Categorieën
Concertverslagen Muziek

Muziek smullen met Brigit

‘Elke keer als ik een shantykoor hoor word ik zeeziek’. Brigit kan pissig op me worden als ik het kleinerend heb over haar shantykoortje. ‘Maritieme folk, dat spelen we’ verbetert ze me altijd. Zondag waren we weer naar het maritiem muziekfestival van Enkhuizen en er was (gelukkig) geen shantykoor te bekennen.

Op het eind van de hittegolf die ons de hele week teisterde, was het zondag pufheet in het buiten museum. Slecht voor de inkomsten van het museum, want de toeristen bleven weg. De échte muziekliefhebbers troffen het. Zo kreeg ik gelijk bij de start een privé concert van de groep Pekel. Brigit was naar de koele kapel gesneld, waar haar vrienden van de Kaapstander optraden. De drie mannen van Pekel speelden weer aanstekelijke Nederlandstalige zeemansliedjes, waaronder ‘Zeeziek’. De meezinger wordt door accordeonist Erno gezongen: ‘Elke keer als ik een shantykoor hoor, ga ik er als een haas vandoor, want ik word zeeziek. Zeeziek, dan moet ik kotsen over de reling’.

Erno, Theo en Peter van de groep ‘Pekel’ uit Rottterdam

Ik zit op eerste rang en neem het pikante nummer ’t Heerenhuijs’ op. ‘Tussen Rotterdam en Hellevoetsluis, wet ik een heel mooi Heerenhuys. Met een stenen stoep en een zilv’ren bel. De vrouwen daar die ken ik wel….’. Een paar dames van het Scheveninger shantykoor gaan op het andere bankje zitten en vermaken zich ook kostelijk.

Het buitenmuseum in Enkhuizen, leuk maar het gaat ons om de muziek!

Hoe zal het Brigit vergaan in de Kapel? Normaal een koele plek, maar helaas leek het daar meer een sauna. Dus geen uitpuilende kerk voor het Oudewaardse koor De Kaapstander. Op de eerste rij zitten Brigit en Hilde. Ik schuif naar het andere bankje en maak contact met een vrouw die in de groep de Vrijstatig Volkje speelt. Een groep uit Friesland die pas een paar jaar optreed.  Op het programma foldertje lees ik dat in de kapel Vrijstatig Volkje na Onstuimig Schuim optreed. Zo de eerste twee uur ben ik onder de pannen. De akoestiek van de Kapel is prima, de pufhitte neem ik er op de koop toe.

De groep ‘De Kaapzanger’ uit Oudewater, Willem mag een Frans lied zingen.

Een tweede optreden van de Kaapstander zien we bij de muziektent. De pret spat er altijd van af bij deze luitjes. Voor Brigit zijn de koorleden zangzusjes en -broertjes van haar. Kippenvel krijgt ze als haar nummer ‘The Bluenose’ spelen. Het loopt niet allemaal vlekkeloos. Volgens Erica lag de schuld aan de schijtende koe, die hun op het tegenoverliggende veldje beloerd.

Op het terras bij het restaurant nemen we nog een koud drankje en horen alle groepen nog één nummer zingen. De boot van het museum brengt ons daarna terug naar het NS station. Door uitvallen van een trein, duurde het treinritje wat langer. Het mag de pret niet drukken, we hebben weer een heerlijk muziekdagje gehad.

Prachtig optreden van ‘Paddy’s Passion’ in Gouda.
De blazers Jan en Hilde van Seyl en Treyl.

Twee weken was het bij de NS nog beroerder. Vol goede zin gingen we naar het ‘Fish en ships’ muziekfestival in Gouda. Bij Castricum bleek er een wisselstoring te zijn. Bijna gingen we weer huiswaarts, maar de storing duurde maar gelukkig een uur. Hierdoor mistte we in Gouda een paar optredens, maar beleefde ook daar een heerlijke dag.

Het kermisnummer roeien, ik roei liever op een roeifiets

Optredens waren er o.a. van Seyl en Treyl en Paddy’s Passion met als klapstuk de feestgroep de 4Tuoze Matroze!

Het nummer ‘Moeder ik wil een man’ van mijn nieuwe ontdekking de groep Vrijstatig Volkje en het nummer ’t Heerenhuijs’ van de groep Pekel, zie:

Één reactie op “Muziek smullen met Brigit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *