Pannenkoeken bakken, een culinaire specialiteit van mij. Familie en vrienden zullen beamen dat je voor de lekkerste bij Cor moet zijn. Echter voor de bereiding op het vuur kreeg ik dinsdag een lesje van Robert. Hij liet me zien hoe het werkt met een rocket stove.
Op zondag 22 augustus dachten de vrijwilligers van zorgboerderij ‘Croon en Bergh’ op het kampvuur pannenkoeken te gaan bakken. De weergoden zaten ons dwars, het regende pijpenstelen en we moesten ons bakfeest naar de kas verplaatsen.
Toen het later op de middag droog werd, deed ik een poging om alsnog te gaan bakken op een vuurkorf. Helaas een mislukking. Het duurde veel te lang om een serie bruine pannenkoeken te bakken. Robert hoorde van mijn poging en kwam op een beter idee: bouw met stenen een rocket stove en je zult zien dat het veel beter gaat.
Dinsdag deden we de proef. Met twee rocket stoves gingen we aan de slag en inderdaad: het werkt geweldig! Op foto’s is te zien hoe ik met Robert aan het bakken ben, terwijl de dames geduldig in de stoel wachten op het resultaat. Even later kwam ook Lars even keuren en ja hoor hij lust er wel pap van!
Robert staat bij Croon en Bergh bekend als de Handige Harry. Die bijnaam bewees hij dinsdag weer eens door de laatste hand te leggen aan de flowform (waterval). De elektrische pomp werd aangesloten, die het water uit de vijver pompt. Mooi om te zien hoe het water kolkt via de stenen schalen. Ook is het handig dat de watergieter op deze plek gevuld kan worden.
Allemaal leuk en aardig, maar op de tuin ligt ook veel werk te wachten. Woensdag fietste ik daarom opnieuw naar Burgerbrug om achterstallig maaiwerk te doen. Toevallig waren John en Johanna Huiberts, de oprichters van de wortel- en gelukstuin er ook. Met de kettingzaag werden een boom gezaagd, die zou dienen als attribuut voor het blotevoeten pad. Johanna kon mijn hulp prima gebruiken. De stenen die over waren van de flowform sjouwde ik erheen. Oude gaasbakken vulden we met zand, grind en kokusschillen. Een oude lade vullen we met schapenvachten en tot slot vullen we nog een bak met water. Gefikst! Het mini blotevoeten is klaar voor gebruik. Intussen maakte we ook nog eens een houten stoel vast in de magische iepenboon en twee houten stronken werden geplaatst als opstapjes.
Zie het filmpje van Johanna’s eerste blotevoeten stappen: https://youtu.be/ioxQPhthxKY
Één reactie op “De (rare) koekenbakkers van Croon en Bergh”
Mooi omschreven. Wat zijn we toch allemaal heerlijk bezig op deze mooie plek.