Categorieën
MeerBomenNu Natuur NTKC kampeerclub

Bomenredden en het ‘gun-model’

Wat te doen aan de klimaatcrisis? Actievoeren? Nee, zo’n type ben ik niet. Gelukkig maakte ik in 2021 kennis met MeerBomenNu (MBN), de club die echt wat doet om de klimaatsverandering af te remmen. Doeners en ook nog eens aardige luitjes. Zaterdag ging ik met Wim naar de aftrap voor het nieuwe seizoen en heb genoeg energie getankt om deze winter weer duizenden bomen te redden.

Op onze MBN-app had coördinator Noordkop Bonnie ons uitgenodigd: ‘Op zaterdag 30 september is er een Landelijke bijeenkomst in Doorn met een erg leuk programma. Dit feestje is alleen voor de fanatieke vrijwilligers, jullie dus’. Het leek erop dat we met z’n zessen heen gingen, maar helaas de meeste haakten af. Ook ik vroeg me af: ‘Doorn, een eind rijden om te kletsen met de bobo’s, is dat leuk?’. Ieder geval kunnen we het gezellig maken door er een kampeernachtje eraan te koppelen met zondag een bezoek aan het bomenmuseum Gimborn in Doorn.

Gelukkig heb ik tuinmaat Wim die altijd wel te porren is voor avontuur. ‘Rond tien uur ben ik bij je. Doen we nog een bakkie dan zijn ruim op tijd’. Dat is een misrekening als je die Warmentuters ken, daar raak je niet zomaar weg. Vanwege afsluiting Wijkertunnel raken we in de file en komen maar net op tijd bij landgoed Zonheuvel in Doorn.

De inloop is bijna voorbij. Bonnie en een paar bekenden begroeten we en nemen plaats. Marga landelijke hotemetoot MBN heeft een enthousiast verhaal. Het gaat goed met de club van bomenredders. ‘Bijna in alle provincies en in steeds meer gemeente zijn we actief. Het grote nieuws is dat Overijssel ook veroverd is’. Marga vertelde vol trots dat organisator van deze provincie het Landschap Overijssel is. Hopelijk gaan nu ook andere Landschappen volgen.

De nieuwe MBN-app wordt uitgelegd door Tsjeard Hofstra.

Daarna kwamen de studenten met het nieuws dat we ook het buitenland (Duitsland, Engeland en België) aan het veroveren zijn. Actieve Tsjeard (toevallig ook triathlon organisator) laat zien dat het inloggen op de site nog makkelijker gaat met de nieuwe app. Interessant maar het is veel te mooi weer om binnen te zitten. Even snel met z’n allen op de foto en de wandel excursie kan beginnen.

Gastheer Peter van Doorn vertelt over de moestuin en kwekerij van het landgoed de Zonheuvel.

Ik start op de plek waar straks ook de borrel is zodat ik die plek niet vergeet. Gastheer van landgoed Zonheuvel Peter vertelt over zijn heerlijke baan: hij bestiert de moestuin en kwekerij. Hij helpt ook mee met MBN als oogst- en uitdeellocatie.

Boswachter Bram geeft uitleg over het bos van landgoed Zonheuvel.

Boswachter Bram vertelt over het groenbeheer. Op een zojuist afgegraven stuk grond is het plan om heide terug te laten keren. De zaden die van vroeger nog in de grond gaan weer ontkiemen. Benieuwd of dat lukt…

Links struikrover Lisette, wordt geïnterviewd door Marga Witteman projectleider van MBN.

Een wat saai verhaal in vergelijking met wat lachende struikrover Lisette ons vertelde. Het woord ‘struikroven’ klinkt leuk. In het filmpje onderaan dit bericht wordt uitgelegd uit wat Stichting Struikroven doet.

Duidelijk herkenbaar in zijn blauwe trui: spraakwaterval Franke van der Laan.

De meest inspirerende verteller is Franke, oprichter van Stichting Meer Groen en klimaatburgemeester van de Haarlemmermeer. ‘Ik werk niet met een economisch model, maar met een gun model’, zegt Franke. Ik geloof deze sympathiek man, die wel erg snel praat. Iemand met zoveel energie en werklust krijgt z’n spullen gewoon geschonken. Later zien we Franke als hij wegrijdt. Tegen Wim zegt hij: ‘Kom maar langs in Hoofddorp, dan mag je nog tienduizend vragen aan mij stellen’.

Het toetje van de wandeling was de borrel op de moestuin van Peter. Hier spreek ik o.a. Marijke uit Uitgeest die vertelt dat ze bezig is om de gemeente Beverwijk over te halen om aan MBN mee te doen.

Als één van de laatste verlaten Wim en ik het landgoed en gaan op zoek naar het NTKC terrein in Austerlitz. De locatie dacht ik goed te kennen, maar om er met de auto te komen, werd toch een pittige zoektocht. Uiteindelijk het bospad gevonden en we rijden het terrein op. Hier komt een vrouw ons tegemoet gelopen. ‘Jullie mogen hier helemaal niet met de auto komen, dit is het caravanterrein’. Oei Cor, je zou beter moeten weten, maar ik doe alsof ik nieuw ben bij de NTKC. ‘Jullie zijn net twee stoute mannen’ zegt de vrouw met een glimlach en legt uit dat we een kruiwagen moeten halen.

Daar zitten de mannen met alles op grijpafstand.

Nadat we onze tenten opzetten is het snel donker. De waxline kaarsjes gaan aan, de wijn wordt ontkurkt. Jammer geen kampvuurluitjes, maar bij de tent is het ook goed uit te houden. ’s Morgens schijnt de zon en keuvelen we wat met andere kampeerders. We sluiten de dag af met een bezoek aan het mooie bomenmuseum Gimborn in Doorn.

Een duidelijke uitleg over de samenwerking Stichting Struikrovem en Stichting MeerBomenNu:

De totale groep die bij de aftrap van het nieuwe seizoen op landgoed Zonheuvel bij was.

Uit: Algemeen Dagblad door David Bremmer 30-09-2023

Nederland krijgt er komende maanden 600.000 bomen bij

De succesvolle campagne ‘Meer Bomen Nu’ gaat zaterdag 30 september 2023 alweer het vierde jaar in. Het doel is om de hoeveelheid bomen in ons land komende maanden met minstens een half miljoen uit te breiden.

Idee achter ‘Meer Bomen Nu’ is dat iedere boom jaarlijks honderden nakomelingen produceert, zogenaamde zaailingen. ,,Deze zaailingen halen het echter zelden”, vertelt campagneleider Marga Witteman. ,,Doorgaans groeien ze op een niet levensvatbare plek of naast de weg, waar ze worden weggemaaid door de gemeente.”

Dankzij ‘Meer Bomen Nu’ krijgen deze kansloze zaailingen een tweede kans. ,,Met boswachters en groenbeheerders brengen wij overal in Nederland deze beginnende boompjes in kaart. We graven ze vervolgens met duizenden vrijwilligers uit. Mensen kunnen ze vervolgens gratis komen ophalen.”

Vanaf zaterdag kan iedereen online weer bomen en struiken aanvragen. Vrijwilligers die de jonge boompjes willen oogsten, kunnen zich eveneens aanmelden. Enorm groene vingers zijn daar niet perse voor nodig, beklemtoont Witteman. ,,De meeste zaailingen zijn gemakkelijk uit te graven. Iedereen met een gezonde dosis enthousiasme en een schep kan aanhaken.”

Duidelijk is dat ‘Meer Bomen Nu’ in vruchtbare aarde valt. In korte tijd is het initiatief van milieubeweging Urgenda uitgegroeid tot één van de grootste boomplantacties van Nederland. Urgenda wil zo bijdragen aan de biodiversiteit en Nederland ‘natuurinclusiever’ maken. Zo heeft het kabinet de ambitie om er 37.000 hectare bos bij te krijgen.

Liefst 1,6 miljoen bomen zijn er afgelopen drie jaar geoogst en vervolgens uitgedeeld. Ze gaan naar boeren, burgers en voedselbossen. Vorig jaar ging het om 500.000 zaailingen en in 2021 om 400.000 stuks. ,,Dit jaar hopen we op 100.000 tot 150.000 meer dan vorig jaar. We hopen in ieder geval de 600.000 te halen.”

Begin november starten vrijwilligers met het uitgraven. Een deel van de zaailingen gaat meteen naar hun nieuwe eigenaren. Een deel wordt tijdelijk in één van de 147 bomenhubs geplaatst. Dat is een stuk grond met geulen, waarin de zaailingen gebundeld worden ingekuild. ,,Op tien vierkante meter kunnen we al 5.000 boompjes kwijt”, aldus campagneleider Witteman. Zo kunnen ze de winter overleven.” In maart 2024 moeten vervolgens alle zaailingen opnieuw geplant zijn.

Iedereen met een gezonde dosis enthousias­me en een schep kan meedoen. Groene vingers zijn niet vereist. Marga Witteman, Campagneleider ‘Meer Bomen Nu’ streeft er naar om een grote variatie aan bomen uit te delen. ,,We willen niet alleen maar berken of zwarte elzen uitdelen, soorten die traditioneel overal voorkomen. Een gezond bos vraagt een ruim aanbod. We proberen daarom zeker 100 soorten te oogsten. We vragen daarom ook kwekers of fruittelers om zaailingen te doneren.”

Ondanks al het succes moet Urgenda’s bomencampagne nog wel even doorgaan om Nederland veel groener te krijgen. Zo zijn voor de 37.000 hectare nieuw bos alleen in praktijk al 140 miljoen bomen nodig. Ondertussen heeft ‘Meer Bomen Nu’ ook een Duitse spruit gekregen . Bij een eerste pilot werden vorig jaar 200.000 bomen herplant in deelstaat Nordrhein-Westfalen. Ook in Groot-Brittannië en Ierland is belangstelling voor de actie.

Één reactie op “Bomenredden en het ‘gun-model’”

Hey lieve Cor, wat leuk om weer over je laatste avontuur te lezen. Ik begrijp dat je je plannen behoorlijk omgegooid hebt. Tot gauw en hebben we het er nog eens ‘live’over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *