Categorieën
Concertverslagen Muziek

Luisteren naar Ankie en Nanne: deze dag, wat een dag!

Op muziekavontuur naar Edam. Het recept: met een passe partout op drie locaties, drie leuke bands beluisteren en een dansgroep zien op de kaasmarkt. Zondag 23 april ging ik er met Brigit heen, met als hoogtepunt het duo ‘Ankie en Nanne’! Het werd ook een dagje van het ontmoeten van oude bekenden. Daarom had het lied dat Ankie en Nanne speelden: ‘wat een dag’ voor mij een extra mooie lading!

Hier komen die toevallige ‘oude bekenden’ even langs:

Gea Karhof: jarenlang hadden we een kunstleen abonnement en de werken van haar waren onze favoriet. In haar atelier trad de Klezmerband Ot Azoj op. Na afloop spreken we Gea en ze verteld dat tot haar 18e op Wieringen woonde. Ze maakt nog altijd prachtige kunst!

Maisa van der Kolk: zij ontmoette we in 2011 in het kerkje van Eenigenburg toen ze met ‘drie fiere vrouwen’ optrad. Eén in het Fries, de ander in het Frans en Maisa in het Fins met Jiddische muziek. Vooral Maisa viel op als ze met een draailier speelt. In Edam heeft ze een eigen museum: ‘de muziekkamer’ en maakt bijzondere geweven kunstwerken. Maisa was nu de organisator van het evenement in Edam: wat een leuk en enthousiast mens! Rechts op de foto staat ze.

Ankie en Nanne: Bij het draaien vorig jaar van oude lp’s kwamen we de plaat van Irolt tegen: Nederlandstalige volksmuziek.De groep bestaat o.a. uit Ankie van der Meer en Nanne Kalma en die kennen we natuurlijk: Brigit treft ze regelmatig bij haar ‘maritieme-folk’ optredens en heeft een warme band met ze. Van de drie optredens zijn ‘Ankie en Nanne’ de eerste die we horen. Ze zingen vrolijke en stemmige liedjes in het Nederlands, Fries, Esperanto en Engels. Wanneer ik de tekst beluister van ‘deze dag, wat een dag’, kan mijn dag niet meer stuk. Heel gevoelig werd door Ankie het nummer ‘The Universal Tree’ gezongen.

Wat er verder nog viel te genieten: de optredens van Ot Azoi en Het Scheepsvolk, de Morrisdansgroep op de kaasmarkt en ‘last but no least’ de boekenmarkt in de Grote Kerk van Edam, waar we toch weer een boek scoorden! Hier het nummer ‘The Universal Tree’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *