Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Geen categorie Natuur

De geheime krachten van Gerjan Zwaan

‘Door je vinger op de plattegrond te leggen, zal je intuïtie de beste plek  aanwijzen’. Een staaltje ‘hocus pocus’ bij de antroposofische zorgkwekerij Croon en Bergh. Energetische hovenier Wim Lips neemt Gerjan als ‘slachtoffer’. Wie nuchter is en niets heeft met het bovennatuurlijke zal nu afhaken…

Sinds mijn roeifietsreis naar Santiago sta ik meer open voor het spirituele. Ik sta daarom niet gek meer te kijken van het onverklaarbare. De cursus antroposofie die ik volgde bij Scorle Wald, zette me op het pad biologische dynamische landbouw. Een paar weken terug kreeg ik de uitnodiging van Johanna Huiberts om mee te praten in de tuinen van Croon en Bergh. Een zorgboerderij met een eeuwenoude tuin en kwekerij gelegen aan de Groote Sloot van Burgerbrug. Johanna, die met haar man een biologische bloembollenkwekerij runt, kende hovenier Wim Lips. Deze man zou ons energetische adviezen geven voor de herinrichten van de tuin.

Links Gerjan Zwaan, rechts Abel Drenth.

Wim had via google maps een luchtfoto geprint van het terrein en hierop gaf hij aan wat de beste ‘krachtigste’ plekken waren. Gerjan Zwaan mede-vrijwilliger bij Croon en Berg (én toevallig ook Santiago fietser) werd gevraagd mee te werken om ook een zo’n plek te vinden. Op de plattegrond legde hij  z’n vinger op een willekeurige plek. Z’n andere hand werd als een soort pendel en waarachtig die Gerjan beschikt over geheime krachten! Gaat z’n vinger naar het kastanjebosje in de kwekerij? Ik waag het om het aan Wim te vragen: ‘Deze boompjes neergezet om de takken te verkopen, dreigen te overwoekeren. Wat kunnen we doen?’ Niet uitdunnen, maar creëer een open plek, adviseerde Wim.

Uitrusten na de klus in het kastanjebos.

Weeks erna gingen wij vrijwilligers/zorgvragers aan de slag.  Eerst werd een slingerend pad aangelegd door het aangrenzend Forsythia struiken te rooien. Op speelse wijze zette we dit voort in het Kastanjebos, waar in het hart een cirkel werd vrijgemaakt. Inmiddels staan daar twee bankjes en zijn we bezig om van wilgentenen een vlechthaag te maken.

Momenteel waait er een bijzonder flow over het terrein, extra versterkt door het mooie weer van afgelopen week.

Ramiro vindt de lammetjes erg lief

Het was mooi te zien aan de pas geboren lammetjes van boer Leo. Ze mochten vrijdag voor het eerst uit het hok om te spragen. (Spragen is Westfries voor lekker in het zonnetje leggen/liggen.

Ieder geval beleef ik in de gezonde buitenlucht van zorgkwekerij Croon & Berg , een leerzame tijd.

Via de app groep lees ik over de zelf gekweekte fruitbomen  ‘Wij zijn bezig een nieuw plan te ontwikkelen voor de tuin/kwekerij van Croon & Bergh. Voor de uitvoering zijn natuurlijk ook financiën nodig. Je kunt helpen door een prachtig biologisch gekweekt fruitboompje te kopen. Als je geen plek hebt, kan je natuurlijk ook een boom adopteren voor 10 euro’.  Met het bericht dat er net twee zijn geadopteert. Goed bezig Johanna!

Steevast openen ze de dag met het volgende mooie gedicht: Op deze groene gronden, waar eens de zeeën heersten. Leven wij veilig en geborgen in elkaars aanwezigheid. Door hartekracht geleid, werken onze handen de aarde om. Zoals de plant ontkiemt op vruchtbare bodem, zo kiemt onze ziel op liefdesgrond. Geleid door de geest van zorg voor elkaar. Helpt onze standvastige wil ons te worden wie wij zijn.

Één reactie op “De geheime krachten van Gerjan Zwaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *