Categorieën
Diversen Sport Zwemmen

Wat doe je jezelf aan?

Knettergek vindt Brigit me als elke zondagochtend het Oude Veer in duik. Maar wat moet Petra vinden van haar Gert Jan die vorig jaar het Kanaal overzwom? Over zijn ontberingen vertelde Gert Jan Wit donderdagavond in de Kampanje. Het werd een top avond. Prachtig in beeld gebracht dankzij een documentaire (die vast ook op tv komt), vol humor aan elkaar gepraat. Nog beter begrijp ik waarom open water zwemmen zo lekker is….

In de nacht van 18 op 19 september 2023 zwom Gert Jan Wit het Kanaal over in 12 uur en 40 minuten. Via een live stream volgde ik destijds zijn tocht waarvan het grootste gedeelte in het donker was.

Enthousiasme en discipline zijn de drijfveren van Kanaalzwemmer Gert Jan Wit.

Gert Jan ken ik uit de tijd dat ik bij het Helders Weekblad werkte en advertenties verkocht. Winkelcentrum de Schooten was o.a. mijn wijk. Hier runde Gert Jan met zijn vrouw Petra een keurslagerij. Meer dan een plakje worst haalde ik bij Gert Jan niet binnen, want hij adverteerde al bij ons in de gezamenlijk Helderse keurslager pagina. Maar ik herinner me wel het aanstekelijke enthousiasme van Gert Jan.

Zelf was ik in die tijd een fanatieke duursporter. Hardlopen, fietsen en zwemmen hoe langer hoe beter. Gert Jan was wat minder sportief, maar rond z’n vijftigste ging bij hem het roer ook om. Op het puntje van m’n stoel in de Kampanje zit ik als Gert Jan z’n levensloop vertelt. Een tv-programma van Beau in 2011 inspireerde hem om ook het Kanaal over te zwemmen. Het lukte hem niet in 2015, maar de uitdaging bleef in zijn hoofd zitten. ‘Enthousiasme en discipline’ zijn de drijfveren van Gert Jan en ‘Zoek, vind en volg je pad. Leer jezelf echt goed kennen, niet zoals me jou wil zien, maar zoals je echt bent’.

Open water zwemmer Gert Jan steekt zijn duim omhoog.

Hier kan ik me helemaal in vinden. Het zwemmen in open water is honderd keer leuker dan een zwembad waar je elke 20 seconden moet keren. Het Oude Veer is nu nog te fris, maar straks gaat m’n aqua pak weer aan en doe ik rondje jachthaven. Vier kilometer, in vergelijking met de tocht van Gert Jan een peulenschilletje, maar het geeft mij hetzelfde vrijheidsgevoel. Tot in m’n tenen heb ik genoten van de lezing van Gert Jan. Petje af voor deze kerel!

Een bomvolle zaal van de Kampanje op de avond van De Oversteek.

In de zaal kwam de vraag ‘Nu je dit heb volbracht, wat zijn je volgende doelen?’. Gert Jan is de zestig gepasseerd, dus zijn plan om rondje Texel te zwemmen zal er niet meer zijn. Gert Jan kan bij mij in de leer, hij antwoordde: ‘Opa worden’!

De dag erop lees ik de Facebook pagina van Gert Jan en lees opnieuw zijn verslag die hij maakte na zijn barre tocht: ‘Nog nooit zo diep gegaan…….wat een vreselijke nacht was het. Klotsbak! Kreeg veel zeewater binnen waar ik gewoon ziek van werd….Oh wat was ik blij dat ‘t langzaam licht werd. Mijn hartje maakte een vreugdesprongetje. Hernieuwde energie na een kleine 8 uur zwemmen.. Ik kreeg wel wat last van mijn rechterschouder waardoor ik af en toe mijn slag wat aanpaste om wat te ontlasten. Ik bleef aardig op snelheid. …..een andere finish in gedachte.. met mensen die daar stonden te klappen . Niet echt een warm welkom. Of toch?!? Er stond een Franse dame bravo, bravo te roepen. Ik kon haar wel zoenen! Heerlijk!….. Terug op de boot was er nog geen tijd voor euforie, eerder wat emoties. Maar ik heb ’t gehaald! Komt steeds meer binnen’…..

Op zijn website Transformatiecentrumhelder stelt hij zich voor: ‘Vrijheid, dat is waar Gert Jan naar verlangt. Totaal vrij zijn van alle belemmeringen, thuiskomen in het lichaam en thuiskomen in stilte. De pure stilte neemt Gert Jan mee in zijn verhaal, in zijn ademreizen en coaching tijdens de ijstrainingen. Gert Jan heeft zich de afgelopen jaren prachtig laten omscholen tot ademcoach, Wim Hof Instructeur level 2 en heeft in 2022 de masteropleiding Angelologie afgerond van Patty Harpenau en Janosh. Samen met Mickey geeft hij workshops binnen het ademwerk en de ijstrainingen’.

3 reacties op “Wat doe je jezelf aan?”

Cor! Wat verwoord je het allemaal goed. Krijg er een brok in mijn keel van.
Dank! Ook fijn om te lezen dat ik wat mensen inspireer. Niet de bedoeling, dwz ik doe het natuurlijk voor mezelf. Dat is de volgorde . Ik ben absoluut geen held. Maar ik heb een sterke overtuiging dat iedereen tot veel meer in staat is….ook qua gezondheid.

Nogmaals dank Cor.

Ps graag een kopje thee/koffie eerdaags?

Wat een prachtig mooi blog heb je geschreven Cor. Het komt klasbak GertJan ook toe. De documentaire maakt bijzonder veel indruk. De avond was geweldig om mee te maken.

Wat ik op donderdagavond had willen zeggen, maar het kwam er toen niet van. Ik denk dat alle Leden van onze zwemvereniging het hiermee eens zijn: Gert Jan, we zijn blij met jou als voorzitter en trots op jou met deze buitengewone prestatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *