Categorieën
Concertverslagen Muziek

Op maritieme folkmuziek expeditie in Friesland

Sinds we de luxe van een auto bezitten (in bruikleen), zijn muziekoptredens in het land een eitje. Leeuwarden en Workum daar lag volgens Brigit het muziek smulwerk voor het oprapen en dus gingen we in twee weekenden op muziek expeditie naar Friesland.

Via de shanty tamtam wist ze dat op zaterdag haar favoriete groep Stowaway optrad in het centrum van Leeuwarden. Op de plek volgens google maps tegenover het Fries museum. Binnen vijf minuten wist ik dat het museum een veel betere plek was om te vertoeven. Wel jammer voor die zes groepen die zo best deden voor vier toeschouwers, nu waren er nog maar drie….

Het bezoek aan de Strontrace & Liereliet van Workum de zondag ervoor, was wél een voltreffer. ’s Morgens bezochten we het koffieconcert ‘Op de hoek van de Stal’. Hier traden drie groepen op: Möörkens (Dld), Philiberttrio (FR) en natuurlijk het wereldberoemde plaatselijke duo Nanne & Ankie.

Op z’n bekende droge humoristische manier vertelde Nanne over hun Afsluitdijk liedjes (van de cd Dijk vol Muziek). Over bijvoorbeeld dat hij als 13 jarig jochie over de dijk van Leeuwarden naar Petten fietste. Met verschrikkelijk slecht weer, alles tegenwind volbracht hij deze barre tocht. Zijn meest sportieve prestatie ooit. Het inspireerde hem het lied ‘Een kind op de Afsluitdijk’ te schrijven.

Het optreden is in een kleine ruimte van de boerderij in Workum. We zitten op de tweede rij, een prima plek om m’n mobiel overuren te laten maken (de opnames van mij staan onderaan dit bericht). Het zit bomvol met grijze koppen. Gevat zegt Nanne: ‘We hebben nog een koffer met cd’s meegenomen, jullie ouders hebben vast nog wel een cd speler om ze af spelen’. Cd-tje scoren, nou daar houdt Brigit wel van, dus is haar uitpuilende collectie weer met vijf cd’s vergroot.

Het volgende -niet te missen- optreden was het ‘Open Podium’ in de Groene loods. In 2015 en 2016 trad Brigit hier op met haar groepje Three of Us, dit keer mag ze luisteren.

Uiteraard is het weer een feest van bekenden spreken en kunnen we genieten van zo’n tien gelegenheidsgroepjes met o.a. Tonny Holsbergen op haar draailier en nickleharpa (foto links).

Als we de schuur verlaten schijnt het zonnetje en komen we Marjolein van Onstuimig Schuim tegen. De trotse omaatjes gaan natuurlijk gelijk foto’s uitwisselen. Op het podium horen we de feest party folkband Plunder.

Net als we naar huis willen gaan, scoren we nog een prachtig fotoboek ‘Mijn Holland – Tussen land en zee’ (geschiedenis van Zuiderzee tot IJsselmeer) van Jan Renette.

Bij het marktstalletje spreken we Jos, de broer van de auteur. ‘Drie maanden nadat het boek is verschenen, is mijn broer overleden (2020). Ik heb hem beloofd de verkoop op te nemen. Er zijn er 2000 gedrukt, voor dertig euro verkoop ik ze nu’. Een koopje voor zo’n dik boek met prachtige foto’s!

Een aantal filmpjes als herinnering aan een super geslaagde dag in Workum:

Zonder Nanne & Ankie geen Liereliet! Hier een aantal liedjes o.a. over de Afsluitdijk die zondag speelden.
Op zondagmiddag weer het traditionele open podium in de Groene Loods.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *