Categorieën
MeerBomenNu Natuur

De stille wateren van Geert

‘Zou je me even willen bellen Cor? Ik heb slecht nieuws gekregen van iemand uit onze groep…’ appte vorige week Bonnie van MeerBomenNu. Geert Sweere bleek plotseling te zijn overleden. Een stille man die ik regelmatig zag, maar moeilijk kon doorgronden. ‘Stille wateren hebben diepe gronden’. Ontroerend waren de levenslopen die we hoorden bij zijn uitvaart. Vol liefde en trots spraken zijn vrouw en drie dochters, zus en fietsvriend over Geert.

Geert ontmoette ik vorig jaar bij het boompjes oogsten voor MeerBomenNu. Hij hoorde bij de harde kern. Hoewel zijn lijf en hoofd tegenstribbelde, was hij er vaak. Vanwege medicijn gebruik werd hij in het begin gebracht en gehaald. Over de aard van zijn ongemakken sprak Geert niet, we gingen er van uit dat hij last had van een burn-out. Het werken in de natuur gaf hem veel voldoening. Hij wilde ook vrijwilliger worden bij zorgboerderij Croon & Bergh. Helaas was er een vrijwilligersstop, maar via Wim kon hij op de tuin bij het Ecodorp Bergen aan de slag. 

Net als ik is Geert ook vrijwilliger bij het Landschap Noord-Holland. Op de barbecue bij de eendenkooi in ’t Zand raakten we in gesprek. Het wereldje van groene vrijwilligers is klein, want ook MBN’er Afra was er. Zij vertelde dat ze bij het Wildrijk voor het Landschap actief was, wat Geert ook wel wat leek….

Na het nieuws over het overlijden, kwam er een bijzonder verzoek van Conny de echtgenoot van Geert. Zij wilde tijdens de uitvaart zaailingen van boompjes uitdelen. Of wij van MeerBomenNu hiervoor konden zorgen? Uiteraard doen we dit! Toevallig weet Wim een adres in Schoorl waar honderden zaailingen van eikjes staan. In het boek ‘De spirituele kracht van bomen’ van Petra Sonnenberg lees ik over de eik. Het inspireert me om met een fotocollage van Geert een flyer te maken. De familie vindt het geweldig! De honderd eikjes worden geoogst en in potjes gezet en woensdag leveren Wim en ik ze af bij de familie in Haringhuizen. Conny laat zien hoe de flyer is geprint en dat er bij elk eiken boompje een kaartje komt met de tekst ‘plant en verzorg dit boompje voor het bos van Geert’.

De Keltische astrologie zegt dat een persoon kan bepalen van welke boom zijn ziel afkomstig is. Bij Geert de Walnootboom.

Ik vertel Conny over de Keltische astrologie en dat het de walnootboom is die bij Geert hoort. Conny is geroerd. Ooit wilde Geert een walnotenbomen plantage beginnen. Ze laat drie kisten walnoten zien die hij pas had geoogst. Zou het karakter van de Walnoot passen bij die van Geert? Ik app het naar Gonny en ze reageert met een hart. 

Herinneringen aan Geert van de MeerBomenNu vrijwilligers uit Schagen en Hollands Kroon.

’s Avonds duik ik weer in het foto archief van MeerBomenNu. Er moet nog een kaart komen voor de familie van Geert. Een oogst foto in het Zwanenwater dient als achtergrond met er hierover blokjes tekst met onze herinneringen aan Geert. Voor de buitenkant van de kaart vindt ik nog een leuke oogstfoto van Geert. Hier past mooi de tekst over de Walnoot bij. Het resultaat mag er zijn, de app groep MBN is er lyrisch over.  

Bij de uitvaart voor iedereen een eiken-boompje voor het bos van Geert.

Vrijdag ga ik namens MBN met Joke, Ton, Trudy en Teun naar de uitvaart. We horen prachtige levenslopen van Geert gesproken door zijn vrouw, dochters, zus en fietsvriend. Op het scherm familiefoto’s van vroeger.

Dit was Geert: Een buitenmens met liefde voor de natuur, levensgenieter van feestjes met sfeer en gevoel, gek op zijn dochters, denker en filosoof, humor, bescheiden, openheid, nieuwsgierig en rustig, ondernemer vol lef, grenzen verleggen, uitdaging en avontuur. Echter een paar jaar geleden werd het leven hem te zwaar. Ondanks alle hulp raakte hij z’n levensenergie kwijt en koos uiteindelijk om zelf uit het leven te stappen….

Na de uitvaart trotseer ik het slechte weer en loop met Teun naar het kerkje van Haringhuizen waar we voor een biertje. De eikenboompjes krijgen vast een mooie bestemming. Bij het planten van de mijne zal ik aan je denken Geert!

3 reacties op “De stille wateren van Geert”

Ik heb Geert leren kennen als een kritische adviseur in de paprika’s, je kon het met hem eens zijn of niet maar altijd op een positieve manier. Zijn drive voor de natuur kon niemand aan tippen. Hij snapte de plant van A tot Z. Helaas is deze lieve man niet meer in ons midden. We wensen de familie alle kracht toe in deze tijd en gaan we jou ideeën voortzetten in de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *