Categorieën
Concertverslagen Muziek

Levend en verborgen verleden

Een gure zondag 3 maart. Met de trein naar Santpoort waar het houtvuur brand in de reünie van Brederode. Ik ben er met Brigit voor een optreden van ‘Altegaer’.  Deze groep speelt vanwege het ‘stamboomweekend’, dat door de Stichting Heerlijkheid Brederode werd georganiseerd.

Onverwachts kregen we ook extra geschiedenis les. Voordat Altegaer begint, vraagt iemand van de organisatie: ‘Wie van de aanwezigen heeft de naam van Brederode in zijn stamboom?’. Ik wilde de lolbroek uithangen, m’n vinger opsteken en zeggen: ‘Nee, maar wél de naam Smalleblauwe’. (dat doe ik dus niet, was vast niet begrepen….)

Toevallig spreek ik dinsdag bij een crematie Mark Eecen die een stamboom van onze familie heeft uitgezocht. De moeder van oma Zwaag-Wit heette Anna van Brederode (1873-1935). Zou ik een nazaat zijn van de mislukkeling Jan van Brederode? Interessant om op internet later te lezen over zijn veelbewogen leven. Zie: https://biografieportaal.nl/recensie/jan-van-brederode-nobel-streven/

Naast ‘Verborgen verleden’, werd het ook een dagje ‘Levend verleden’. Of ze uit de middeleeuwen waren getransporteerd, liepen er allerlei lieden in middeleeuwse kledij. Na afloop van het concert raakt Brigit met een dame in gesprek die zelf haar kleding had gemaakt en struin ik door de oude reünie.

Leuk, maar het optreden van Altegaer, daar waren we voor gekomen. Via muziekvriend Frank Edam kwam de uitnodiging. Altegaer speelde het programma ‘Een wereld van Weleer, Wijn, Wind en Water’. Startend van het allereerste begin van de opgeschreven muziek, waarna ze op een reis gingen door de Middeleeuwen, Renaissance en de Gouden Eeuw naar het nu.

Altegaer hoorden we ook in 2018 bij een buitenconcert op slot Assumburg, zie: https://coroppad.nl/altegaer-het-muziekplezier-spat-er-van-af/
en in het jaar ervoor in het Zuiderzeemuseum zie: https://coroppad.nl/altegaer-raakte-mijn-gevoelige-snaar/

De groep Altegaer bestaat uit: Marita Kruijswijk (zang en fluiten) en Marian Nesse (accordeon, bas en zang). Ze speelden vroeger in ‘Kat yn ’t Seil”en nu in “Kapriol’!, . Narda Kaandorp (harp, accordeon en zang), Louis Stortelder (dans en zang) en Hanneke Koek (viool, bas en zang). Bekend van de voormalige ‘Scric der Zee’. Frank Edam (gitaar, accordeon, dans en zang), was ooit ook lid van de Scric der Zee, speelt momenteel onder meer in ‘Het Alkmaars Straatorkest’ en ‘Onstuimig Schuim’.

Tenslotte het weemoedige nummer ‘Ver over zee’. De tekst is van een gedicht van Slauerhoff: Brief in een flesch gevonden waarin schipbreuk een belangrijke rol speelt. Met dank aan Wikipedia lees ik: ‘Met de ondergang in zicht, drinkt de dichter zich een laatste roes. Met andere zeelui raakt hij aan wal, waar hij een paradijselijk leven leidt. Het ontbreekt hen alleen aan shag en jenever. In het laatste couplet zingt Frank Edam daarom:

Gij die deez’ flesch op ’t strand mocht vinden,
Doe in een kist wat drank en tabak
En stuur het met zeestroom en winden
Naar de overlevenden van ’t wrak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *