Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Komt er een vervolg op ‘Rijk aan het Wad’?

Het paradijsje aan de kleiput van Vatrop, maandag beleefde ik de zoveelste prachtige dag. Maar helaas de tuingroep stopt er mee. De beheerders Marja & Teun van Rijk aan het Wad gaan verhuizen. Er zijn recreatieve plannen waarbij het tuinen voorlopig geen prioriteit heeft. Daarom was het voorlopig onze laatste dag. Een afscheid met een lach en een traan….

De ontdekking van deze heerlijke plek kwam voor mij in de zomer van 2015. Michaël Schouwenaar, grondlegger en drijvende kracht achter ‘De Michaëlshof’, gaf een tuinrondleiding, ik meldde me als vrijwilliger en beleefde tot aan zijn overlijden in 2018 een waanzinnige tijd. Ik leerde er tuinieren, maar ook met mensen omgaan met een ‘rafelig randje’. De paradijsvogels van het leven! De seizoenswisselingen vierden we op het evenementen terrein bij de leemoven, zoals in juli 2016 het Sint Jansfeest.

Rechts Michaël met op z’n hoofd een bloemenkrans, want zo hoort dat op het Sint Jansfeest van vrijdag 1 juli 2016.

Het landgoed ging in de verkoop en werd gegund aan de mensen van het plan van Rijk aan het Wad. Na een grote opruimactie konden we met de nieuwe tuingroep in het voorjaar van 2020 elke maandag weer lekker gaan tuinieren. Na een grondige verbouwing gingen Marja en Teun tijdelijk in het huisje van Michaël wonen, tot dat ze vergunning zouden krijgen om een nieuw huis te bouwen. Dat liep allemaal was stroever. De buren maakten bezwaar, waardoor de plannen bijgesteld moesten worden. Inmiddels vonden Marja en Teun een prachtig huis in Drenthe en besloten niet op Vatrop te gaan wonen.

Mede eigenaar Gidus gaf ons maandag een toelichting over de toekomst van Rijk aan het Wad. Er moet flink geïnvesteerd worden voordat er een aantal vakantiehuisjes gebouwd kunnen worden. Logisch dat daarom de moestuin even in rust gaat. Voor de meeste luitjes van de tuingroep was dit de reden om te stoppen. Jammer, zelf had ik nog wel zin om door te gaan, maar in m’n uppie tuinieren gaat niet gebeuren.

Een goede traditie pannenkoeken bakken bij een feest….

De laatste tuindag werd waardig op z’n Michaëlshof’s afgesloten. We troffen gelukkig zonnig weer. Dat werd onder de walnotenboom koffie, taart en hapjes smikkelen, waarna ik m’n vaardigheid pannenkoeken-bakken mocht demonstreren.

Marja bekijkt het fotoboek omringd door de tuingroep, o.a. Hans, Chantal, Mirjan, Ingeborg, Heidi en Rob. Uiterst rechts Teun.

Wat de toekomst van Rijk aan het Wad gaat worden? Op Facebook schrijft Marja: ‘….De tuingroep in de huidige samenstelling stopt. Het goede nieuws is dat de bestemmingswijziging voor Rijk aan het Wad rond is. Op het terrein komen één tot vier kleine vakantiehuisjes. Daarna worden de werkzaamheden in de tuin ook weer opgepakt. In welke vorm weten we nog niet. Maar dat deze plek betoverend mooi blijft, dat weten we wel zeker’.

Tuinen op Rijk aan het Wad in april 2023.

Net als bij mijn Michaëlshof-tijd heb ik een fotoboek gemaakt met herinneringen van de afgelopen vier jaar. De aanleg van de kruidencirkel, het afmaken van de Gaudibank, het pannenkoeken-bakken bij het kampvuur. Vaak zie ik de woeste haarbos van David, die in 2022 met zijn lief Claudia naar Portugal vertrok en zijn ecodroom waarmaakte. De meeste foto’s zijn van die verrukkelijke zonnige tuindag van maandag 3 april 2023, waarbij ik helemaal losging om onze tuinperikels fotografisch vast te leggen.

Het mozaïeken van de Gaudibank tjdens de klusdagen van de Michaëlshof in 2017.

Vanuit de Michaëlshof-tijd zijn alleen Hans en Mirjan overgebleven. Hans had met Michaël een uitstekend contact. Samen met hem heb ik voor het Ecodorp netwerk bijeenkomsten gehouden, waarbij die in juni 2017 op de Michaëlshof onvergetelijk was! Of de filmavonden in de Westwing, met in december 2016 zelfgemaakte pakjesdag (met leuke reacties op mijn blog van Michaël en Ingmar). Gelukkig had ik in die tijd het bloggen al ontdekt en kan die mooie herinneringen koesteren!

2 reacties op “Komt er een vervolg op ‘Rijk aan het Wad’?”

Wat een ontwikkelingen rond de Michaëlshof Cor en wat jammer dat Teun en Marja gaan verhuizen. Leuk om je blog te lezen. We herbeleven het verleden weer. Zijn Teun en Marja al weg? Gaat het verder goed met je (jullie?). De tuingroep zal je zeker gaan missen na al die jaren.
Groet Co

Erg jammer dat het zo gelopen is, zeker jammer dat Teun en Marja niet kunnen blijven. Ik vond het zo’n mooi saamhorig plan. Zo ik kan lezen, tussen de regels door, liggen de idealen van andere zeker bij een zakelijke en financieel plan dat er geïnvesteerd gaat worden. Zo jammer van deze plek. Mijn schoonvader heeft er voor gezorgd dat het indertijd aangekocht kon worden door Chiel. Mijn schoonvader stond enorm achter de plannen van Chiel, daarom vond ik de huidige bestemming ook zo mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *