Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Klaas Bergsma stelt zich voor

In onze appgroep ‘MeerBomenNu Schagen en Hollands Kroon zitten 34 vrijwilligers en het worden er steeds meer. Niet iedereen kent elkaar, daarom deze kennismakingsronde. Klaas Bergsma is nummer drie in deze estafette.

In 2021 is Klaas begonnen met Meer Bomen Nu. ‘Ik heb een dagje geholpen met oogsten en ben met een aanhanger vol naar huis gereden om op onze camping Terra Incognito te planten! Daarna zelf een plant dag georganiseerd waar een leuke groep mensen op af kwam’. In 2022 is hij door Bonnie Snoek gevraagd om de MBN samenwerking met gemeente Hollands Kroon te coördineren, waarvan nu het tweede seizoen loopt.

Klaas Bergsma is 38 jaar, werkt als boomadviseur. Is getrouwd met Laura. Het gezin heeft twee kinderen, Evi (5) en Boaz (3) en wonen in Westerland. Hier runnen ze de camping Terra Incognito vlakbij de Waddenzee. Momenteel is Klaas lekker druk met al het bomenwerk, en het huis. ‘We hebben een lekkage ontdekt in een slaapkamer met veel schade dus ik heb er weer een klusje bij’.

In oktober start zijn seizoen voor MBN. ‘Dan bespreek ik de oogst locatie met de ecoloog van de Gemeente, waarna het oogsten kan beginnen. Ik begeleid elke week een oogstdag en drie uitdeeldagen’.

Wat maakt Meer Bomen Nu leuk?

Ik vind het leuk om met de vrijwilligers aan de slag te gaan en een leuke ochtend te hebben buiten in de natuur. Dit seizoen komen er weer veel mensen die vorig jaar hebben geholpen en zo beginnen we elkaar een beetje te leren kennen. De sport om leuke soorten te vinden en het liefst in grote aantallen natuurlijk. Want die hebben we nodig voor wat ik het allerleukste vind: de uitdeeldagen! Vorig jaar hebben we in de Gemeente 27.000 bomen uitgedeeld! Het was druk en hard werken. Soms een beetje chaotisch maar daar hou ik wel van. In deze drukte mensen adviseren wat ze nodig hebben of een goed alternatief bieden.

Wat brengt Meer Bomen Nu jou?

Wij wonen nu twee jaar in Westerland. Ik leer op deze manier de Gemeente en omgeving goed kennen. Sneller dan anders. Het brengt mij in beweging en ik vind het fantastisch dat we op deze laagdrempelige manier de wereld een beetje groener maken.

Favoriet natuurgebied:

Hier in de buurt zijn dat de duinen bij Bergen en Schoorl. Vroeger kwam ik daar vaak met mijn opa en vader. Dit heeft mijn liefde voor bos en bomen gevormd.

Favoriete boom: de grove den komt veel voor in de duinen en zijn grillige groei vind ik prachtig! Dat zelfde heb ik met eiken maar dat is een publieksfavoriet.

Sport: kitesurfen, Snowboarden, fietsen

Het eerste wat ik ’s morgens doe: koffie, 2 bakken dan kan ik er tegenaan

Wie of wat maakt je gelukkig: mijn gezin en helemaal op deze prachtige plek op Wieringen waar we ruimte hebben.

Waarvoor ga jij de barricade op: daar ben ik niet zo van, maar uiteraard heeft klimaat en natuur een grote interesse bij mij. Ik denk dat meer balans belangrijk is voor mens en natuur.

Waar steek je privé veel tijd in: onze camping en de oude Wieringer stolp. Altijd wat te doen hier

Wat is je zwakke en sterke punt: Ik kan moeilijk nee zeggen en vind heel veel leuk. Zorgt soms voor een beetje teveel werk. Dus oogstbegeleiders in HK zijn meer dan welkom!

Tik: Alles op de juiste plek terug leggen. Anders raak ik het kwijt of weet ik niet meer wat ik heb

Valkuil: Teveel werken

Ik mis: de Alpen. Hier hebben Laura en ik elkaar leren kennen tijdens seizoenswerk in een skigebied. Ik zou nog steeds het liefst mijn winters daar doorbrengen. Zeker nu storm Henk hier over raast

Lelijk: laat ik het bij bomen houden. De slangen den/apenboom.

Lekker: koffie en chocolade en dan het liefst in combinatie

Mooiste tijd: nu de zomer met onze gasten op de camping

Levensmotto: meer bomen planten

Estafette-stokje voor de volgende kennismaking wordt: Monique Lebon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *