Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

De week van de Michaëlshof

Ik had er deze week m’n bed kunnen plaatsen in het paradijs van Vatrop. Deze week drie dagen met mooie activiteiten bij de de Michaëlshof en veel beleefd. Even een update:

Dinsdag was de herhaling van de filmvoorstelling ‘Tomorrow’ met samen eten.  Ondanks dat ik veel vrienden tipte om hier heen te gaan, was er weinig animo.  Doodzonde, want ‘Tomorrow’  hoort iedereen  ‘die een betere wereld wil’ te zien. Ik zag ‘m voor de tweede keer en had opnieuw het positieve gevoel ‘het is nog niet te laat’. De film zit boordevol lokale ontwikkelingen,  bijvoorbeeld zelf je gewassen verbouwen, minder autogebruik en lokale geldsystemen. Wat mij bijblijft is dat we NU echt in actie moeten komen. De Michaëlshof als milieucentrum kan hierin een mooie kartrekker zijn.

Woensdag was de wekelijkse tuindag die niet al te lekker startte: lekke band met m’n roeifiets. Het tuinen staat op een laag pitje, dus begonnen we lekker ‘slow’.  Na de dagopening met onze oerkreet worden de uitlopende frambozenstruiken verplaatst naar ons voedselbos en die we over hebben te koop aangeboden bij de weg (3 voor 2 euro).20161202_151315

Vrijdag is het  pakjesdag, dus donderdag laat ga ik eindelijk die verschrikkelijke rijm maken: met veel moeite weet ik zestien zinnetjes er uit te persen. Als cadeau had ik bij de kringloopwinkel twee boeken gekocht.  Hierbij de klassieker ‘Leven van het land’ van John Seymour, ik heb het zelf in de jaren tachtig gekocht. Nog altijd een zeer geliefd boek, want bij Bol.com vragen ze 55 euro voor!

We starten de pakjesdag met de film ‘Het zout van de aarde’. Later lees ik in de recensie van deze schitterende documentaire over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado:  ‘De film leidt je aan de hand van prachtige beelden en teksten door het leven en werk van deze fotograaf. De film schokt, verbijstert en ontroert je, van verwoestende internationale conflicten tot de schoonheid van flora en fauna. Kijkend naar de beelden verlies je in eerste instantie langzamerhand het geloof in de mensheid, maar hij helpt je dit ook weer op te bouwen. De documentaire neemt je mee op Salgado’s reizen over de continenten en zet je aan het denken over iedereen en alles om je heen.’.

Na de film en de lunch gaan we over op het ware werk: cadeautjes uitpakken. Op de berg liggen tien pakjes ‘laag van prijs maar met een hoge emotionele waarde’. 20161202_180837Topstuk van deze collectie was een schilderij van fo20161202_152939rmaat 2×2 (zie foto). Zelf mocht ik niet klagen en trok een cadeau door Michaël gemaakt: uit het bos een houten stronk die met een beetje fantasie een kop van een eland uit img_0001beeld. Brigit vind het ook schitterend en de houten stronk krijgt direct een plaats aan de wand in ons huis (zie foto).

Bij dit kunstwerk zat een bijzondere rijm, klik op de foto en lees hoe mooi Michaël het ontstaan en het einde van de boom verwoord. Wat een geweldige schrijver is deze man!

3 reacties op “De week van de Michaëlshof”

Prachtig! Schoonheid is zo dichtbij. Doet me denken aan en gedicht van Jalal Ad-din Rumi.(Perzische dichter uit de 13e eeuw)

When the wind is perfect.
The sails just need to open,
and the world is full of beauty.
Today is such a day!

We gaan de mensheid wakker schudden. We weten niet meer wat vrijheid is, niet meer wat verantwoording betekent. Wantrouwen alom. Het wordt tijd dat de mens zijn oplossingen bij zichzelf gaat vinden. We hebben zoveel technieken en wetenschap om een prachtige aarde te creëren. Maar in plaats daarvan vernietigen we de aarde. Dat komt door onze obsessie van het hebben van controle en macht. Bewustzijn is nodig! Echte vrijheid ontstaat in “hier en nu”. Je gedachten en emoties zijn alleen maar passanten. Ga Liefde zien als een bijproduct van bewustzijn.

Tot zoens!

Beste Ingmar

Ik ken je niet, maar je woorden raken mijn hart! Ik ben Michaël waarover Cor in z’n mooie beschrijving spreekt. Als je zin hebt, kom eens langs bij de Michaëlshof. Ik zou graag met jou van gedachten en gevoelens willen wisselen.
Groet vanuit mijn hart,

Michaël

Hallo Michael en Cor
De Michaelshof ken ik al wel. Cor heeft me al een keer een rondleiding gegeven. Volgens mij ben je bekent met soefi-whirling. Daarin zit een beetje mijn levenservaring in. Het centrum van de cycloon! Het leven is een grote whirling! Ook als je de aardappels opzet of je fietsband oppompt. Gedachten en emoties zijn passanten. Mediteren is getuige zijn, zonder oordeel of zonder maar iets te willen veranderen. Alles is er al. Veel mensen zijn op zoek naar een grote “eternal love” in iemand anders. “Op zoek zijn ” is te lachwekkend voor woorden. En niet alleen “love” zoeken we in iemand anders, maar ook de de oplossing van een “probleem” zoeken we onbewust in iemand anders of bevolkingsgroep. Dit creëert frustratie en uiteindelijk ook oorlog. De evolutie is gelukkig nog niet afgelopen! Ik kom graag nog eens langs op Oosterland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *