hier tref ik Frea die in de wisselkooi bij de lopers staat te wachten op Joris. Maar eerst komt Niels aangespurt, hij heeft z’n concurrent Ronald ingehaald. Wisselt van fiets- naar loopbroek en schoenen en gaat er lachend vandoor. De grootste show steelt Gerard weer. Hij doet het rustig aan, draait z’n shirt weer naar voren zodat het nummer op de buik te zien is. Het meest bijzondere is dat zijn blauwe goody-bag meegaat. Ik roep nog ‘er liggen onderweg bananen…’.

Als helden over de finish: Frea en Joris.
In plaats van Oud Bruin raken we aan de Duvel, ook goed voor het herstel!

Wanneer de laatste fietser is binnen gekomen, mogen triatleten die gefinished zijn hun fiets ophalen. Dit verantwoordelijk, maar leuke werk doe ik samen met Rinus Angevare. Na een half uur draag ik m’n taak over aan een ander en ga naar de finish. Hier is de bijna complete Zwaag familie aanwezig. Frea en Niels hebben het looponderdeel erop zittenen we proosten op de goede afloop.

Één reactie op “Virus Kwart(je) triathlon in huize Zwaag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *