Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Natuur

Hokus Pokus Compost

Wanneer je gezonde gewassen kweekt, moet je vruchtbare grond hebben. Schrale grond verbeter je door elk jaar goede compost op je tuin te de strooien. Elzo Stubbe van de Dijkgatshoeve heeft mij hier vandaag meer over verteld, wat voor de buitenstaander lijkt op ‘hokus pokus’.

20160205_095514
Samen met Elzo maak ik kleiballen waarin de vijf preparaten worden gestopt.

Het heeft alles te maken met de leer van Rudolf Steiner, een man die z’n tijd ver vooruit was. Bijna honderd jaar terug zag hij al dat de mens bezig was met het uitputten van de aarde. Steiner zegt: ‘het leven van de plant houdt niet op bij de zichtbare plant zelf. Vanuit het wortelstelsel, zet het leven zich voort tot in de bodem. Bij een dode bodem, moet de plant alles vanuit haar eigen leven opbouwen’. Logisch dat planten beter groeien in goed bemestte grond. Maar het toevoegen van minerale stoffen (kunstmest), maakt de aarde nog niet tot levende aarde.

Bij de Dijkgatshoeve doen ze niet aan kunstmest, maar gebruiken ze o.a. biologisch dynamische preparaten om de compost te verrijken. De preparaten die we toevoegden waren extracten van  paardenbloemen, duizendblad, kamille, eikenschors en brandnetel.

Elzo doet dit zo’n zes keer per jaar. De werkwijze ging vandaag als volgt. Samen met Dewi verdeelden we de preparaten in vijf parten. Hiervan maakten we vijf kleiballen en injecteerden die op gelijke afstand in de composthoop. Doet me denken homeopathie in de tuinbouw.

20160205_111638
Dewi en Elzo brengen de preparaten in de composthoop

Thuisgekomen kijk ik op internet, google ‘preparaat voor de composthoop’ en vind veel meer informatie. Op de site www.groenemoslims.nl lees ik: ‘Preparaten voegen zo kwaliteiten toe aan de toestand van mest en aarde. Daardoor kunnen planten er beter op groeien en kunnen die op hun beurt beter als voedingsmiddel dienen voor mens en dier. Door de werking van de preparaten moet de toestand van mest en aarde dus verbeteren. Dat moet ook waarneembaar zijn voor de boeren, die let daar immers op en heeft daar ook verstand van. Goede teeltresultaten volgen dan vanzelf’.

Heel interessant deze biologisch dynamische landbouw, die van het weekend nog een vervolg krijgt. Samen met Kees van Paridon gaan we naar de cursus van Marc Siepman, bekend van www.humisme.nl   Zeer benieuwd wat dit weekend mij gaat brengen…..!

20160205_093812
Op welke plek de preparaten in de compost gaan, is te zien op dit schema van Elzo

Over de door ons gebruikte preparaten die ingegraven worden in de aarde, lees ik:

– Duizendbladbloemen die in een hertenblaas overwinterden

– Kamillebloemen die overwinterden in de dunne darm van een koe

– De bovengrondse delen van de brandnetelplant die een jaar doorbrachten

– Schors van de eikenboom die overwinterde in een koeienschedel

– Paardenbloemen die in een darmscheil overwinterden

7 reacties op “Hokus Pokus Compost”

We dronken eerst een knekelwijn
Naar recept van Frankenstein
Daarna soep van vleermuisbloed
Getrokken van een mensenvoet.

O, Dracula!!! (Dracula!!!)

En dan heb je nog Danny Siepman van de bekende Zephyr.
Oh dus je was wel serieus? Ik dacht ik zal ook maar grappig wezen…
Compost dient alleen maar te stinken mijns inziens 🙂

De uitermate fijnzinnige analyse die Cor hier geeft, is van een buitengewone kwaliteit die je tegenwoordig maar weinig tegen komt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *