Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Pionieren in de voetsporen van opa

De landelijke natuurwerkdag viel samen met de start van het Meer Bomen Nu seizoen. Voor mij het dilemma: boompjes oogsten voor Klaas of bomen planten voor Cees. Beide klussen in de Wieringermeer op nog geen drie kilometer van elkaar. Ik koos voor de klus bij Cees, die samen met zijn Maaike een voedselbos aan het planten is.

Nadat ik me aangemeld had kreeg ik een mail van Cees Kooij: ‘Wat leuk dat jullie je hebben aangemeld voor de natuurwerkdag op zaterdag 4 november bij onze Pioneersplek, Schelpenbolweg 16’.

De Pioneersplek? Even googlen…. Ik kom op de site van en lees over de woon- en werkplek. Met zijn gezin woont hij op de boerderij waar hij als kind is opgegroeid. Het agrarisch bedrijf van zijn ouders is gestopt. Het gezin Kooij is er gaan wonen en hard bezig het erf op te knappen en te vergroenen. Een oude schuur is afgebroken en een prachtige nieuwe trainingsruimte is er gebouwd. Het verhaal maakt me nieuwsgierig. Hoe ver zijn ze met hun plannen? Het koppeltje vrijwilligers voor de natuurwerkdag is niet groot. Na mijn kennismaking met Cees melden zich nog Tineke en Heidi.

Toevallig kent onze Astrid ook de pioniersplek, omdat zij op bezoek was. om het oude arbeiderswoninkje (nu als schuurtje in gebruik) te zien. Cees vertelt dat ze overwogen hebben om het bouwwerk op te knappen en er een monument van te maken. ‘Dat hebben we nog even vooruit geschoven. Heel leuk waren de verhalen die we hoorden van familie die ooit in dit huisje hebben gewoond’.

We drinken koffie in de nieuwe trainingshal. Cees vertelt over zijn bedrijf en het tuinplan dat hij in 2021 door Bor Borren permacultuur heeft laten maken en aan het uitvoeren is. Inmiddels zijn er honderden bomen aangeplant, gekocht bij boomkwekerijen en gekregen zaailingen van Meer Bomen Nu.

Een goed gekozen naam ‘De Pioniersplek’ voor het jonge gezin Kooij en de geschiedenis herhaalt zich: ‘Mijn opa en oma zijn in 1930 als pioniers naar de Wieringermeer getrokken om op deze plek een nieuw bestaan op te bouwen’.

Hierna krijgen we een rondleiding over het terrein en mogen we ons uitleven voor de natuur-werkdag. De stammetjes van de jonge aanplant krijgen houtsnippers, we planten wat stekken en voorzien de compostbakken van brandnetel en smeerwortel. Ontspannen werk met heerlijke lunch als beloning. Over een paar jaar gaat de Pioneersplek vast een prachtig stukje natuur worden.

Van mijn Meer Bomen Nu vrienden krijg ik intussen foto’s te zien van het zaailingen oogsten in Wieringerwerf. Het team van Klaas: dertien spitters en veel bekenden. Totaal zo’n 700 zaailingen geoogst: aalbes 260x, esdoorn 60x, beuk 20x, kruisbes 29x, iep 10x, vogelkers 50x, es 86x, mix 15x, vlier 64x, veldesdoorn 50x, meidoorn 56x, Goed werk luitjes, volgende keer sluit ik me weer bij jullie aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *