Categorieën
MeerBomenNu Natuur NTKC kampeerclub

Koester het Ananasbos!

Mijn kampeerclub NTKC heeft z’n oog laten vallen op het Ananasbos in Schagerbrug. Gaat hier over een tijdje mijn tent in dit woest mooie bos staan? De politiek gaat over enige tijd beslissen over het plan van de NTKC, die een gedeelte van het perceel als kampeerterrein wil inrichten. Krijgen ze toestemming of hebben de kritische buurtbewoners gelijk, die vinden dat het Ananasbos moet blijven zoals het is?

Natuur moet je koesteren. Dat heb ik wel geleerd als vrijwilliger bij het Landschap Noord-Holland. Toen in 2022 het Ananasbos te koop stond heeft het Landschap er een bod op gedaan, echter de NTKC bood meer en werd eigenaar. Gelukkig ook een prima partij, ik ben al jaren lid van de NTKC kampeerclub. NTKCérs zijn zuinig op de natuur, dus het Ananasbos gaat er alleen maar mooier op worden.

Dinsdag wandelde ik nog door de groene oase van het Ananasbos.

‘Heb je zin om mee te praten over onze plannen met het Ananasbos?’. Bas van Wieringen, beheerder van het NTKC terrein in Limmen vroeg mij of ik in de werkgroep wilde. Bij het kampvuur hadden we al vaker gezellig gepraat, maar hij kende me ook van Meer Bomen Nu. ‘Tuurlijk wil ik dat dan kunnen we eindelijk de zaailingen die we oogsten terug planten op het weiland er naast!’.

Voor Meer Bomen Nu oogstte ik de afgelopen jaren duizenden zaailingen uit het Ananasbos.

Inmiddels zit ik ruim een jaar in de werkgroep, maar de uitvoering van de plannen schieten niet echt op. ‘Bewaar dit, wat weg is komt nooit meer terug’, las ik in een pagina die op 18 april in de Schager Courant stond. Een bewonersgroep aan de Ruigeweg is fel tegen het plan en ook enkele politieke partijen zien het nog niet zitten.

Gaat het weiland dit najaar beplant worden met bomen van Meer Bomen Nu?

Eindelijk gaat het verwaarloosde bos beheerd worden en wordt de 2 hectare weiland teruggegeven aan de natuur. Zo gek zijn die plannen toch niet? Om die extra verkeersdrukte en auto-parkeerplekken? NTKC’ers zijn natuurvrienden, rustzoekers en zijn meestal fietskampeerders. In drukke tijden heb ik nooit meer dan tien auto’s op hun terreintjes zien staan, dus die zeventig zullen ze niet nodig hebben.

Winterkamperen in 2019 op het NTKC terrein van Limmen.

Over een paar weken komen we van de werkgroep weer bij elkaar. Hopelijk komt er vanuit de politiek uit Schagen positief bericht en mogen we onze plannen omzetten in daden. In de komende winter kan ik dan eindelijk mijn droom waarmaken om met behulp van Meer Bomen Nu een nieuw bos op het weiland bij het Ananasbos te planten!

Het plan van het nieuwe NTKC kamperterrein dat in september 2023 werd gepresenteerd.

In september 2023 werden de plannen van de NTKC gepresenteerd aan de leden, buurtbewoners en politiek. Het werd een zeer geslaagde dag, waarover ik dit blog bericht maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *