Categorieën
Diversen Natuur

Humisme: de missie van Marc en de toekomst van ons voedsel

Zijn naam is Marc Siepman, hij reist het hele land door voor z’n gratis cursus humisme, over natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Ik was er dit weekend bij, samen met Kees van Paridon. In de kantine van de organiserende volkstuinvereniging ‘De Kromme Elleboog’ in Zwaag kregen we een zeer interessant verhaal te horen.

Twee dagen praten over humus en compost, hoe krijgt hij dat voor elkaar? Het ging echter over veel meer dan dat. Over erosie, milieuvervuiling, genetische manipulatie, waterschaarste. Maar ook over de ondergang van de industriële landbouw en de koppeling tussen kapitalisme en de voedselvoorziening. Geen onderwerpen die je vrolijk maken, toch vond ik de sfeer van de cursus positief en zeer leerzaam, aardige mensen ontmoet en gesmuld van de ‘pot luck’ maaltijd. De missie van Marc Sieman is om zijn grote bezorgdheid over de achteruitgang van onze landbouwgronden uit te dragen.20160207_132821

Marc vertelde dat met de komst van de Groene Revolutie we iets zijn gaan doen wat nog nooit eerder geprobeerd is: we zijn de plant rechtstreeks gaan voeden (kunstmest) in plaats van via de bodem. De gevolgen zijn niet te overzien: het ecosysteem in de bodem, de humus, wordt op grote schaal vernietigd met als gevolg dat ons eten steeds minder voedingswaarde bevat. Gelukkig draagt hij ook voldoende oplossingen aan.

Op de site van marcsiepman.nl lees ik veel meer over hem: hij is huiskamerfilosoof, schrijver, vertaler, natuurliefhebber, gitarist, activist, econoom en ambassadeur van het bodemleven en….. toevallig ook nog eens de broer van Daniel, zie danielsiepman.nl. Daniel kwam ik vorig jaar toevallig tegen bij de Ally clinic van Frank van Zwol. Beide broers zijn ook ligfietsers en Marc heeft destijds de website van Derk Thijs gemaakt. Tja, de wereld is klein!

Marc en Daniel gaan dit jaar ook samen de cursus ‘vitale bodem, vitale voeding’ geven. Vast ook een aanrader!

Zie ook www.humisme.nl en zie deze film:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *