Categorieën
Landschap NH Natuur

In de leer voor bouwvakker, Merijn doet verslag.

‘Je bent een prutser Cor, laat het klussen maar aan een ander over’. Het zorgt ervoor dat er nogal wat achterstallig onderhoud in ons huis is. ‘Je kan beter een vakman inschakelen Brigit, met mij wordt het nooit wat…’. Maar sinds kort ben ik in de leer als ‘bouwvakker’ bij het Landschap Noord-Holland. Onder leiding van opper-bikkel Pim wordt er een nieuw kooikerhuis gemaakt. Het project vordert gestaag, hier een overzicht van onze leermomenten de laatste twee maanden.

Wij bikkels doen normaal het werk in natuurgebied Kruiszwin, maar zijn nu regelmatig ook aan de gang bij de eendenkooi aan de Bosweg in ’t Zand. Hier wordt op verzoek van boswachter Chris van der Vliet een nieuw kooikerhuisje gemaakt. Een klusje die onze Pim, de man met de gouden handjes, wel even op zich neemt. Uiteraard wél met hulp van o.a. zijn bikkels die helaas niet allemaal zo handig zijn. Het verslag van het proces wordt met grote regelmaat door Merijn op Facebook met foto’s, filmpjes en snedige teksten gezet. Niet iedereen leest Facebook, daarom het verslag van Merijn hieronder. Lekker, heb ik ook eens een makkie….

11 augustus:

… volgende week wordt het cement gestort, dus alles wat daaronder komt moest in gereedheid worden gebracht. IJzerwerk, tegels, bekisting. We hebben het allemaal voor elkaar gekregen. Pim was tevreden. Natuurlijk hebben we koffie gedronken, deze keer was daar ook een vrouw bij en dan merk je wordt de sfeer toch wat beter en vriendelijker.

De bekisting is klaar, het beton kan gestort worden.

Dus vrouwen voelt u er iets voor om ook bij het groepje bikkels te komen. Het kan (al is het alleen maar voor de gezelligheid tijdens het koffiedrinken). Onze taak zit er voor deze week dus op, wij gaan met de voetjes omhoog uitrusten. Ja, wij zijn ook geen zeventien meer….

18 augustus

…..vanmorgen in alle vroegte zijn vier bikkels met het vloertje begonnen. De watjes kwamen er om 9 uur bij. Hadden de bikkels die tijd ook maar aangehouden, want voor 9 uur hadden wij er geloof ik al 4 cementmolens doorheen gedraaid. Kaduuk!

Vijf cementmolens op een rijtje, binnen een uur hadden we er al vier kapot.

Nadat we heel de Noordkop hadden leeggehaald met cementmolens hadden we eindelijk 2 werkende molens. Eerst maar even koffie met heerlijke zelfgemaakte koeken van Eef. Daarna aan het werk en het ging als een speer en het lag vloertje erin…..

23 augustus

— vandaag opgetrommeld door de Grote Bikkel om de zijramen van het huisje te stellen. Dick en ik waren er en natuurlijk Pim. Met zijn drieën kun je niet stellen, dus ik ben de rottige klusjes maar gaan doen. De houten bakken waar het cement in is gestort afbreken. We zijn vandaag redelijk opgeschoten. Vrijdag weer een dag. Maar reken maar dat alle absent bikkels van vandaag vrijdag afgemat zullen worden….

…. het is bijna niet te geloven, maar in die paar afgelopen dagen hebben de Bikkels toch maar even een huisje op de kaart gezet. Het is weliswaar nog niet af, maar de vlag kan erop, want het hoogste punt is bereikt. Het was niet altijd even makkelijk want de aanvoer van materiaal moest altijd met blote handen of een kruiwagen gebeuren, want met gemotoriseerd vervoer kan je er niet komen, ook stroom en water is daar een probleem, maar we hebben dat allemaal opgelost en zijn eigenlijk wel erg trots op ons zelf. De komende weken moeten we werken aan de finishing touch en daarna mag elke Bikkel met zijn gezin er een lang weekend in vertoeven.

25 augustus

…. vandaag moesten de dakspanten erop, daar bemoeien Perry en ik zich niet mee. Te ingewikkeld, nee wij hebben ons op de bekisting gegooid. Alles weggehaald. Echt mannen werk. Toen geroepen voor koffie, zonder koeken of appeltaart. Mannen weer met de papieren op tafel om voortgang bouw te bespreken. De meeste bemoeien zich er wijselijk niet mee. Maar Dick en Pim zitten diep over de papieren gedoken en zijn aan het overleggen, Hans zit ertussen en doet ook net of hij er iets van snapt. Sipke wil zich er ook mee bemoeien maar kan de hoogte van tafel de tekening niet goed zien….

1 september

….veel te laat begonnen, omdat de opperbikkel weer eens niet op zijn horloge had gekeken. Maar eenmaal aan het werk ging het gestadig. Vier ploegen gemaakt. Hans schilderploeg, Sipke dakpannen boorploeg, Henk. Cor en Perry dakpannenlegploeg en hoe kunnen ze het verzinnen, opperbikkel Pim en assistent bikkel Merijn samen wandplaten plaatsen…..

Cor en Henk samen aan het pannenleggen.

Koffie met appeltaart was heerlijk, maar voor de bovenkant had Pim schijnbaar nog wat cement over. Niet over vallen, bedekken met een dikke laag slagroom en hop glijd zo naar binnen.

Koning appeltaart Pim.

Na de pauze terug voor verder werkzaamheden. Ging in ploeg 1 t/m 3 goed, echter de opperbikkel ging wauwelen over vleermuizen gleuven….

22 september

…. we waren deze week op twee fronten bezig: bij het huisje en op ons eigen vertrouwde natuurgebied. Het huisje vlot aardig, het is wachten op het hout, daarna kunnen we verder.

Duizend bakstenen van zo’n 100 jaar oud worden in Friesland gekocht en krijgen een tweede leven.

Het metselwerk is klaar. Het werken vanmorgen op ons plekje was weer een verademing. Het weer was niet best, maar dat deerde ons niet. Lekker een stuk land gemaaid en daarna opgeruimd.

In augustus deden we ook af en toe het Kruiszwin werk, met appeltaart eten als hoogtepunt.

Tijdens de koffie verraste Sipke ons met een heerlijk stuk appeltaart. Kortom onze morgen was weer super….

4 oktober

…. het was een mooie dag, maar wel een dag met de nodige problemen. De hoofdbikkel splitste de groep in tweeën. Slechte optie, want wie houdt dan het overzicht. Ik moest met meesterschilder Cor gaan verven. Hij pakte het gelijk goed aan, want die liep het blik verf om en toen zat er nog een bodempje in.

Aiai, hier ging een blik verf om…

Dus hup Cor, op de roeifiets om een nieuw blik in Barsingerhorn te halen. Ik zag hem na dik anderhalf uur weer eens terug. Ondertussen in hectiek rechter gehoorapparaat verloren, zoeken op de grond in het zand, no joy, kijk naar boven hang-tie aan een ijzeren draadje te bengelen. Onze invalbikkel Ab was ook weer eens mee, maar volgens mij was hij teveel, want de opperbikkel liet hem al de rotklusjes doen. Niet bevorderlijk  voor een aanstaande bikkel. Om 10.30uur koffie met heerlijke appelgebak, niet dus, zeker op de bon. Na de koffie nog een poosje doorgewerkt zonder problemen. Rond 13.00uur kwam de hoofdbikkel controleren, nou dan gaan wij snel naar huis…..

Woensdag 4 oktober, tot zover is de bouw van het kooikerhuis.

Één reactie op “In de leer voor bouwvakker, Merijn doet verslag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *