Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Alle dagen lol..

Na de hele dag bomen redden, strompel ik uitgeput het huis in. Op de MeerBomenNu groepsapp komen de leuke foto’s van Afra, die de zware oogstdag vandaag in Nieuwesluis op slag vergeten. Daarna zie ik een filmpje van mijn held Franke van der Laan op RTV Noord-Holland. In het programma ‘Natuurlijk Noord-Holland’ een interview met Stephan Roest. Doorspekt met humor en feiten vertelt Franke over MBN en eindigt zijn pleidooi ‘alle dagen lol…’.

Weg is mijn vermoeidheid bij zoveel enthousiasme. Wat een leuk filmpje toch weer van mijn held Franke! Hopelijk inspireert hij de kijkers om zich bij mijn cluppie aan te sluiten, want zeven vrijwilligers die vandaag kwamen opdagen, mag eigenlijk wel ietsje meer worden…

Daar is-ie eindelijk die koffie & koek pauze, na een uurtje boompjes spitten. Rechts Chris van der Vliet boswachter van Landschap Noord-Holland.

Vanmorgen stond de oogstdag Nieuwesluis op de agenda. In de rietlanden moesten overtollige wilgen, elzen, esdoorns en meidoorns verwijderd worden. Een klus die boswachter Chris van Landschap Noord-Holland had bedacht. Maar dat de meeste zaailingen al uitgegroeid waren tot bijna volwassen boompjes, dat had die boef niet vertelt… Wij spitters kregen dus een zware kluif om de boompjes eruit te krijgen en de kluit van prut te ontdoen. Gelukkig had Chris voor ons een lastdrager meegenomen (een soort mini-tank op rupsbanden), waarmee we onze buit naar de aanhangwagen reden.

Tot het eerste ritje liep het gesmeerd, maar bij het ophalen van de goudwilgen ging het mis. Chris stuurde z’n lastdrager half de sloot in. Het ding kwam vast te zitten en de lading goudwilgen moesten gesjouwd worden. Aangezien we ruim in onze wilgenoogst zitten, hebben we het meeste achtergelaten voor een latere herkansing. Hierna bracht Theun de oogst (10 Meidoorn, 130 Esdoorn, 1 Els, 200 Boswilg, 100 Goudwilg, Krulwg 60, 1 Els) naar de hub in Schagen om in te kuilen.

Normaal gesproken laat ik dit werk aan me voorbij gaan, dit keer niet. Het weer is veel te lekker, m’n ligfiets wil dolgraag nog wat kilometers maken. Wim, de koning van de hub zit in de lappenmand, maar zonder zijn hulp redden we ’t ook. De bijna volwassen bomen gaan in de gleuf en vinden hopelijk over 2 weken nieuwe planters. Een mannetje op de fiets ziet ons bij de hub aan het werk en stopt. ‘Hebben jullie toevallig iepen?’ Eigenlijk moet de man wachten tot de uitdeeldag van zaterdag 2 maart, maar Theun is de moeilijkste niet en schenkt hem er vijf. Weer een mens gelukkig gemaakt!

Hier de link van het artikel RTV Noord-Holland met het gesprek met Franke van der Laan, geniet ook van de top video!

Epiloog: Het groene lintje

‘Hoe zou het met het voedselbos Kreilerwoud zijn?’, bedenk ik me terwijl ik zaterdagmiddag er langs rij. Gelijk schiet me te binnen dat wij van MBN hier een lezing zouden geven. Met Jan Eichhoorn voorzitter GroenLinks Hollands Kroon had ik afgesproken dat Monique Lebon dit zou oppakken. Zou het nog goed gekomen zijn? Ik parkeer m’n ligfiets en bel Jan. Hij zit midden in de vergadering, maar ik krijg hem toch even aan de lijn: ‘Ja Cor, over een kwartiertje beginnen we en Monique is er al’. ’s Avonds belt Jan me opnieuw: ‘Complimenten voor jullie club, de PowerPoint presentatie was prima. Monique heeft voor MBN van ons een groen lintje gekregen’.

Petje af Monique! Voor je geweldige presentatie bij de kopstukken van Groen Links, wat een groen lintje voor onze club opleverde.

Op de groepsapp doet Monique de volgende dag verslag: ‘Na een gedegen voorbereiding,  met hulp van Bonnie, ging ik gisteren naar de bijeenkomst van GroenLinks.  Daar was ook afvaardiging uit de Tweede Kamer en Provincie. Vond het best spannend maar ging dus best goed. Na afloop kreeg ik uit handen van Suzanne Kröger het Groene Lintje. Dit is een prijs voor een organisatie, bedrijf of individu die zich het afgelopen jaar positief heeft ingezet voor ‘groen’ of het milieu. Ik zie het als een waardering voor ons als gehele groep van MBN, niet voor mij alleen!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *