Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Monique Lebon stelt zich voor

In de appgroep ‘MeerBomenNu Schagen en Hollands Kroon zitten 42 vrijwilligers en het worden er steeds meer. Niet iedereen kent elkaar, daarom deze kennismakingsronde. Monique Lebon is nummer vier in deze estafette.

Begin 2022 meldde Monique zich aan als vrijwilliger. Eerste instantie in Schagen, later kwam daar Hollands Kroon bij. ‘Ik ben graag buiten en altijd wel bezig met planten en de tuin, handen in de aarde en met mijn hoofd tussen het groen! Toen ik op internet op zoek ging naar groenverzorging, stuitte ik toevallig op het bestaan van MBN’.

Monique Lebon is 59 jaar woont sinds 2007 met haar partner Ronald Stekelenburg in Breezand. Vanuit het Gooi is ze 1988 verhuisd naar Den Helder. ‘Ronald heeft uit zijn vorige huwelijk een dochter en zoon. Ik heb nooit een kinderwens gehad, maar ben nu toch een trotse oma geworden van twee geweldige kleinzoons’.

Al 33 jaar is het ziekenhuis in Den Helder, voorheen het Gemini en tegenwoordig NWZ haar werkgever. ‘Ik ben begonnen als verpleegkundige maar heb mij al snel gespecialiseerd tot anesthesieverpleegkundige en sinds 10 jaar nogmaals gespecialiseerd als Sedatie Praktijk Specialist’.

Naast haar werkzame bestaan van 32 uur in de week is Monique graag buiten. Vroeger met haar paard en hond (Border Collie) naar het strand van Callantsoog. ‘Dat was een geweldige tijd, lekker het hoofd leeg te maken. Maar dat is geschiedenis, want helaas ontvallen niet alleen dierbaren, ook dieren ons. Een ander paard is er niet gekomen, een andere hond wel, ditmaal een Shitzu, waar we ook graag mee gaan wandelen of met de onze sloep gaan varen. Verder speel ik op recreatief niveau tennis’.

Hoe ziet jouw Meer Bomen Nu seizoen eruit?

Het is steeds weer geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme de vrijwilligers aan de slag gaan. Ik wordt er blij van als we weer ’tig’ boompjes hebben gered. Ook het uitdelen is superleuk, wel jammer dat je dan weer dezelfde mensen voor een plantlocatie ziet verschijnen maar die zich niet inzetten om te helpen oogsten en dan ook nog teleurgesteld zijn dat we niet het assortiment hebben van een tuincentrum!

Favoriet natuurgebied:

Ik hou van de weidsheid van het strand en zee, maar ook van de beslotenheid van de bossen.

Favoriete boom/struik:

Ik heb niet één favoriet maar hou van struiken en bomen die ook van waarde zijn voor o.a. bijen, vlinders, vliegen en vogels.

Film: The Biggest Little Farm

Tv-programma: Ik kijk niet zo heel veel TV maar vind Binnenste Buiten wel leuk.

Het eerste wat ik ’s morgens doe: Kijken hoe laat het is

Wat maakt je gelukkig:  Het zal je niet verbazen dat ik gelukkig wordt van buiten zijn, de knoppen aan de bomen die steeds dikker worden voordat ze uiteindelijk open gaan, het frisse groen aan de bomen, de bijen en vlinders op de bloemen in de zon, de vogels die veelvuldig onze tuin bezoeken, ik hou er van!

Waar steek je privé veel tijd in: de tuin!

Wat is je zwakke en sterke punt: Mijn sterke punt is dat als ik mij ergens voor inzet, ik er ook voor ga. Dat is ook meteen mijn zwakke punt; ik neem dan te veel hooi op mijn vork en leg de lat dan erg hoog, helaas verlang ik dat ook van anderen. Maar naarmate ik minder jong wordt gaat dat steeds beter!

Tik: met mijn haar spelen

Ik mis: een grotere tuin

Spijt van: dat ik vroeger de studie voor dierenarts heb laten schieten……

Lelijk: de kaalslag in veel gemeentes; er worden veel bomen gekapt  zonder dat er nieuw groen geplant wordt en dan maar klagen dat er wateroverlast is!

Lekker: bitterballen

Vies: rauwe haring

Leukste eigenschap: volgens Ronald is mijn leukste eigenschap dat ik altijd zo enthousiast ben over alles wat met natuur te maken heeft.

Direct afschaffen: veel te kleine tuinen bij nieuwbouwwijken

Levensmotto: je leeft maar één keer en dat is toevallig nu!

Estafettestokje voor de volgende kennismaking wordt: Derco Tabor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *