Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Landschap NH Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Vrijwilligerswerk buiten, dat houdt me op de been

Toen ik vijf jaar geleden m’n betaalde werkzame leven afsloot, ben ik niet achter de geraniums blijven zitten. ‘Pensioen, niet doen’, las ik als waarschuwing. Eeuwig op vakantie zijn, lijkt veel leuker dan het is, dus stortte ik me op het vrijwilligerswerk. In maart kwam er bijna een eind aan door de corona lockdown. Plotseling werd ik aan de ketting gelegd. Sinds juli mag ik gelukkig weer erop uit en in de natuur m’n gang gaan. Na het wroeten in de aarde mag Brigit m’n prutkloffie in de was gooien.

Minstens de helft van de week doe ik vrijwilligerswerk: lekker buiten in de natuur bezig zijn. Binnen zitten gaat mij slecht af. M’n ijzeren conditie kan ik goed gebruiken met het simpele landarbeiderswerk. Het houdt me gezond en ontmoet andere mensen met vaak dezelfde groene levensinstelling. Vanaf 2015 ben ik actief bij drie clubjes, waarvan de ene me nog liever is dan de andere. Mijn weekagenda ziet er volgt uit:

‘Rijk aan het wad’: élke maandag van 10 tot 15 uur.

Op de roeifiets naar Vatrop op Wieringen. Werken in de moestuin van Rijk aan het Wad (voorheen De Michaëlshof), samen met zes andere tuinliefhebbers. Na het mooie tijdperk Michaël Schouwenaar en de grote opruiming van de Michaëlshof, kom ik nog wekelijks bij dit paradijsje aan de Waddenzee. We hebben een prima klik met de nieuwe eigenaren en onderhouden het landgoed. We starten met een bakkie waarna we in de tuin aan de slag gaan.

‘Croon en Bergh’: élke dinsdag van 9 tot 14 uur (soms ook vrijdag)

Weer een ritje van 15 km. op de roeifiets, nu naar Burgerbrug aan de grote sloot. Nadat ik eerst drie jaar bij de Dijkgatshoeve was, ben ik nu actief bij zorgboerderij Croon en Berg (onderdeel van Scorlewald). Hier doe ik allerlei buitenklusjes in de tuin en kwekerij, soms alleen of met anderen. Dankzij inspanningen van Johanna en John Huiberts (eigenaars van een biologische bloembollenkwekerij) maakt het perceel deel uit van de ‘gelukstuin’ van de Gemeente Schagen. Een plekje waar ik me helemaal thuis voel!

‘Kruiszwin’ Landschap Noord-Holland: élke donderdag, 8.30 tot 12 uur

Anna Paulowna is een polderlandschap en kent weinig wilde natuur. Het natuurgebied Kruiszwin ligt bij een oude wadgeul en is eigenlijk grond dat is teruggegeven aan de natuur. Met een klein groepje mannen onderhouden we het terrein. Vaak is dit gras- en rietmaaien, harken en afvoeren. Voor de afwisseling distels en wildgroei van boompjes verwijderen. Een uitdaging is om ooit de honderden palen met prikkeldraad op te ruimen. Soms denk ik bij dit vrijwilligerswerk: het moet niet op werken lijken… Gelukkig is de sfeer prima met als hoogtepunt het koffie & appeltaart rustmoment om 10 uur.

Voor degene in de kop van Noord-Holland die dit lezen en tijd over hebben: alle drie beschreven buitenactiviteiten kunnen nog vrijwilligers gebruiken. Dus schroom niet en loop een keer met mij mee!

Werk in Kruiszwin Anna Paulowna, met dank aan Merijn voor de foto!

Er daar werd ik maandag 29 september zomaar verrast door twee aardige dames: Ramona Kaas (Raakt Media) en burgemeester Rian van Dam kwamen op bezoek. Vrijwilligers die actief zijn bij onze gemeente krijgen als waardering een kadobon. Als enige werd ik uitgekozen voor een bezoek. (rara wie dat in gang heeft gezet…). Het werd een gezellig uurtje met een goed gesprek. Ramona zorgde voor dit artikel op Raakt Media.

2 reacties op “Vrijwilligerswerk buiten, dat houdt me op de been”

Rijk aan het Wad is heel blij met Cor en zijn ongelofelijke werklust en positieve instelling! Voor wie ook zin heeft om te helpen: kom gewoon met Cor mee op maandagochtend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *