Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Bomenmensen zijn blije mensen

Na maanden duizenden zaailingen oogsten, was dit weekend de bekroning van al dat zwoegen: de uitdeeldagen in Schagen en Middenmeer. Nou maar hopen dat er af en toe een stevig buitje valt, zodat die zaailingen kunnen groeien. Meer groen in de buurt, aan mij zal het niet liggen…

Voorafgaande aan de uitdeeldagen had ik me als taak gegeven, het opleuken van onze bomenhub Schagen. Deze tijdelijke opslag van zaailingen is niet de lekkerste plek. Door de vele regen nogal blubberig en weinig beschutting van bomen. Nat en winderig, daar kan wat aan gedaan worden. ‘Kan ik een karretje houtsnippers brengen?’. Teun belt als ik dinsdag op de hub ben. Ik heb net bij onze zithoek de het wilgenscherm wat groter gemaakt, zodat we lekker luw koffie kunnen drinken.

Test geslaagd, achter de wilgenhaag is het perfect pannenkoeken bakken!

Vrijdagmiddag zijn we met een ploegje om de laatste oogst uit het o.a. Geestmerambacht, duingebied van Heemskerk en Ananasbos in te kuilen. Ik ben er op tijd, want ik wil mijn pannenkoekbak-kunsten even testen. Kookstel, gasfles, koekenpannen, borden en beslag laad ik op de ligfiets. Het lukte, zes pannenkoeken bak ik bruin. Koning Wim van de hub mag ze keuren…

Het assortiment van de hub Schagen, gelukkig toch nog goed gevuld.

Wim maakte zich nogal zorgen dat zijn hub niet goed gevuld was met zaailingen om uit delen. De afgelopen maanden ging het grootste gedeelte direct naar de planters, dan hebben de zaailingen een grotere kans dat ze aanslaan. Het scheelt ook nog eens inkuilwerk. De angst van Wim bleek ongegrond, de hub puilde uit. Ook de Gemeente Schagen hielp ons, door nog eens 1000 mooie struiken beschikbaar te stellen.

Voor Schagen is de grote uitdeeldag zaterdag 2 maart, waarvoor ruim 250 planters zich hadden aangemeld. Prima geregeld door Bonnie. Bij aanmelding had ze met ‘tijdslot’ voor elke half uur 25 planters ingedeeld vanaf 10 uur. Op de site stond echter ‘uitdeeldag van 9 tot 15 uur’. En ja hoor, daar stonden de niet-aanmelders al om 9 uur. Met een paar bekenden raak ik aan de praat: ‘Je moet wachten tot 10 uur, maar pak die wilgen daar, haal ze maar uit de sloot ’. Oei foute boel! Bonnie ziet dat ik te klantvriendelijk ben…

Een nieuw gezicht bij ons club, Tineke uit Julianadorp die gelijk door had hoe je zaailingen moet delen.

Ze heeft me in het eerste uur ingedeeld als ‘gastheer’. Dus van 10 tot 11 uur ben ik de baas van de rij. ‘Heeft u zich aangemeld? Als u uit gemeente Schagen komt mag u 5 mooie struiken uitzoeken’. Ik krijg een schorre stem van al die praatjes die ik ophang. De bomen liefhebbers  hoeven meestal niet lang te wachten op onze adviseurs (Louis, Judith, Trudy, Ton, Joke, Jan-Paul, Afra, Theun, Mandy, Tineke, Niels of Bonnie.

‘Wat een geluk u krijgt Derco als adviseur. ‘Hij is net klaar om de oogst aan te vullen en is kampioen spitten en kan u geweldig adviseren’, en hup daar gaat weer een blij klantje. Een oudere man stelt zich voor: ‘Ik ben Jan Komen, een bekende uit Schagen waar ik biologieles gaf. Overal plant ik bomen’. Die mensen moeten we hebben. ‘Zal ik u een hesje geven? Dan kunt u gelijk aan de gang om mensen te helpen’.

Trudy en Judith bij de donatie-pot, die we bij de nazit goed kunnen gebruiken.

Na het gastheer werk mag ik zelf het toneelspel uitvoeren van de bomenkenner. ‘U wilt een haag aanleggen? We hebben helaas geen haagbeuken meer, maar als u deze beuken en veldesdoorn inkort, dan lukt het ook…’  Zo improviseer ik af toe maar wat. Het is voortdurend zo druk dat ik amper toe kom aan koffie drinken en broodje eten. Een moeder met een kind van basisschool De Optimist uit Den Helder help ik. Ze nemen een krat met baby eik-zaailingen mee. ‘Geweldig, die ga ik voor de leerlingen maandag uitdelen, dan kan elke leerling een eik laten opgroeien’.

Na het harde werken is het goed nazitten achter het wilgenscherm in hub Schagen. Op de foto Afra, Judith, Louis, Derco, Wim, Theun, Bonnie, Ton, Joke en Jan-Paul.

Na de middag komen de grote karren op het pad die ons van de bulk verlossen. Daarna kunnen we met de overblijvers nog even gezellig napraten achter het wilgenscherm en plannen maken voor de nazit in april…

‘Moet je zondag weer met die bomenlui aan de gang?’ Brigit begint tegen te pruttelen en van Derco hoor ik dat zijn lief ook vindt dat het nu eens over moet zijn. In Middenmeer heeft Klaas zijn laatste uitdeeldag voor gemeente Hollands Kroon. Hij heeft zo’n 130 aanmeldingen, maar ook een goed gevulde hub die leeg moet. De huisregels voor de aanmelders zijn in Middenmeer wat soepeler. Als je wil kan je hulp krijgen van een bomenadviseur (Derco, Calvin, Mandy, Monique, Klaas of Leo), maar je kan ook zelf je slag slaan. De groene man Stefan is er ook. Namens gemeente Hollands Kroon heeft hij er voor gezorgd dat er ook weer fruitbomen (appel en peer) uitgedeeld mogen worden, die gretig aftrek vinden.

Stefan adviseert een paar hardlopers die toevallig langs kwamen.

Ook in Middenmeer ben ik het eerste uur de ‘gastheer’ en maak praatjes met de planters. Daar zie ik een bekend gezicht uit Breezand: ‘Heb je de oogst van gisteren al geplant?’. Het echtpaar van Zanten was er weer, dit keer was moeder van Kuijeren ook meegekomen. Een stel uit de Harger polder zegt dat ze eigenlijk zaterdag naar Schagen wilde, maar dachten dat dit alleen was voor de bewoners uit die gemeente. ‘Nou, in Middenmeer doen we niet moeilijk hoor en we moeten los. Dus neem zoveel mogelijk mee’. 

Patatje smikkelen met Leo, Stefan, Klaas, Joeri, Calvin, Mandy, Derco en Monique.

De lunchpauze bij Klaas wordt gevierd met een bestelling van de snackbar. M’n gesmeerde bammetjes blijven in de tas, want zo’n patatje-kroket gaat er makkelijker in. Uiteindelijk zijn er ook in Middenmeer weer duizenden boompjes uitgedeeld. Nu maar hopen dat het niet zo’n droog voorseizoen wordt als vorig jaar. De zaailingen zullen het eerste jaar moeten overleven.

Maandag stuur ik naar Ted, de groene man van gemeente Schagen, nog een mailtje. Hij had positief gereageerd op mijn idee om het nieuwe asielcentrum te vergroenen: ‘Is mijn plan nog uitvoerbaar Ted? We hebben nog volop wilgen, ideaal voor haag voor de bewoners om luw te zitten..’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *